HomeIngredienser fra naturen Tørking av traktkantareller

Tørking av traktkantareller

Posted in : Ingredienser fra naturen, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , ,

Det er allerede november, men høsten har vært både mild og fuktig og det er fremdeles masse traktkantareller å finne i skogen, ihvertfall her sør i landet! Det er ikke hvert år de dukker opp, så tenk langsiktig og plukk så mye du kan når det først er mulighet for det. Plass i fryseren trenger du ikke, for tørking er en minst like enkel og praktisk måte å konservere soppen på! Volumet reduseres til omtrent 1/10 av volumet som fersk, og holdbarheten blir nærmest uendelig. Bruk gjerne sopptørker eller dehydrator om du har det, men hvorfor ikke like godt bruke badegulvet, som du allikevel har varme i? Fordel soppen i ett lag jevnt utover et rent håndkle og legg kjøkkenhåndklær over for å beskytte mot støv. Slitte håndklær og kjøkkenhåndklær er fine å bruke til dette formålet. Badegulvet som Tantemat la dem på er ikke veldig varmt, kun lett temperert slik at det føles behagelig lunt under føttene, og badet brukes heller ikke til dusjing, da det ville gitt for mye fuktighet i rommet og bremset tørkingen. På denne måten tok det kun fem dager å tørke soppen, men tiden avhenger selvfølgelig av temperaturen og luftfuktigheten på det badet du bruker.

Tørket sopp er en fin gave å gi bort, særlig til matglade personer som ellers «har alt», så pakk dem pent inn i esker eller glass og ta dem med som vertinnegave, til bursdag eller jul!

I denne oppskriften trenger man ikke noen mengdeangivelse, du tørker det du har plukket og så mye som det er plass til på gulvet! Når du senere skal bruke soppen lar du den først ligge til bløting i varmt vann i ca. 30 minutter, deretter klemmer du ut mest mulig av vannet og bruk den slik du ville brukt den som fersk. Bløtevannet kan du ta vare på til senere bruk i supper, sauser eller annet.

 

 

 

 

TØRKING AV TRAKTKANTARELLER

TID: Ca. 5 dager, men det avhenger av temperatur og luftfuktighet.

 

Du trenger:

Ferske traktkantareller

 

Slik gjør du:

Rens traktkantarellene for rusk og rask, og del store eksemplarer ved å rive dem i to eller flere biter. Det kan være både rusk, larver og insektegg inne i den hule stilken om den er åpen fra hatten og nedover.

Legg et rent håndkle på badegulvet og fordel soppen jevnt utover i ett lag.

 

 

 

Legg tynne, rene kjøkkenhåndklær oppå for å beskytte mot støv.

 

 

 

 

Etter tre dager kan du sjekke om noe av soppen er tørr ved å prøve å knuse eller brekke dem i to med fingrene. Er de seige lar du dem fortsatt ligge. Plukk ut eventuelt tørr sopp og legg dem i en glass- eller plastkrukke eller plastboks. Sopp som fremdeles er fuktig og som er blitt sort kan du kaste. Snu litt på gjenværende sopp, fordel dem jevnt utover, legg kjøkkenhåndklærne over igjen og la dem fortsatt ligge til tørking. Sjekk soppen og gjenta prosedyren hver dag fra nå av.

 

 

Dag 5 etter at tørkeprosessen startet var all Tantemats sopp ferdig tørket.

Alle tørkede traktkantareller ble lagt i en plastkrukke, et ark kjøkkenpapir ble lagt over åpningen og festet med en strikk. Krukken med sopp ble så plassert i et tørt rom ved romtemperatur i 2 uker, med jevnlig inspeksjon av innholdet for å være sikker på at det ikke hadde oppstått mugg, noe som fort kan skje hvis det er restfuktighet igjen i soppen. Etter disse to ukene var soppen like fin, så kjøkkenpapiret på toppen ble byttet ut med skrulokk og soppen oppbevares nå i en tørr bod ved noe under vanlig romtemperatur. Soppen skal nå ha nærmest uendelig holdbarhet, men for sikkerhets skyld kan det være lurt å ta en kikk på den innimellom, slik at du eventuelt kan oppdage og plukke ut sopp hvis mugg likevel skulle oppstå.

Etter denne fem dagers tørkeprosessen på badegulvet var én og en halv bærepose med nyplukkede traktkantareller blitt forvandlet til ca. 1 1/2 liter tørket sopp, som senere kan brukes i en masse forskjellige matretter, som for eksempel risotto, gryteretter, omeletter, supper eller annet. Enten den bløtlegges og brukes som fersk eller knuses mens den er tørr og tilsettes i pulverform, vil den tilføre deilig smak av skog og natur!

 

 

Lykke til med tørking og bruk av en av skogens mange delikatesser!