HomeHovedretter Reinsdyrgryte med kantareller og tyttebær

Reinsdyrgryte med kantareller og tyttebær

Posted in : Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Kjøtt, Sopp, Vilt on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Dette er en velsmakende og fyldig gryterett med noen av de beste ingrediensene som høsten har å by på, nemlig reinsdyr, kantareller og tyttebær. De to sistnevnte kan du plukke selv, om du er glad i å høste fra naturen, eller du kan finne dem i butikken når det er sesong for det. De beste tyttebærene å bruke er «alkoholiserte tyttebær»,  som er igjen etter at du har laget Tyttebærakevitt, men hvis du ikke har det kan du bruke friske tyttebær i stedet. Alternativt kan du servere Rårørte tranebær, rårørte tyttebær eller Rognebærsyltetøy til vilt ved siden av. Uansett hva du velger vil bærene tilføre fruktighet, friskhet og deilig smak til gryteretten. Kokte poteter eller en luftig Mandelpotetmos med hvitløk hører med, sammen med en enkel, grønn salat, om du føler for det, men sistnevnte er ikke et «must». Forslag til salat og vinaigrette kan du finne på lenken Grønn salat (som passer til alt).

Til denne gryteretten trenger kjøttet lengre koketid enn grønnsakene, så det mest praktiske er at de sistnevnte skrelles og kuttes mens kjøttet kokes, da sparer du også tid. Kantarellene skal surres med krydder og settes til side inntil de skal has i gryten sammen med grønnsakene.

 

 

 

REINSDYRGRYTE MED KANTARELLER OG TYTTEBÆR

TID: Ca. 2 timer og 20 minutter

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1 kg flatbiff eller grytekjøtt av reinsdyr
 • 1 pk bacon (130-140 gr)
 • 4-8 ss meierismør
 • 4-8 ss olje, for eksempel Odelia norsk rapsolje til steking
 • 1 gul løk
 • 300 gr forvellede kantareller (tilsvarer ca. 600 gr friske kantareller. Se TIPS på slutten av innlegget Smørstekte kantareller for rensing og forvelling av dem) + 1/2-1 ts salt, 1/4-1/2 ts sort pepper og 1/2-1 ss nypresset sitronsaft til kantarellene
 • 1/2 sellerirot, ca. 400 gr
 • 1 stor persillerot
 • 1 stor gulrot
 • 1/2 ts hel, sort pepper
 • 5 einerbær
 • 1 ts tørket rosmarin
 • 2 terninger oksebuljong
 • Ca. 2,5 dl vann
 • 0,5 dl nypresset sitronsaft
 • 2 ss tomatpuré
 • 1/2-1 ts salt
 • 1/4-1/2 ts sort pepper
 • 1-2 ss soyasaus
 • 1 1/2 dl seterrømme
 • Evt. noen spiseskjeer Maizena jævner eller 3 ss Maizena utrørt i 3/4 dl kaldt vann
 • 1-1 1/2 dl «alkoholiserte» eller friske tyttebær (evt. rårørte bær eller syltetøy som tilbehør til gryteretten)

 

Slik gjør du:

Hvis du ikke har kjøpt kjøtt som er ferdig kuttet i biter, starter du med å skjære det i ca. 2 cm terninger.

Skrell og hakk løken, den trenger ikke finhakkes. Skjær bacon i ca. 1,5 cm brede strimler. Baconskivene er ofte klisset sammen, så plukk dem gjerne fra hverandre før du skjærer dem i strimler, så blir det enklere å brune dem. (På bildet under ser du også hvordan grønnsakene er kuttet. Det kan du gjøre mens kjøttet koker.)

 

 

Smuldre buljongterningene. Knus hel pepper, einerbær og rosmarin i en morter, eller ha dem i en plastpose og bruk bunnen av en kasserolle eller noe annet tungt til å knuse dem med.

Ha et par spiseskjeer smør og et par spiseskjeer olje i en jerngryte på middels varme og la løken surre i et minutt eller to, til den er blank og gjennomsiktig. Bruk en hullsleiv slik at du får med minst mulig av fettet og ha løken over i en stor bolle.

Øk varmen noe og brun baconet før du bruker hullsleiven til å ha det over i bollen sammen med løken.

Ha i mer smør og olje hvis gryten er blitt tørr og ha i kantareller og minste mengde angitt av salt og pepper. La det surre under omrøring i 2-3 minutter, smak til med sitron og eventuelt mer salt og pepper og ha kantarellene over i en bolle for seg, de skal tilsettes gryteretten sammen med grønnsakene mot slutten av koketiden.

Øk varmen, ha i mer smør og olje om nødvendig og brun kjøtterningene godt. Pass på å brune bare litt om gangen, ellers blir gryten for mye avkjølt når kjøttet legges i, og det blir kokt i stedet for brunet. Ha kjøttet over i bollen sammen med løk og bacon etter hvert som det blir ferdig brunet. Reinsdyrkjøtt er magert og trekker til seg fett, så ha i mer smør og olje mellom hver omgang med bruning hvis det blir tørt i grytebunnen, da blir kjøttet penere brunet og unngår å bli brent.

Når du er ferdig med å brune kjøttet har du det, bacon, løk, tomatpuré, det knuste krydderet, buljongterninger, sitronsaft og vann i gryten. Det skal ikke være mer vann enn at det akkurat dekker kjøttet. Rør godt rundt, la det få et oppkok, legg lokket halvveis på og demp varmen slik at det bare såvidt koker. La det småkoke i 1-1 1/2 time, eller til det er mørt.

 

Mens kjøttet koker, gjør du klar grønnsakene:

Skrell dem og kutt sellerirot og persillerot i ca. 1,5 cm terninger. La dem gjerne ligge i kaldt vann tilsatt noen dråper sitronsaft eller hvitvinseddik frem til de skal has i gryteretten, for å unngå at de blir misfarget. Del gulroten opp i ca. 1,5 cm terninger eller i ca. 0,5 cm skiver.

 

Når kjøttet er mørt, skal grønnsaker og kantareller i gryten og koke med til de er møre:

Sil vannet av grønnsakene. Ha sellerirot, persillerot, gulrøtter og kantareller i gryten sammen med kjøttet. Trykk ingrediensene ned, og fyll eventuelt på mer vann slik at innholdet i gryten akkurat dekkes. La alt få et oppkok, legg lokket halvveis på, demp varmen og la det såvidt småkoke til grønnsakene er møre, ca. 15-20 minutter.

Når både kjøtt og grønnsaker er møre, rører du inn rømmen og lar det hele få et oppkok før du smaker til med salt, pepper og soyasaus.

Hvis du synes gryteretten er litt for tynn, kan du bruke Maizena jævner til å tykne den med. Den kan strøs rett i gryteretten mens du rører rundt. Det kan være at du trenger endel spiseskjeer, det avhenger av hvor tykk du vil ha den. Om du ikke har Maizena jævner kan du bruke «vanlig» Maizena rørt ut i vann til å spe med, til passe konsistens. La gryteretten småkoke i ett minutt etter at du har jevnet den.

Til slutt er det tid for å blande i «alkoholiserte» eller friske tyttebær. La dem få ett minutt i gryteretten til å bli varme, dryss over noe grønt, for eksempel frisk timian eller persille, og så er middagen klar for servering! Hvis du vil gjøre det lettvint og enkelt kan du gjerne sette gryten på bordet og la hver enkelt forsyne seg selv. Ha kokte poteter eller potetmos og eventuelt en grønn salat til, samt rårørte bær eller rognebærsyltetøy. Og husk, som alltid, å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så den som vil kan etterkrydre på egen tallerken, om de ønsker det. Så er det bare å nyte en mettende og velsmakende høstmiddag!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *