HomeTilbehør Grønnsaker Ertepuré med vårløk og hvitløk

Ertepuré med vårløk og hvitløk

Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , ,

Ertepuré er klassisk tilbehør til både kjøtt og fisk (hva ville vel kjøttkaker og fish and chips vært uten?), og er enkelt å lage. Med fryste erter som basis får du en fint grønn puré med frisk smak, og ved å tilsette vårløk og hvitløk får du ekstra mye smak. Dermed passer den også til å legge på sprø crostini og servere som tiltugg til noe godt å drikke, gjerne for å dempe sulten før hovedretten skal serveres!

ERTEPURÉ MED VÅRLØK

TID: Ca. 15 minutter

Til 4 personer (som tilbehør), enda flere når den legges på toast.

Du trenger:

  • 1 pk fryste erter (350 gr)
  • 2 tykke eller 4 tynne stilker vårløk
  • 1/2 kinesisk hvitløk
  • 25 gr smør
  • 1 dl kaldt vann
  • 1 dl lettrømme (17%)
  • Ca. 1/2 ts salt
  • Ca. 1/3 ts sort pepper
  • Ca. 2 ts nypresset sitronsaft

Slik gjør du:

Rens og finhakk hvitløken. Rens vårløken og skjær den i ca. 1 cm biter.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme. Ha i hvitløken og la den surre i ca. et halvt minutt under omrøring. Pass på temperaturen slik at den ikke blir brent, da blir smaken bitter. Øk varmen noe, ha i de fryste ertene, vårløken og vannet og rør rundt jevnlig inntil ertene er tint og skikkelig gjennomvarme, ca. 5 minutter. Ta kasserollen av platen og kjør ertene med stavmikser til en jevn blanding. Sett kasserollen tilbake på platen, på middels varme, og gi det et oppkok. Rør inn rømmen og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Denne ertepuréen skal i utgangspunktet ha ganske mye smak, men om du vil ha den mildere kan du tilsette mer rømme og/eller vann.

Puréen vil tykne om den blir stående en stund, og i så fall er det bare å tilsette mer vann eller rømme til passende konsistens.

Hvis puréen skal spises på en toast, som vist på bildet under, er det en fordel at den er litt tykk så den ikke flyter utover, men om du skal ha den som tilbehør til for eksempel fisk eller kjøtt, kan den gjerne være løsere i konsistensen.

Som tiltugg til noe godt å drikke, eller til å dempe den verste sulten med før en hovedrett, kan du legge en god teskje ertepuré på sprø crostini og pynte med båter av små, søte tomater og en liten persilledusk, gressløk eller annet grønt. Tantemat har lagt puréen på en crostini med salt og oliven, det gir en fin smakskontrast til den litt søtlige ertepuréen.

Vel bekomme!