HomeHovedretter Pinnekjøtt og poteter langtidsbakt i mørkt øl

Pinnekjøtt og poteter langtidsbakt i mørkt øl

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Pinnekjøtt er en tradisjonsrik julemiddag i Norge, og kan tilberedes på forskjellige måter. Det vanlige er å dampe det, men en annen enkel og praktisk måte å gjøre det på, er å bake både kjøtt og poteter i mørkt øl og/eller buljong i stekeovnen. Så snart du har satt det i ovnen kan du «glemme» det i 5-6 timer, tid du har til å gjøre andre morsomme eller nødvendige ting. Bortsett fra den siste timen før kjøtt og poteter er klar, den bruker du til å lage rotmosen som skal serveres ved siden av. Oppskriften på den finner du under lenken  Ovnsbakt pinnekjøtt med vaniljetilsmakt rotmos.

Kjøttet som er brukt i denne oppskriften er fra bog, som har litt mer kjøttfylde og er litt mindre fet enn «vanlig» pinnekjøtt, men du kan bruke den typen du liker best, enten det er bog, ribbe eller pinnestek.

Tilberedt på denne måten, med lav varme over flere timer, blir kjøttet nydelig mørt, og potetene blir gjennomkokt uten å gå istykker!

Til middagen med salt kjøtt og sødmefull rotmos smaker det ekstra godt med Rårørte tranebær eller tyttebær, som tilfører fruktighet og syre og ikke minst fin farge! Kraften fra formen serverer du ved siden av, og om den ikke blir spist opp der og da, kan du fryse ned resten. Den har i løpet av ovnsbakingen fått mye smak fra kjøttet, og kan senere brukes som basis for supper, sauser eller ramen. Det er ingen grunn til å kaste god mat, og noe av det beste man kan gjøre for miljøet er faktisk å ta vare på og benytte seg av alle rester!

 

 

 

 

PINNEKJØTT OG POTETER LANGTIDSBAKT I MØRKT ØL

TID: Ca. 1 døgn for utvanning av pinnekjøttet. 5-6 timer i ovnen for kjøtt og poteter. Rotmosen tar ca. 45 minutter.

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • Ca. 1,3 kg pinnebog (Ca. 300-350 gr per person) (Alternativt pinnesteik (300-350 gr per person), eller pinnekjøtt (400-500 gr per person)
  • Ca. 1,3 kg poteter (gjerne (små) mandelpoteter, men andre typer kan også brukes)
  • 2 bokser juleøl (6,6 dl tilsammen), eller annet mørkt og kraftig øl. (Om du ikke vil bruke øl, kan du bruke bare kjøttbuljong (terninger og vann) istedet).
  • 1 buljongterning (kjøttbuljong, hønsebuljong eller kyllingbuljong)
  • 1/2 l vann

 

Slik gjør du:

Vann ut pinnekjøttet som angitt på pakningen. For lettvinthets skyld gjør Tantemat dette ved å åpne plasten i det ene hjørnet og helle vann i bakken som kjøttet ligger i til det står over kjøttet. Om du lar det stå til utvanning i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken gjør ikke så stor forskjell. På benken vil prosessen gå litt fortere, men det vil likevel ikke bli for mye utvannet.

Kok opp vannet med buljongterningen og visp til den har løst seg opp.

Vask potetene godt, la skallet være på. Skjær bort eventuelt stygge flekker.

Legg potetene utover i en ildfast form og fyll på med ølet. Potetene skal såvidt være dekket med væske, så hvis det ikke er nok med øl, fyller du på med buljong. Legg kjøttet oppå, som vist på bildet under, …..

 

 

dekk formen tett til med 2 lag aluminiumsfolie, sett den på nederste eller midterste rille i stekeovnen og still ovnstemperaturen på 125ºC.

La kjøtt og poteter bakes i 5-6 timer.

 

Den siste timen kjøtt og poteter står i ovnen gjør du klar rotmosen. Oppskriften finner du under lenken angitt på starten av dette innlegget. Om mosen blir ferdig litt før kjøtt og poteter, er det enkelt å la den få et lite oppkok like før servering, slik at den kan serveres rykende varm.

Hell kraft fra kjøtt og poteter i et forhåndsoppvarmet sausenebb og server det ved siden av pinnebog, poteter og rotmos, og ha rårørte tranebær eller tyttebær som fruktig tilbehør. Server straks, og nyt et herlig tradisjonsmåltid!

 

 

Vel bekomme!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *