14 mars, 2023
Syltet gulrot med ingefær og sitron
Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat
Når vi har kommet til vårmåneden mars er ikke gulrøttene lenger så freshe, men det går an å lage noe skikkelig godt av dem likevel. Syltet gulrot er nydelig tilbehør til nesten hva som helst, for eksempel stekt fisk, patéer, i en salat eller til å ha på en burger, med andre ord, der det smaker med sprøtt og syrligsøtt tilbehør. Sitronskall og fersk ingefær er først og fremst med for å sette smak på laken, men blir så gode at de også kan spises. Ha i mer enn det som er angitt i oppskriften om du vil.
Tantemat har syltet gulrøttene på to forskjellige måter: Som tynne «spon» i det ene glasset, og som litt tykkere skiver i det andre. Skivene beholder sprøheten selv om de overhelles varm lake, men gulrotsponene er så tynne at der bør laken avkjøles noe før den helles over, ellers vil de bli slappe i konsistensen.
Tantemat foretrekker 5,5% eddik, men om du vil ha et syrligere resultat kan du bruke 7% eddik eller eplecidereddik i stedet.
For holdbarhetens skyld er det alltid lurt å starte med å koke både glass og lokk som brukes før innholdet has i. Se TIPS til slutt i dette innlegget hvordan du gjør det.
SYLTET GULROT MED INGEFÆR OG SITRON
TID: Ca. 25 minutter
Nok til to glass på 3,5 dl hver.
Du trenger:
Til: Sylting
- 250-300 gr gulrøtter (eller så mye du trenger for å fylle opp glassene)
- Skall (kun det gule) fra 1 sitron, helst økologisk
- Ca. 10 gr spon av skrellet, fersk ingefær
Til: Laken
- 1 dl hvitvinseddik 5,5% (eller 7% eller eplecidereddik, om du ønsker det mer syrlig)
- 2 dl sukker
- 3 dl vann
- 2 ts hel sort pepper
Slik gjør du:
Skrell gulrøttene.
Bruk en rotskreller/aspargesskreller til å lage nok lange, tynne spon til å fylle opp det ene glasset.
Til det andre glasset skjærer du gulrøttene i ca. 3 mm tykke skiver.
Skrell ingefærroten og lag fine spon av den også.
Skrubb sitronen godt med en hard børste. Bruk den samme skrelleren til å lage tynne spon av skallet. Pass på at du ikke får med noe av det hvite under skallet, det gir bitter smak.
Fyll det ene glasset med gulrotspon, sammen med halvparten av ingefær- og sitronskallsponene. Du må gjerne pakke dem litt sammen, men vær forsiktig så de ikke blir presset istykker, de er penest når de holder fasongen.
Fyll det andre glasset med gulrotskiver, sammen med den andre halvparten av ingefær- og sitronskallsponene.
Kok opp alle ingrediensene til laken og tøm den varm over glasset med gulrotskivene i. Innholdet i glasset skal være helt dekket av laken.
La resten av laken avkjøles til lunken før du heller den over glasset med gulrotsponene. Pass på at laken dekker her også.
Har du plastgitter tilgjengelig kan det være lurt å legge det på toppen slik at innholdet holdes nede i laken. For holdbarhetens skyld bør det dyppes i kokende vann først.
Skru lokk på glassene straks de er fylt og la dem avkjøles på benken.
De syltede gulrøttene er klar til å spises når de er helt avkjølt, men er også holdbare i kjøleskap i flere dager. Smaken blir bare enda bedre når de har fått stå en stund.
Bruk syltede gulrotspon eller -skiver som tilbehør til stekt fisk, patéer, i salater, på burgere eller på pålegg som for eksempel leverpostei. Tantemat synes de smaker så godt at de også kan spises som snacks, men det er smak og behag, så kos deg med syltet gulrot akkurat som du føler for!
Vel bekomme!
TIPS: Helt rene glass øker alltid holdbarheten til innholdet, så derfor er det lurt å koke dem først. Legg rene, vaskede glass og lokk i en kasserolle med så mye kaldt vann at det dekker, og la det få et oppkok. Ta glassene opp av vannet like før du skal bruke dem, fyll dem og legg på lokk. Har du plastgitter som skal legges oppå, bør det også dyppes i det kokende vannet.