HomeTilbehør Grønnsaker Kremete spisskålsalat

Kremete spisskålsalat

Posted in : Grønnsaker, Salater, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , ,

Unge, sprø og delikate spisskål eller nykål passer ypperlig til å lage en kremete salat av. Denne går raskt å lage, men gjør den gjerne klar i god tid før servering slik at smakene får stå og utvikle seg, så blir den enda bedre. Om du ikke klarer å spise opp alt kan du legge plastfolie over resten og sette den i kjøleskapet, så vil den fint holde seg i minst fire dager. Dressingen vil samle seg på bunnen av fatet når den har stått en stund, så pass på å røre godt slik at den fordeler seg jevnt og salaten får riktig konsistens når du tar den frem igjen.

Denne spisskålsalaten synes Tantemat passer spesielt godt til hamburgere, som gjerne må være dine egne, hjemmelagede. Oppskrift finner du under lenken Hjemmelagede hamburgere. Ellers passer den også til stekte fiskekaker eller pølser, om du heller vil ha det.

 

 

 

KREMETE SPISSKÅLSALAT

TID: Ca. 15 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 1/2 spisskål eller nykål (250-300 gr)
  • 1 stor (ny) gulrot
  • 1 syrlig, grønt eple
  • 2 dl lettrømme (17%)
  • 2 ss Dijonsennep
  • 2 ts flytende honning
  • 1 ss (ekte) majones
  • 1 fedd hvitløk

 

Slik gjør du:

Start med å røre sammen dressingen, slik at du kan blande inn grønnsakene etter hvert som du snitter dem.

Rør lettrømme, Dijonsennep, flytende honning og majones sammen i en bolle som er stor nok til å romme hele salaten. Rens og press hvitløkfeddet og bland det inn.

Fjern stygge blader fra kålen og skjær bort den tykke stilken. Del kålen i 4-5 cm brede skiver på langs og finsnitt dem. Skrubb eller skrell gulroten og riv den på den groveste delen av rivjernet. Fjern stilk og blomst og skjær eplet, med skallet på, i ca. 3-4 mm store terninger. Pass på at du ikke får med noe av kjernehuset. Bland eplebitene inn i dressingen etter hvert som du skjærer dem, siden de raskt oksiderer og blir misfarget.

 

 

Spisskålsalaten kan serveres straks den er ferdig, men blir enda bedre om du lager den et par timer på forhånd slik at smaken får stå og utvikle seg og den blir enda bedre.

Ha den over i et serveringsfat og nyt den ved siden av stekte hamburgere, pølser eller fiskekaker. Pynt gjerne med litt hakket grønt og noen spiselige blader og blomster om du har, for eksempel persille og/eller blader og blomster av blomkarse eller ringblomst, det både ser pent ut og smaker godt!

 

 

Vel bekomme!