HomeIngredienser fra naturen Bær Råsaft av svartsurbær med ingefær og sitron

Råsaft av svartsurbær med ingefær og sitron

Posted in : Bær, Drikke, Fruktsaft/bærsaft, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Svartsurbær er et relativt nytt og veldig spennende bekjentskap for Tantemat! Når man først begynner å legge merke til dem ser man dem nesten «overalt», fordi busken brukes mye som hekk og prydplante særlig av det offentlige, noe som betyr at du kan plukke dem med god samvittighet. I helsekostbransjen går de under navnet aronia og brukes i mange forskjellige produkter. Ta gjerne en kikk på rolv.no/svartsurbær, så finner du gode bilder og inngående kunnskap om bruken, både i mat og ellers og om deres gode helsemessige virkninger. Blant annet har de vist seg å være blodtrykksregulerende, kolesterolsenkende og styrkende for immunforsvaret. Rå saft kan inneholde inntil 1000 mg antioksidanter per liter, så en «shot» av den på morgenen vil være en særdeles sunn start på dagen! Bærene inneholder også mye vitaminer, mineraler og sporstoffer, og det finnes ingen kontraindikasjoner som sier at de kan ha uheldige virkninger på noen måte, så disse bærene kan man nyte til fulle!

Råsaft av bærene, som du her får oppskrift på, egner seg også veldig godt som drikke til mat. Ønsker du å unngå alkohol, fungerer den overraskende godt som en «rødvinserstatning», og da særlig til kjøtt. Dette takket være bærenes snerpende egenskap, noe tilsvarende det man finner i en god rødvin.

Tantemat har tilsatt en liten mengde sukker til saften for å avrunde smaken, men om du ønsker det kan du gjerne tilsette mer! Her finnes ingen fasit, så prøv deg frem selv, ut fra hvordan du vil bruke den. Med mer sukker i kan den blandes med vann for mildere smak.

Noen mener at svartsurbær bør høstes etter en frostnatt eller to, alternativt å plukke dem før det og la dem få et opphold i fryseren. Tantemat plukker svartsurbær uten at de har hatt noen frostnatt og uten å fryse dem først, og synes at det fungerer helt fint, men det er opp til deg. Prøv gjerne begge deler, så finner du ut hva du foretrekker.

 

 

 

 

RÅSAFT AV SVARTSURBÆR MED INGEFÆR OG SITRON

TID: Den tiden det tar å plukke, rense og skylle svartsurbær + 30-45 minutter inklusive første siling + minst 1/2 time til hvis saften skal siles en andre gang.

2. gangs siling gir ca. 5 dl råsaft

 

Du trenger:

 

 

  • 500 gr renset og skyllet svartsurbær
  • 5 dl kaldt vann
  • 1/2 dl nypresset sitronsaft (saft fra 1/2-1 sitron)
  • 5 gr fersk ingefær
  • 30 gr sukker (eller mer eller mindre, etter egen smak)

 

Slik gjør du:

Skrell og finkutt ingefæren. Ta gjerne en kikk på hvordan du kan gjøre det under lenken Hvordan skrelle og finkutte ingefær på en enkel måte.

Ha bær, vann, sitronsaft og ingefær i en blender eller smoothiemaskin og kjør blandingen til den er jevn og findelt, 4-5 minutter.

Sil blandingen gjennom en fin sikt. Du kan hjelpe til ved å presse på den med en sleiv eller slikkepott.

Hvis du ønsker å drikke råsaften som en shot eller vanlig tørstedrikk, trenger du ikke sile den mer. Tilsett sukker, rør til det er oppløst og fyll saften på rene flasker (se TIPS nederst i dette innlegget angående hvordan du kan skolde flasker). Sett tett kork på og oppbevar dem i kjøleskap om du regner med å drikke opp saften ganske raskt, eller frys den ned for lengre tids oppbevaring. Hvis du skal fryse den, kan det være bedre å ha saften i en tett boks heller enn i en flaske. Husk å ikke fylle helt opp, slik at saften har plass til å utvide seg under frysingen. Det vil dannes bunnfall, så da kan du enten bare riste opp saften, eller du kan helle forsiktig slik at du ikke får den med.

Hvis du ønsker å bruke saften som «rødvinserstatning», bør du sile saften gjennom et fint sileklede etter å ha silt den gjennom en sikt, for å få den så klar som mulig. Litt bunnfall vil det danne seg uansett, så rist opp saften før servering, eller hell forsiktig for ikke å få det med.

 

Start gjerne dagen med en supersunn shot av saften om morgenen, drikk den som saft med isbiter i, eventuelt blandet med vann, eller nyt den som en deilig erstatning for rødvin til mat!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Skolding av flasker:

Legg helt rene og tørre glassflasker og korker på en stekeovnsplate eller -rist og sett den inn på midterste rille i stekeovnen. Still temperaturen på 115ºC. Når temperaturen er nådd lar du flaskene ligge i 20 minutter før du slår av temperaturen. La flaskene ligge til de er blitt lunkne og fyll dem med den kalde saften, litt om gangen, slik at de ikke sprekker på grunn av temperaturforskjellen. Rist gjerne saften litt rundt i flasken etter som du fyller på for å temperere den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *