HomeHovedretter Kyllinggryte med tomater

Kyllinggryte med tomater

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Dette er en velsmakende gryterett laget på kyllinglår med ben, noe som gir saftig kjøtt og ekstra god smak på sausen som dannes i pannen. Oppskriften er basert på stjernekokken Raymond Blancs kyllinggryte og som han tilskriver sin mor, så dette er en rett med franske aner og lang tradisjon! Med sin milde smak passer den til både store og små, men til små barn bør bena fjernes før de skal spise, eller du kan ha i et kyllingbryst til dem.

Etter bruning av kjøttet skal retten bakes ferdig i stekeovnen, og imens har du god tid til å koke ris, poteter eller lage potetmos samt koke en grønnsak til, om du føler for det.

Til å lage denne gryteretten trenger du en panne som tåler å stå i stekeovnen, eller du kan ha retten over i et ildfast fat før baking i ovnen.

KYLLINGGRYTE MED TOMATER

TID: Ca. 1 time og 45 minutter

Til: Rikelig til 2 personer hvis du bruker bare lår, med et bryst i tillegg er det nok til 3-4 personer

Du trenger:

 • 2 store kyllinglår, 900 gr – 1 kg tilsammen (pluss eventuelt et kyllingbryst med skinn til barn)
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts sort pepper
 • 2 ss olje til å steke i (gjerne Odelia rapsolje til steking, den spruter ikke)
 • 1 stor, gul løk
 • 6 fedd hvitløk
 • 2 ss hvitvinseddik (evt. med estragon)
 • 3 sorte pepperkorn
 • 1 1/2 dl tørr hvitvin
 • 3 ss Dijonsennep (eller annen sterk, usøtet sennep)
 • 300 gr tomater
 • 1 liten bunt timian
 • 1 liten bunt persille til å strø over ved servering

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 135oC.

Tørk kyllinglårene (pluss evt. et kyllingbryst med skinn) med kjøkkenpapir. Bruk en kraftig kniv og skjær gjennom leddet der det naturlig deler seg, slik at du står igjen med legg og overlår. Hvis du har i et bryst, kan du dele det i to. Det er viktig at det er med skinn, siden det gir best resultat ved bruning i pannen.

Rens og hakk løken. Rens hvitløksfeddene og del dem i to. Den enkleste måten å rense dem på, er å plassere bredsiden av kniven oppå og presse ned dem mot fjølen til de såvidt knuses, så slipper de skallet.

Del tomatene i 4-6 båter.

Kok opp hvitvinen og trekk kasserollen fra platen.

Krydre kyllingstykkene med salt og pepper. Ha oljen i en vid panne og la dem surre på middels varme i ca. 15 minutter. Snu dem underveis i prosessen så de blir pent brune på begge sider. Ta dem opp med hullsleiv og legg dem over på en tallerken.

Ha om nødvendig mer olje i pannen og la løk og hvitløk surre i et minutt eller to, under omrøring, til det blir blankt. Tilsett hvitvinseddik og pepperkornene, rør rundt og la det surre i et halvt minutt. Bland inn sennep og hvitvin.

Legg kyllingstykkene tilbake i pannen sammen med tomatbåtene, eller ha retten over i et ildfast fat, og legg timianbunten på toppen. Kvern over litt mer salt og pepper.

Legg lokk på pannen, eller dekk den tett til med to lag aluminiumsfolie, sett den inn på midterste rille i stekeovnen og la kyllingretten bakes i 1 time og 10 minutter. Sjekk om kyllingen er gjennomstekt ved å stikke en spiss kniv inn i den tykkeste delen av kjøttet. Kommer det blank kjøttsaft ut er det ferdig stekt. Hvis kjøttsaften er blodig, må den stå litt til.

Fjern timianstilkene som ligger på toppen (de er blitt ganske slappe nå), og dryss over frisk, hakket persille, så er retten klar for servering!

Dette er en rustikk rett, så server gjerne kyllinggryten direkte fra pannen den er tilberedt i! Da holder den også bedre på varmen.

Som tilbehør passer det med kokte, pressede mandelpoteter, så får du med deg mest mulig av kraften/sausen i pannen. Alternativt kan du ha ris, potetmos eller ferskt, lyst brød til. En grønnsak smaker også deilig ved siden av, for eksempel brokkoli, blomkål, brokkolini, grønne bønner eller asparges, alt etter hva du liker.

Vel bekomme!