HomeForretter Egg Fylte egg

Fylte egg

Posted in : Egg, Egg, Forretter, Lunsjretter, SNACKS OG TAPAS on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Egg kan brukes til det meste, og nå i jule- og nyttårshøytiden som står foran oss, eller når som helst ellers på året for den saks skyld, kan de få rollen som forrett, smårett, tapas eller lunsj, alt etter hva som passer. De fylte eggene er enkle og raske å lage og er også ganske mettende, så 2-3 per person holder til forrett, smårett eller tapas, og noe mer om du skal ha dem til lunsj. Eggene kan serveres kalde, men smaker best når de er lune, så start gjerne med å lage dressingene og sette frem de andre ingrediensene før eller mens du koker eggene, så går det fort å legge på fyllet like før servering.

De to dressingene til eggene er milde etter Tantemats smak, men smaken er som kjent forskjellig, så det kan være lurt å tilsette mindre tabasco og pepperrot enn det som er angitt i oppskriftene først, og så tilsette mer inntil du oppnår den smaken du liker. Hver av dressingene er nok til minst 6 halve egg. Eventuelle rester kan du legge plastfolie over, så vil de holde seg i kjøleskapet minst 3-4 dager. Ha dem gjerne ved siden av fiskekaker eller stekt fisk, det passer de utmerket til, og så slipper du å kaste mat.

 

 

 

FYLTE EGG

TID: 15-20 minutter

Til 2-4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 4 egg

 

Til: Dressing 1

 • 1 ss lettrømme (17%)
 • 1 ss Coop ekte majones (se TIPS nederst i dette innlegget angående type majones)
 • 14-15 dråper tabasco (etter smak)
 • 1 ts finhakket rødløk
 • 1 ts finhakket gressløk

 

Til: Dressing 2

 • 1 ss lettrømme (17%)
 • 1 ss Coop ekte majones (se TIPS 1)
 • 1-2 ts pepperrot fra tube
 • 1 ts finhakket rødløk
 • 1 ts hakkede dillstilker

 

Til: Fyll på toppen

 • Varmrøkt peppermakrell
 • Rogn (Tantemat har brukt silderogn, men du kan også bruke lodderogn, ørretrogn eller lakserogn)
 • Ansjosfilét
 • Dill
 • Gressløk

 

Slik gjør du:

Bland innholdet til dressingene godt sammen. Husk å starte med en liten mengde av tabasco og pepperrot, slik at du får smaken slik du vil ha den, enten mild eller med mer eller mindre sting.

Kok eggene i 9 minutter, rens dem og del dem i to. Du kan med fordel kutte av en liten skive på undersiden for å få dem til å ligge støtt på serveringsfatet.

Så skal det legges fyll på hvert halve egg: én teskje dressing og så varmrøkt makrell, rogn eller ansjosfilét og noe grønt oppå. Tantemat synes dressing 1 passer med peppermakrell eller ansjos, med henholdsvis gressløk eller både gressløk og dill på toppen, mens dressing 2 smaker best med en teskje rogn samt dill oppå, men dette handler om smak og behag, og du kan kombinere dressingene med det fyllet du synes passer best. Det er bare å prøve seg frem og finne ut hvilke kombinasjoner du liker!

Når fyllet er lagt på, er eggene klar til servering! De smaker best lune og helt nylaget, men kan selvfølgelig serveres kalde også, det spørs hva som passer for anledningen. Har du lyst på noe godt å drikke ved siden av, kan Tantemat anbefale en rimelig champagne, Maurice Veselle Grand Cru, som er spesielt stas om du skal ha eggene til den forestående jule- eller nyttårshøytiden. Ellers kan du alltids be en av de flinke ansatte på vinmonopolet om forslag til annen sjampanje eller vin som kan passe til!

 

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: Coop ekte majones er ganske mild i forhold til annen type majones, så om du bruker et annet merke bør du starte med å ha i litt mindre enn det som står i oppskriften og smake om du vil ha i mer. Det kommer an på om du liker at majonessmaken dominerer, eller om du vil tone den ned.