HomeForretter Bakt rødbete med brie og salat

Bakt rødbete med brie og salat

Posted in : Forretter, Grønnsaker, Grønnsaker, Lunsjretter, Ost, Vegan/vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Årets grønnsaker smaker aller best når de fremdeles er unge, og Tantemat bruker gjerne årets rødbeter til å lage en vegetarisk lunsj eller forrett av. I denne oppskriften kombineres den med godt modnet brie, men du kan velge blåmuggost eller chevre istedet, om du foretrekker det. Eller en vegansk smelteost, om du ønsker et vegansk alternativ.

Salaten i denne retten skal vendes med en Enkel vinaigrette med balsamicoeddik, og Syltet rødløk er garnityr. Begge går raskt å lage, så om du ikke allerede har dem stående, har du tid til det mens rødbeten bakes i ovnen.

 

 

 

BAKT RØDBETE MED BRIE OG SALAT

TID: Ca. 1 time og 45 minutter (inkluderer fra 1 time til 1 time og 15 minutter for baking av rødbeten)

Til: 2 personer som lunsj eller 4 personer som forrett 

 

Du trenger:

 

 

Til: Bakt rødbete med mini-brie

 • 1 stor rødbete
 • 2 stk Mini Président (mini-brie), gjerne godt modnet (kan erstattes av 2-4 skiver blåmuggost eller chevre)
 • 1/2 rød (spiss)paprika
 • 1 ss olje

 

Til: Salat

 • 1 pk Babyleaf mix (65 gr)
 • 1/2 rød (spiss)paprika
 • 1 liten neve brødkrutonger
 • 1 ss vinaigrette

 

Til: Tilbehør

 • Syltet rødløk etter smak
 • Salt og pepper etter smak
 • Balsamicoeddik etter smak. (Den bør være av den litt tykkere og syrligsøte typen. Kan eventuelt erstattes av flytende honning.)

 

Slik gjør du:

Baking av rødbeten

Varm opp stekeovnen til 200ºC.

Skjær toppen og rottråden av rødbeten. Legg den på et ildfast fat og bak den på midterste rille i stekeovnen i fra 1 time til 1 time og 15 minutter, avhengig av størrelsen. Stikk en spiss kniv i den for å kjenne om den er ferdig. Om den møter litt motstand er det greit, skivene skal inn i ovnen med osten noen minutter igjen etterpå. Ta den ut og la den avkjøles i 15-20 minutter, eller til den er såpass avkjølt at du kan håndtere den. Skrell av det seige skinnet. Dette kan du gjøre i god tid før servering.

 

Salat

Skyll salaten og fjern eventuelle stygge blader. Kjør den i en salatslynge eller klapp den tørr med kjøkkenpapir. Vinaigretten fester seg bedre på salatbladene når de er tørre.

Rens paprikaen for frø og skjær den i skiver eller mindre biter.

 

Baking av rødbete og ost

Før servering varmer du opp stekeovnen til 200ºC igjen.

Smør bunnen av et ildfast fat som er stort nok til at fire skiver av rødbeten kan ligge ved siden av hverandre, med 1 ss olivenolje.

Skjær 4 skiver, ca. 1/2-1 cm tykke, av den tykkeste delen av den skrellede rødbeten og legg dem i det ildfaste fatet. Del hver Mini brie i 2 skiver og legg en på hver av rødbeteskivene, med snittflaten opp. Sett dem inn på midterste rille i stekeovnen og la dem stå i 5 minutter, til osten har smeltet.

 

Servering

Mens rødbeteskivene med ost står i ovnen, vender du vinaigretten inn i salatblandingen og anretter den på 2 eller 4 asjetter, avhengig av om du skal servere til 2 personer som lunsj eller til 4 personer som forrett. Når rødbetene med ost er ferdig bakt legger du dem oppå salaten og fordeler paprika, syltet rødløk og krutonger rundt. Sett salt- og pepperkvern samt balsamicoeddik på bordet, så hver enkelt kan forsyne seg selv, etter egen smak. Sett gjerne også frem ekstra syltet rødløk og krutonger, i tilfelle noen ønsker mer av det. Så er det bare å nyte en deilig, vegetarisk/vegansk lunsj eller forrett!

Til lunsj smaker det godt med en kopp te ved siden av, eller du kan bevilge deg et glass rødvin til, om du spiser den som forrett. En lett rødvin basert på druen Pinot Noir smaker alltid godt til en rett der rødbeter er en av hovedingrediensene!

 

 

Vel bekomme!