HomeHovedretter Fisk Stekt ørret med kaperssaus og enkel potetsalat

Stekt ørret med kaperssaus og enkel potetsalat

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret, Poteter, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Dette er en smakfull hverdagsmiddag inspirert av den italienske retten Scallopine. Navnet betyr kjøtt i tynne skiver som er vendt i mel, men Tantemat bruker fisk i stedet og synes det blir minst like godt! Kapers, sitron og persille er viktige ingredienser her, og disse smakene harmonerer nydelig med fet fisk som ørret eller laks.

Hvor lang tid det tar å lage denne middagen avhenger av hvilken type poteter du bruker. Tantemat har brukt det som kalles Nypoteter gule kokefaste og som kan trenge inntil én times koking hvis de er store. I tillegg må de ha tid til å avkjøles litt før de skal skrelles og kuttes og bli til en lun potetsalat. Ørreten steker du mens potetene koker og setter den inn i stekeovnen for å holde den varm frem til servering. Den smaksrike kaperssausen lages i stekepannen etter at fisken er ferdig stekt.

Siden potetsalaten tar lengst tid, kommer oppskriften på den først, deretter oppskriften på ørreten og sausen.

 

 

 

 

STEKT ØRRET MED KAPERSSAUS OG ENKEL POTETSALAT

TID: Ca. 1 time og 30 minutter, avhengig av koketiden til potetene

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Potetsalat

 • 800 gr kokefaste poteter (for eksempel Nypoteter gule eller røde kokefaste eller Pimpernell)
 • 1/2 dl god, extra virgin olivenolje
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts sort pepper
 • 4 ss hakket persille
 • 1 fedd hvitløk

 

Slik gjør du:

Kok potetene med skallet på til de er møre, tøm av vannet og damp dem tørre. La dem stå til avkjøling i 10-15 minutter, eller lenge nok til at du kan håndtere dem. Skrell og skjær dem opp i 2-3 cm terninger.

Bland sammen olje, salt, pepper og persille i en bolle. Skrell og press hvitløken og bland den inn. Vend dressingen forsiktig inn med potetterningene, og server potetsalaten mens den fremdeles er lun, da kommer smakene best frem!

 

Å steke ørreten og lage sausen tar 20-30  minutter, så begynn med det en stund før potetene er ferdig kokt. Som nevnt smaker potetsalaten best når den serveres lun, så derfor bør fisken og sausen stå klar når siste hånd skal legges på salaten.

 

Til: Stekt ørret

 • 600-800 gr ørret- eller laksefilét
 • 1 dl hvetemel
 • 1 ts salt
 • 3/4 ts sort pepper
 • 2-4 ss olje til å steke i (gjerne Odelia rapsolje til steking, den spruter ikke)

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 70ºC.

Bland hvetemel, salt og pepper godt sammen på en flat tallerken.

Bruk en pinsett og trekk ut de tynne benene som sitter midt i fiskefiléten. Fjern skinnet. Skjær ørreten i 1,5-2 cm tykke skiver, og gjerne på skrå, slik at de får litt størrelse. Vend skivene i hvetemelet, rist dem lett for å fjerne overflødig mel og stek dem på begge sider på godt over middels varme i en (jern)panne til de har fått fin farge. Ha mer olje i stekepannen om den stekes tørr, da er det lettere å få en fin stekeoverflate på fisken. Legg skivene over på et ildfast fat etter hvert som de er ferdige, og sett det inn i stekeovnen slik at fisken holder seg varm frem til servering. Trekk stekepannen vekk fra platen, men ikke vask den, for den skal du nå lage sausen i!

 

Til: Kapers-saus

 • 1/2 terning fiskebuljong
 • 2 dl vann
 • 1 ss kaperslake
 • 1/2 dl kapers, uten lake
 • 3 ss smør
 • 1 ss nypresset sitronsaft
 • 3 ss hakket persille
 • 1 klype sort pepper

 

Slik gjør du:

Smuldre buljongterningen. Kok opp vannet i en kasserolle og strø buljongterningen i. Visp slik at den løser seg skikkelig opp.

Sett stekepannen tilbake på platen, hell buljongen i og la det koke i ett minutt. Demp varmen noe, ha i kaperslake og kapers og la det surre et par minutter til. Skru av platen og rør inn smøret, det skal smelte helt. Ha i sitronsaft, persille og pepper. Smak om du vil ha i mer enn det som er angitt i oppskriften, og ha i mer kapers, om du føler for det.

Denne sausen skal være ganske kraftig i smaken, og har du i mer kapers blir den også saltere, men siden både ørret og laks er fet fisk vil det likevel gå fint sammen. Litt avhengig av hvor mye mel som har gått med til fisken kan sausen bli tykk, og i så fall kan du ha i vann til passe konsistens. Den skal være ganske tyntflytende. La den få et siste oppkok like før servering.

 

Til servering kan du helle all sausen over fisken, eller du kan ha over noe av den og servere resten ved siden av. Strø over hakket persille og legg minst fire sitronbåter ved siden av så hver enkelt har til å presse over maten, om de føler for det. Server den lune potetsalaten til, og så er det bare å kose seg med et velsmakende  fiskemåltid!

 

 

Vel bekomme!