HomeHovedretter Vintersuppe med linser og tomater

Vintersuppe med linser og tomater

Posted in : Hovedretter, Suppe, Vegan/Vegetar on by : tantemat

En fyldig og næringsrik suppe er deilig vintermat! Linser inneholder mye proteiner og fiber og er et godt alternativ til kjøtt, så derfor er det pølse med i denne suppen mest for smakens skyld. Tantemat har brukt en smaksrik, speket chorizopølse, men andre typer kan brukes i stedet, for eksempel pepperoni eller kjøttpølser.

For den som vil går det an å utelate pølsen og erstatte hønsebuljongen med grønnsaksbuljong, så blir suppen vegansk!

En nyttig ting med en suppe som dette, er at du kan bruke rester av grønnsaker du har liggende og som begynner å bli litt slappe, så unngår du å kaste fullt brukbar mat! Du kan dessuten bruke andre enn dem som er oppgitt i oppskriften her, for eksempel blomkål eller brokkoli, men i så fall må de has i først mot slutten av koketiden så de ikke blir overkokt. De trenger maks 5 minutter, da har de ennå litt tyggemotstand.

VINTERSUPPE MED LINSER OG TOMATER

TID: Ca. 1 time og 15 minutter

Til 6 personer

Du trenger:

 • 3 dl grønne linser
 • 1 boks hakkede tomater (400 gr)
 • 1/2 dl kaldt vann til å skylle tomatboksen med
 • 1 1/2 liter hønsebuljong (vann pluss 2 buljongterninger)
 • 2 store eller 4 mindre sjalottløk
 • 3 fedd hvitløk
 • 15 gr fersk ingefær
 • 2 pastinakker
 • 1-2 gulrøtter
 • 1 mellomstor purreløk (Pastinakk, gulrot og purreløk skal tilsammen utgjøre 450-500 gr.)
 • 1/2 rød chili (kan utelates)
 • 1 ts spisskummin
 • 1 ts gurkemeie
 • 100 gr chorizo eller annen pølse, for eksempel pepperoni eller kjøttpølse. (Husk på at om du velger en rå pølse bør du se på pakningen hvor lang koketid den trenger, slik at du vet når den må has i suppen, som skal koke i 20-25 minutter.)
 • 4 ss olje til å steke i
 • 1-3 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • Ca. 1 ss nypresset sitronsaft

Til å strø oppå suppen:

 • Det grønne av 1-3 vårløk
 • 1/2 rød chili (kan utelates)

Slik gjør du:

Kok opp vannet med buljongterningene slik at det står klart.

Skyll linsene i kaldt vann.

Hakk sjalottløken og finhakk hvitløken. Skrap skallet av ingefæren (det gjør du lettest med en teskje) og finhakk den.

Skrell pastinakk og gulrot og skjær dem i små biter. (Store biter vil gjøre at de ikke blir kokt ferdig samtidig med linsene). Legg gjerne pastinakken i kaldt vann med et par spiseskjeer eddik i for å unngå at den blir misfarget.

Del pølseskivene i fire.

Skyll purreløken godt, del den i fire på langs og skjær den deretter i små biter. Fjern frøene fra chilien og finhakk den. Hold av halvparten til å strø oppå suppen ved servering.

Skjær det grønne av vårløken(e) i tynne ringer.

La sjalottløk, hvitløk og ingefær surre i oljen på noe over middels varme i en kasserolle i et minutt eller to, til løken er blitt blank. Rør jevnlig, slik at det ikke brenner seg. Øk varmen noe og tilsett gurkemeie, spisskummin, gulrot og pastinakk (ikke ta med vannet som pastinakken har ligget i) og la det surre under omrøring i 2-3 minutter for å få ut smakene. Tilsett linser, hakkede tomater og hønsebuljong. Skyll tomatboksen med vannet og ha det i kasserollen. La det få et oppkok, demp deretter varmen og la suppen småkoke i 15 minutter. Tilsett purreløk, chili og pølse og la det koke videre i 5-10 minutter, til linsene og grønnsakene er møre.

Smak til suppen med salt og pepper, det kan være at du trenger mer enn det som er angitt i oppskriften. Smak til slutt til med sitronsaft, den skal tilføre friskhet og gi suppen et smaksmessig løft.

Strø vårløk og chili oppå suppen og server den rykende varm, gjerne med brød og smør til, og nyt et varmende vintermåltid. Husk å sette frem salt og pepper, så den som vil kan etterkrydre på egen tallerken.

Vel bekomme!