HomeIngredienser fra naturen Søster Turids sprøstekte traktkantareller

Søster Turids sprøstekte traktkantareller

Posted in : Ingredienser fra naturen, Skogsopp, SNACKS OG TAPAS, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Fra september og sent utover høsten dukker traktkantarellene opp, og er det et godt år kan du finne den i store mengder. Da er det en fest å kunne gå ut og plukke med seg nok av denne velsmakende soppen til både å nyte den fersk og til å fryse ned eller tørke. Tantemat har alltid lett etter de store og latt de små stå, men etter å ha fått smaken på søster Turids sprøstekte, små traktkantareller blir de nå plukket i alle størrelser, bortsett fra de knøttsmå, selvfølgelig. Hemmeligheten er å steke dem i godt meierismør slik at de får en nøtteaktig smak og blir som små, sprø «spiker», og å ha på en anelse salt og pepper for å fremheve den deilige smaken. Soppene som egner seg best til sprøsteking er ca. 4-5 cm lange, med liten hatt. Du kan selvfølgelig bruke litt større eksemplarer også, men da bør du rive dem opp i 2-4 deler på langs. De største soppene egner seg best til å lage for eksempel Traktkantarellsuppe eller Traktkantarellsmør av.

Hvis du ikke er blant dem som plukker sopp selv, kan du kanskje være så heldig å finne traktkantareller på butikken i stedet, når det er sesong for det.

 

 

 

 

SØSTER TURIDS SPRØSTEKTE TRAKTKANTARELLER

TID: Den tiden det tar å plukke og rense traktkantareller + ca. 15 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • Ca. 100 gr små, ferske, rensede traktkantareller (gir ca. 50 gr sammenkokte/forvellede traktkantareller)
  • 2 ss smør
  • En liten klype salt
  • En liten klype sort pepper

 

Slik gjør du:

Ferske traktkantareller bør sammenkokes/forvelles først. Ha den ferske, rensede soppen i en vid kasserolle/stekepanne og sett den på en kald plate. Sett på full varme, og du vil etter hvert se at det kommer vann ut av soppen. For raskere å sette i gang prosessen kan du eventuelt ha en halv desiliter kaldt vann i kasserollen/stekepannen, i tilfelle soppen er litt tørr. Rør jevnlig så soppen ikke setter seg fast i bunnen, og vent til all fuktighet er dampet bort før du har den over på et fat.

Ha smør i en (jern)stekepanne og la det smelte på middels varme. Tilsett soppen samt en liten klype av hver av salt og pepper. Du må gjerne være forsiktig med doseringen, slik at krydderet ikke overdøver den nøtteaktige soppsmaken. Det er bedre å heller etterkrydre litt på egen tallerken fremfor å krydre for mye i utgangspunktet.

La soppen steke i smøret ved middels varme i ca. 10 minutter, til den begynner å falle skikkelig sammen og få farge, som du ser på bildet under. Rør ofte, så all soppen får mest mulig lik varmebehanding.

 

 

 

Skru så varmen på fullt og stek videre i 1-2 minutter, til soppen har skrumpet enda mer sammen og blitt sprø. Pass godt på under denne stekeprosessen og rør ofte, slik at soppen ikke blir brent. Ha den over på et fat slik at varmebehandlingen avsluttes så snart den er ferdig.

De små, «spikeraktige» soppene ser kanskje litt kjedelige ut på asjetten, men er faktisk en liten smaksbombe. La dem avkjøles noe, men pass på å spise dem mens de fremdeles er lune, da smaker de best! På en fin dag er det også lov å bevilge seg et glass øl eller en enkel rødvin ved siden av, og virkelig nyte resultatet av dagens fangst fra skogen!

 

 

Vel bekomme!