HomeTilbehør Grønnsaker Blomkål- og brokkoliris

Blomkål- og brokkoliris

Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat

Å ha blomkål- og brokkoliris som tilbehør til middagen er en fin måte å øke andelen grønnsaker på tallerkenen på, og det smaker minst like godt som vanlig ris. Dessuten er det en annerledes og morsom måte å servere disse sunne og gode grønnsakene på, og når du bruker det i stedet for vanlig ris, reduserer du samtidig mengden raske karbohydrater i måltidet. Ved hjelp av en foodprocessor går det veldig raskt å lage.

Denne oppskriften er rikelig til 6 personer, men om det blir noe til overs tåler risen godt å stå i kjøleskapet i to til tre dager, slik at du kan varme den opp til middag en annen dag, gjerne i den samme buljongen som den ble kokt i. Alternativt kan du lage suppe av risrestene, som forklart under TIPS 1 til slutt i dette innlegget. Buljongen som risen er kokt i kan du også ta vare på. Forslag til hva den kan brukes til finner du under TIPS 2.

Blomkål- og brokkoliris

TID: Ca. 15 min

Til: (Minst) 6 personer

Du trenger:

  • 1 stk blomkål (ca. 1 kg før rensing)
  • 1 brokkoli (ca. 400 gr før rensing)
  • 1 liter vann
  • 2 terninger kyllingbuljong

Slik gjør du:

Kok opp vannet med buljongterningene i. Pass på å røre slik at de løser seg opp.

Fjern de grønne bladene fra blomkålen og skjær bort eventuelle stygge flekker. Skyll den godt og del den opp i buketter. Del de største bukettene i 2 eller 3 mindre biter. Skjær bort den nederste, trevlete delen av stilken og fjern stygge flekker. Del stilken opp i mindre biter.

Skyll brokkolien godt og del den opp i buketter. Del de største opp i mindre biter. Skjær bort den nederste, trevlete delen av stilken. Dra av det ytterste, seige skallet og del den opp i mindre biter.

Ha blomkål- og brokkolibiter etter tur i en foodprocessor og kjør dem i noen sekunder, til de har fått passe ris-størrelse. Det er en fordel å ikke fylle for mye i foodprocessoren om gangen, på den måten blir størrelsen jevnere. Etterpå kan du velge om du vil blande hvit og grønn ris sammen før de skal kokes, eller om du vil koke dem hver for seg. Hvis du koker dem hver for seg kan du velge å servere dem som grønn og hvit ris hver for seg, eller du kan blande dem sammen. Tantemat valgte å koke dem hver for seg og så blande dem etterpå.

Like før servering lar du buljongen få et oppkok og har i risen. La den koke under lokk i ca. 20 sekunder, da har den fremdeles litt tyggemotstand.

Sil av buljongen gjennom en fin sikt, og risen er klar for servering!

Den ferdige risen kan om nødvendig holdes varm i stekeovnen ved 65 oC frem til servering.

Blomkål- og brokkoliris passer som tilbehør til det meste av fisk og kjøtt. Om du ikke har andre grønnsaker som tilbehør ved siden av, kan du velge å blande biter av sprø sukkererter, paprika, asparges eller vårløk, eller revet hvitløk, sitronskall og/eller fersk ingefær for å få både mer farge og mer smak på risen. Eller du kan blande inn små spinatblader. Det er bare fantasien som setter grenser, så prøv deg gjerne frem med forskjellige typer grønnsaker, alt etter hva du liker og skal servere risen til.

Vel bekomme!

TIPS 1: Hvis du har ris til overs er den fin å koke suppe av, sammen med noe av buljongen som du kokte den i. Resten av buljongen kan du fryse ned til senere bruk.

Vei opp mengden ris som du har til overs, og bruk oppskriften under som mal for å koke suppe.

Restesuppe

  • 600 gr ris
  • 5 dl buljong (bruk gjerne noe av buljongen du kokte risen i)
  • 2,5 dl matfløte
  • Salt
  • Sort eller hvit pepper
  • En knivsodd kajennepepper

Slik gjør du:

Bland buljong og fløte i en kasserolle og ha i risen. La det koke under lokk til den er mør, det tar ikke mange minuttene.

Ha det over i en foodprocessor eller bruk en stavmikser og kjør til en fin og jevn konsistens. Varm opp til kokepunktet igjen, smak til med salt og pepper og ha i kajennepepper. Når det gjelder kajennepepper så vil smaken utvikle seg etter hvert, så vær forsiktig med å ha i mer enn en knivsodd, med mindre du ønsker en skarpere smak!

Dermed er suppen klar for servering! Den er god som den er, men kan godt piffes opp med å strø over stekte baconbiter eller noen strimler røkt laks og noe hakket grønt, for eksempel persille, gressløk eller annet. Noen dråper av din beste extra virgin olivenolje blir heller ikke feil! Så er det bare å nyte restesuppen.

TIPS 2: Buljongen som du kokte risen i kan fryses ned og senere brukes i en suppe, for eksempel en kjøtt- eller grønnsakssuppe. Om det ikke er nok buljong til suppen du skal koke, kan du fylle på med vann og mer buljongterning. Husk å la buljongen tine i kjøleskapet natten over før den skal brukes, eller du kan sette boksen/glasset/kartongen du har fryst den i til tining i lunkent vann.