HomeHovedretter Nudelsuppe på rekekraft

Nudelsuppe på rekekraft

Posted in : Hovedretter, Lunsjretter, RESTEMAT, Suppe, Suppe, Supper on by : tantemat Stikkord: , , ,

I løpet av året spiser vel de fleste av oss reker mer enn én gang, og da er det en god idé å ta vare på skallene og fryse dem ned inntil du har nok til å koke kraft på. Sammen med grønnsaker og krydder som smaksmessig passer til sødmen i skalldyr og fisk, blir de forvandlet til basis for en nudelsuppe med mye godt i. Og som en ekstra bonus kan du ha god samvittighet for at du gjør noe bra for miljøet ved ikke å kaste noe som kan bli til et sunt og godt måltid! Bra for lommeboken er det også! Kraften tåler godt å fryses ned, om du ikke har planlagt å ha den til suppe samme dag som du koker den.

Oppskriften er beregnet til to personer til lunsj, men med samme mengde kraft, kun ved å doble mengden ingredienser i suppen, holder det til en middag også.

Først kommer oppskriften på kraften, deretter på selve nudelsuppen.

 

 

 

 

NUDELSUPPE PÅ REKEKRAFT

TID: Rekekraft: Ca. 2 timer og 20 minutter, inklusive siling og innkoking av kraften. Nudelsuppe: Ca. 20 minutter.

Til: 2 personer som lunsj, eventuelt 2 personer som middag 

 

Du trenger:

Til: Rekekraft

 

 

 • 1 kg rekeskall (skall fra ca. 2 kg reker)
 • 2 store sjalottløk eller 1 liten gul løk
 • 1 gulrot
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 liten bit ingefær, på størrelse med en sukkerbit
 • 1 liten fennikel eller 1/2 stor
 • 2 stilker stangselleri
 • 1 bunt persille
 • 1/2 dl olivenolje eller rapsolje
 • 2 ss tomatpuré
 • 1 stk stjerneanis
 • 1 ts fennikelfrø
 • 1/2 dl konjakk
 • 3/4 dl nypresset sitronsaft (saft fra 1 sitron)
 • 1 rød chili
 • Vann til det dekker, ca. 2 liter

 

Slik gjør du:

Skrell sjalottløk, gulrot, hvitløk og ingefær. Sistnevnte skreller du enklest ved å skrape av skallet med en teskje. Skyll fennikel og stangselleri godt og skjær bort eventuelle stygge flekker.  Til kraftkoking er det viktig å kutte grønnsakene smått, så kutt sjalottløk, gulrot, fennikel og stangselleri ca. 4-5 mm terninger. Finhakk ingefær og hvitløk. Hakk persillen. Press saften ut av sitronen. Fjern frøene fra chilien og finhakk den.

 

 

Varm opp oljen i en stor kasserolle til noe over middels varme og ha i sjalottløk, gulrot, fennikel, stangselleri, hvitløk, ingefær og persille. La det surre i 1-2 minutter, til løken er blitt blank. Tilsett tomatpuré, fennikelfrø og stjerneanis og la det surre i 1-2 minutter til, under jevnlig omrøring.

Øk varmen noe og tilsett rekeskall og konjakk. La dette surre i 2-3 minutter mens du rører hele tiden, slik at skallene og konjakken blandes godt. Tilsett vann, sitronsaft og chili og la det småkoke halvveis under lokk i 30 minutter.

Sil kraften gjennom en fin sikt over i en ren kasserolle og la den koke inn i 20-30 minutter (den skal ikke fosskoke, bare boblekoke på noe over middels varme), til du synes den har fått passe kraftig smak. Fjern eventuelt skum som har dannet seg på toppen. Tantemat lot den koke inn i 30 minutter, og endte opp med ca. 8,5 dl rekekraft, som du kan se av bildet under. Hvis du synes smaken blir for kraftig kan du blande inn litt vann, men husk at når du spiser kraften med ingrediensene til suppen, det vil si nudler, reker, laks osv., vil det totale smaksbildet bli dempet. Hvor salt kraften blir avhenger av hvor salte rekeskallene var, men du kan tilsette pepper og eventuelt salt når kraften er ferdig innkokt, eller du kan sette frem salt og pepper ved servering, så den som vil kan salte og/eller pepre etter egen smak.

Den ferdige kraften kan du nå bruke til å lage nudelsuppe av, eller fryse den ned om du planlegge å bruke den ved en senere anledning.

 

 

 

Til: Nudelsuppe

Du trenger:

 

 

I oppskriften nedenfor er mengden angitt i parentes den du trenger om du vil servere suppen som middag.

 • 0,8-1 liter rekekraft
 • 1/2 (1) pakke (egg)nudler
 • 1/2 (1) pakke alfalfaspirer
 • 1/2 (1) rød chili, med eller uten frø (kan utelates)
 • 2 (4) vårløk
 • 1 (2) egg
 • 120 (240) gr rå laksefilét (Tantemat har brukt laksefilét av sashimikvalitet, men du kan bruke vanlig laksefilét uten ben og skinn istedet, forutsatt at den har hatt minst ett døgn i fryseren først)
 • 100 (200) gr rensede reker (ca. 200 (400) gr med skall)

 

Slik gjør du:

Kok eggene i 9 minutter. Rens dem og del dem i to. Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Skjær laksen i tynne skiver eller små terninger. Rens vårløken og skjær den hvite delen nederst i ca. 0,5 cm biter og den grønne delen i ca. 1 cm biter. Skjær chilien i tynne ringer eller strimler. Det er frøene som er sterkest, så fjern dem om du vil unngå det. Du kan også utelate chilien helt om du foretrekker det.

Rens rekene. Ta eventuelt vare på skallene og frys dem ned for å koke kraft på ved en senere anledning.

Like før servering lar du rekekraften få et oppkok. Fordel den i dype tallerkener og legg i nudler, spirer, reker, laks og halve egg og strø over vårløk og chili. Husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre etter egen smak! Så er et varmende og næringsrikt suppemåltid klart til å nytes!

 

 

Vel bekomme!