HomeTilbehør Grønnsaker Potet- og rotfruktgrateng med ramsløk

Potet- og rotfruktgrateng med ramsløk

Posted in : Grønnsaker, Poteter, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , ,

En potet- og rotfruktgrateng er deilig og praktisk tilbehør til det meste av kjøtt, enten det er stek, kjøttkaker eller karbonader, siden både poteter og rotfrukter/grønnsaker tilberedes i en og samme form. Den du får oppskrift på her er fyldig og kremete, og dermed er det egentlig heller ikke nødvendig med en saus ved siden av, men det er en smakssak og opp til deg selv. Det som også er veldig praktisk med denne gratengen er at du kan gjøre den klar en time eller to i forveien, slik at det bare er selve gratineringen i ovnen som gjenstår.

Som det fremgår av navnet er det ramsløk i denne gratengen, noe det absolutt ikke er sesong for på høsten, men om du ikke laget det i vår og har noe stående, er det mulig å kjøpe ramsløkpuré på butikken. Om du ikke får tak i det kan du forsøke å bruke finkuttede urter i stedet, eller du kan ganske enkelt utelate den, gratengen blir kjempegod uansett!

 

 

 

 

POTET- OG ROTFRUKTGRATENG MED RAMSLØK

TID: Ca. 1 time pluss ca. 15 minutter for gratengen til å hvile

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 350 gr mandelpoteter (Tantemat bruker melne poteter fordi det gir best konsistens)
 • 2 1/2 dl helmelk
 • 3 dl kremfløte
 • 2 store sjalottløk eller 1/2 gul løk
 • 1 fedd hvitløk
 • Ca. 1/3 ss finsalt
 • (Grønnsakene som er listet opp nedenfor bør til sammen utgjøre ca. 950 gram, slik at poteter og grønnsaker til sammen blir ca. 1,3 kg. Det er fritt frem for å variere og velge andre enn dem som er angitt her, i et hvilken som helst innbyrdes forhold.)
 • 1/4 stor sellerirot
 • 1 gulrot
 • 1 pastinakk
 • 1 persillerot
 • 1 liten purreløk
 • 3 ss hakket ramsløk i olje eller ramsløkpuré (se lenken Ramsløkpuré og ramsløkolje), eventuelt 1/2-1 dl friske, hakkede urter (persille, gressløk, dill, kjørvel eller andre, enkeltvis eller i blanding)
 • 30 gr smør

Det ildfaste fatet til gratengen bør være ca. 24 x 24 cm eller tilsvarende, og skal smøres før gratenges has i.

 

Slik gjør du:

Bland melk og fløte i en kasserolle som er stor nok til å romme både poteter og grønnsaker.

Skrell og hakk løken og finhakk hvitløken. Ha dem i melk/fløteblandingen og rør inn saltet.

Siden rotfruktene trenger litt lengre koketid enn potetene, skal de settes på til koking først. De skal kuttes i litt forskjellig størrelse, siden de har forskjellig hardhet og dermed litt forskjellig koketid.

Skrell selleriroten og del den opp i ca. 1 cm tykke skiver som du deretter deler i mindre biter. Skrell gulrot, pastinakk og persillerot og skjær i ca. 0,5 cm skiver eller biter.

Ha alle rotfruktene i melk/fløteblandingen og la dem småkoke under lokk i 15-20 minutter, til de er nesten møre. Pass på å røre innimellom, slik at de ikke setter seg fast i bunnen.

 

 

Mens rotfruktene koker skreller du potetene og skjærer dem i 1-1 1/2 cm tykke skiver. La dem ligge i vann tilsatt litt sitronsaft eller eddik inntil videre, for å unngå at de blir misfarget.

Rens og skyll purren godt, det kan være ganske mye sand og jord mellom lagene. Skjær den i to på langs og deretter i 1-1 1/2 cm biter.

Når rotfruktene er nesten helt møre tilsetter du potetene (ikke ta med vannet de har ligget i) og purreløken og blander dem godt inn med resten. La alt småkoke videre i 15-20 minutter, til både potetene og grønnsakene er møre. Rør forsiktig innimellom, så det ikke setter seg fast i bunnen.

Imens varmer du opp stekeovnen til 250ºC og smører det ildfaste fatet.

Når potetene og rotfruktene er ferdig kokt heller du blandingen i fatet. Legg smøret klattvis oppå. (Du kan gjøre klar gratengen frem til dette punktet og så la den bero en time eller to, inntil neste trinn, som er å gratinere den i ovnen og så la den hvile etterpå, tilsammen ca. 30 minutter. Sett den i så fall kjølig inntil videre.)

 

 

Sett fatet inn på midterste rille i stekeovnen til gratinering i ca. 15 minutter, til gratengen har fått fin farge på toppen. Ta den ut og la den hvile i 10-20 minutter før servering.

Denne potet- og rotfruktgratengen passer til alle typer kjøtt, gjerne til lyst kjøtt som svin eller kalkun.

 

 

Vel bekomme!