HomeHovedretter Fisk Stekt laks med blomkål- og brokkoliris og ertepuré

Stekt laks med blomkål- og brokkoliris og ertepuré

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: ,

Laks med blomkål- og brokkoliris og ertepuré som tilbehør er en lettlaget hverdagsmiddag som både store og små kan like. Ekstra sunn er den også, fordi de raske karbohydratene i vanlig, hvit ris her er erstattet med næringsrike grønnsaker.

Både blomkål- og brokkoliris og ertepuré kan passe som tilbehør til mange forskjellige retter, og ligger derfor som egne innlegg på Tantemat. Oppskriftene finner du ved å søke på Tantemat, henholdsvis Blomkål- og brokkoliris og Ertepuré med vårløk og hvitløk.

Blomkål- og brokkoliris kan blandes sammen før servering, eller du kan holde dem hver for seg, slik du ser av oppslagsbildet ovenfor.

I dette innlegget finner du oppskriften på stekt laks, som ikke tar mer enn ca. 15 minutter. Hele middagen, altså å steke laksen og lage tilbehøret, tar ca. 45 minutter tilsammen når du jobber alene, men om du er så heldig å ha en hjelper på kjøkkenet tar det mye kortere tid, siden ingen av elementene hver for seg tar mer enn ca. 15 minutter.

Til denne middagen er det praktisk å lage ertepuréen først, siden den tåler godt å varmes opp like før servering. Deretter kan du steke laksen og holde den varm i stekeovnen, og til slutt lager du blomkål- og brokkolirisen.

STEKT LAKS MED BLOMKÅL- OG BROKKOLIRIS OG ERTEPURÉ

TID: Ca. 15 minutter

Til: 4 personer

Du trenger:

  • 600-800 gr laksefilét uten skinn og ben (Tantemat har brukt Salmalaks, men du kan også bruke «vanlig» laksefilet. Husk å fjerne skinn og ben.)
  • Ca. 2 ss smør
  • Ca. 2 ts salt
  • Ca. 2 ts sitronpepper
  • Ca. 2 ts nypresset sitronsaft

Slik gjør du:

Skjær fisken i ca. 2 cm tykke skiver. Krydre på begge sider med salt og sitronpepper.

Smelt smøret i en stekepanne på godt over middels varme. Stek lakseskivene pent gylne på begge sider. På god varme tar det ca. 1/2 minutt på hver side. Laksen blir best om den fremdeles har en rå kjerne, siden den fort vil bli tørr om den er gjennomstekt. Legg fisken over i et ildfast fat etter hvert som den blir ferdig, og sett fatet inn i stekeovnen på 65 oC for å holde den varm mens resten av tilbehøret blir gjort klart.

Server den stekte laksen med blomkål- og brokkoliris og ertepuré ved siden av, og legg frem noen båter sitron til å presse over. Søte, små tomater passer også godt til, og gir fin farge til retten. Husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de føler for det! Så er det klart for å nyte en sunn og god hverdagsmiddag!

Om du skulle ha lyst på et glass hvitvin til, vil Trimbach riesling «gjøre jobben», slik den alltid gjør til laks, eller du kan velge din yndlingsvin!

Vel bekomme!