HomeFROKOST Brød Steinalderbrød med bokhvete.

Steinalderbrød med bokhvete.

Posted in : Brød, FROKOST on by : tantemat Stikkord: , , ,

Brød laget kun av nøtter, frø, egg og olje kalles steinalderbrød. Det er lavkarbo og næringsrikt, med et høyt innhold av fiber, vitaminer, mineraler, proteiner og sunne fettsyrer, og siden det ikke inneholder gluten eller gjær skal det hverken eltes eller heves, det er kun å blande ingrediensene og sette det i ovnen for steking.

Brødet er meget holdbart, så Tantemat bruker å dele det i to og fryse ned den ene halvparten, mens den andre legges i plastpose i kjøleskapet og skjæres skiver av etter behov. Når temperaturen i kjøleskapet er stilt inn nesten på det laveste, har brødet holdt seg i opptil to uker. Den delen som du legger i fryseren kan du skjære i skiver og ha mellomleggspapir mellom, så er det enkelt å ta opp én skive om gangen, eller så mange som du trenger til et måltid. La dem gjerne tines i kjøleskapet natten over før bruk.

For å bake dette brødet trenger du en brødform som rommer minst 1 1/2 liter, og for å få brødet enkelt ut av formen når det er stekt kan du fóre den med bakepapir, som forklart nedenfor.

Steinalderbrød med bokhvete.

TID: Ca. 1 time og 20 minutter

Du trenger:

 • 100 gr hasselnøtter
 • 100 gr mandler
 • 100 gr pistasjnøtter (gjerne salte)
 • 100 gr gresskarkjerner
 • 50 gr solsikkefrø
 • 100 gr linfrø
 • 100 gr bokhveteflak
 • 6 egg
 • 1/2 dl oliven- eller rapsolje
 • 1 dl kaldt vann
 • 4 ss chiafrø
 • 1 1/2 ts salt

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 160oC.

Aller først kan du starte med å gjøre klar brødformen: Bruk romtemperert smør til å smøre bunnen og sidene godt helt opp til kanten. Klipp en strimmel av bakepapir som du legger i bunnen i formens lengderetning og opp på kortendene. Klipp deretter til et stykke bakepapir som du legger på tvers av formen, slik at hele formen nå er fóret med bakepapir, slik du ser av bildet over. Sett formen til side inntil videre.

Tantemat foretrekker å hakke de største nøttene, det vil si hasselnøtter, mandler og pistasjnøtter, men du kan bruke dem hele også. Ha dem i en stor bolle, tilsett gresskarkjerner, solsikkefrø, linfrø og bokhveteflak og bland det godt sammen.

Visp sammen egg, olje, vann, chiafrø og salt, hell det over nøtte- og frøblandingen og bland godt.

Ha røren i brødformen, press den godt sammen og glatt ut overflaten slik at den blir jevn.

Sett formen inn på midterste rille i stekeovnen og la den stekes i 1 time.

Ta det stekte brødet ut av ovnen og la det stå og avkjøles i 10-15 minutter før du vender det forsiktig ut av formen og over på en rist. La det ligge «riktig vei», det vil si med oversiden opp, og avkjøles helt før du skjærer i det, ellers vil det smuldre.

Tantemat synes dette brødet smaker aller best i tynne skiver med ost på, men det er en smakssak, så prøv deg frem og finn ut hva du liker. Uansett er dette et næringsrikt og nydelig brød som vil holde deg mett lenge.

Vel bekomme!