HomePålegg Fisk Sherrysild med dill

Sherrysild med dill

Posted in : Fisk, Pålegg on by : tantemat

Nedlagt sild er populært til jul, men det er ingen ting i veien for å spise det ellers i året også. På butikken får du kjøpt mange forskjellige typer, men du kan like godt lage den selv. Det tar ikke mange minuttene når du kjøper sildefileter som er klar til bruk, og etter at den har fått stå et par døgn i kjøleskapet slik at smaken får utviklet seg, kan du kose deg med den som nydelig pålegg på en skive grovt brød.

Sherrysilden kan varieres ved å tilsette rødløk og sort pepper, som forklart i oppskriften nedenfor. Begge variantene smaker like godt!

SHERRYSILD MED DILL

TID: Ca. 15 minutter pluss tid til å avkjøle laken. Hvis du bruker sild som ikke er ferdig utvannet, må du i tillegg beregne minst 3 timer for utvanning.

Du trenger:

  • 4-6 fileter av speket sild (Tantemat har brukt Spekesildfilet (Fra havet) fra Coop som veier 150 gr og som er ferdig utvannet og klar til bruk.)
  • 1 liten dillplante eller en bunt dill (eventuelt 1 rødløk)
  • 1 ts sorte pepperkorn for varianten med rødløk

Til: Laken

  • 1 1/2 dl hvitvinseddik 5 eller 5,5 % (Tantemat har brukt Änglamark hvitvinseddik, som er 5,5%)
  • 1 1/2 dl vann
  • 1 1/2 dl sukker
  • 1/2 dl søt sherry
  • 2 laurbærblader
  • 2 ts hel eller grovknust allehånde

Slik gjør du:

Hvis du bruker spekesild som ikke er ferdig utvannet, må silden legges i bløt (i kjøleskapet) i kald, skummet melk i 3 timer eller mer. Legg silden i et fat eller en bolle og hell på melk til det dekker. Hvor lenge den må vannes ut varierer både etter hvor salt den er på forhånd og hvor salt du vil ha den. Smak på en liten bit etter 3 timer om du synes den er passe. Hvis ikke, må du la den ligge lenger. Smak jevnlig, så den ikke blir for mye vannet ut, den bør ha litt saltsmak for å være en kontrast til den ganske søte laken den skal ligge i.

Kok opp alle ingrediensene til laken, trekk kasserollen fra platen og la laken bli helt avkjølt.

Klapp sildefiletene tørre med kjøkkenpapir og skjær dem i 1-1 1/2 cm brede biter. Hakk dillen, men unngå å ta med de groveste stilkene.

Legg sildebiter og dill lagvis i et glass og hell over den avkjølte laken. (Hvis det blir lake til overs kan du la den stå i kjøleskapet til neste gang du skal lage sild, eller du kan kjøpe inn mer sild og lage et glass av varianten med rødløk og pepper hvis du har lyst til å prøve den.)

La silden trekke i et par døgn i kjøleskap, og så er den klar til å spises!

For varianten med rødløk og pepper:

I denne varianten har Tantemat erstattet dill med rødløk.

Rens rødløken og hakk den eller skjær den i 3-4 mm brede skiver/ringer.

Grovknus de sorte pepperkornene.

Legg sildebiter, løk og litt grovknust pepper lagvis i et glass. Hell over lake til det dekker. La silden stå i kjøleskap et par døgn slik at smaken får utvikle seg, og så er den klar til å spises!

Nedlagt sild som dette holder seg 1-2 uker i kjøleskapet, men pass på at ingrediensene ligger nedi laken, og dekk glasset tett til med lokk eller plastfolie.

Sherrysilden, enten den er med dill eller rødløk og pepper, smaker kjempegodt på en skive grovt brød!

Vel bekomme!