HomeHovedretter Fisk Stekt laks med appelsinsaus og potetgull

Stekt laks med appelsinsaus og potetgull

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat

Å servere potetgull som tilbehør til middag er kanskje uvant, men Tantemat synes det passer utrolig godt i denne sammenhengen, der den sprø og salte chipsen blir en deilig kontrast til den stekte laksen med syrlig appelsinsaus og freshe agurkskiver. Det er også en enkel middag å lage, siden det kun er sausen som tar noe tid. Til gjengjeld kan den gjøres istand allerede en dag på forhånd, slik at den bare er å varme opp like før servering.

Siden sausen tar mest tid, er det lurt å starte med den. Aller best blir den om den lages av nypresset saft fra saftige, søte appelsiner, men om du vil gjøre det enkelt kan du bruke ferdig kjøpt juice.

STEKT LAKS MED APPELSINSAUS OG POTETGULL

TID: Ca. 30-45 min. til sausen (avhengig av om du bruker ferdig kjøpt juice eller selv presser appelsinsaft), pluss tid til å steke laks og skjære opp agurken, 10-15 minutter.

Til: 4 personer

Du trenger:

TIL: Appelsinsaus

 • 3 dl nypresset appelsinsaft (tilsvarer saft fra 3-5 store, søte, saftige appelsiner, gjerne navleappelsiner), eller ferdig kjøpt appelsinjuice.
 • 3 store eller 4 mindre sjalottløk
 • 2 ss nøytral olje til steke i
 • 1/4 dl limesaft (tilsvarer saft fra 1/2-1 lime)
 • 1 dl tørr hvitvin (Tantemat har brukt Petit Chablis fra J. Moreau & Fils, men annen tørr hvitvin kan også brukes)
 • 1 ss soyasaus (den med grønn kork er mindre salt enn den med rød kork, men begge typer kan brukes)
 • 1 ts maizena + ca. 3/4 dl kaldt vann
 • Ca. 1/4 ts sort pepper
 • Ca. 3/4 ts salt
 • Ca. 1 ts sukker
 • 1 klype kajennepepper
 • 2 ss kaldt smør

TIL: Stekt laks

 • 600-800 gr laksefilet uten skinn og ben (Tantemat har brukt Salmalaks, men du kan bruke vanlig laksefilet istedet)
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 1-1 1/2 ts salt
 • 2-4 ss nøytral olje til å steke i

Tilbehør:

 • 1 agurk
 • Potetgull, vanlig, saltet, uten spesielle smaker
 • Strimlet skall fra 1 appelsin
 • Eventuelt noe grønt til å strø over, for eksempel persille eller gressløk

Slik gjør du:

Appelsinsaus

Hvis du velger friskpresset appelsinsaft, kan du først lage strimler av skallet til én av appelsinene, som forklart litt lenger ned i dette innlegget.

Press saften ut av appelsinene og sil den. Press saften ut av limefrukten.

Skrell sjalottløken og del den i tynne båter.

Stek sjalottløken i olje på høy varme et minutt eller to, til den blir brun, men pass på at den ikke blir brent. Tilsett appelsinsaft/juice, limesaft, hvitvin og soya og la sausen koke i 10 minutter med lokket delvis på.

Bland maizena med kaldt vann og hell det i sausen samtidig som du rører slik at det ikke danner seg klumper. La sausen koke i ca. 1 minutt etter at du har rørt inn jevningen. Smak den til med salt, pepper og sukker. Det kan godt være at du trenger mer enn det som er angitt i oppskriften, det avhenger av hvor mye syre og sødme det er i appelsinsaften/juicen i utgangspunktet. Sausen skal ha nok syrlighet til å balansere mot den litt fete og mektige laksen, og nok pepper til å få «karakter». Sukkeret bruker du til å runde av sausen med og understreke sødmen fra appelsinsaften/juicen. Ha i en klype kajennepepper til slutt, og sett sausen til side inntil videre. Like før servering skal den få et oppkok og kaldt smør skal røres inn.

Stekt laks

Sett stekeovnen på 65oC.

Skjær laksen i 1-1 1/2 cm tykke skiver. Krydre dem med et lett dryss av salt og pepper og stek dem på begge sider over sterk varme slik at de får fin farge, men fremdeles har en rå kjerne. Blir den helt gjennomstekt vil den føles tørr, og det vil vi helst unngå. Litt avhengig av varmen og tykkelsen på skivene tar det ca. et halvt til ett minutt på hver side. Legg lakseskivene over i et ildfast fat etter hvert som de blir ferdig, og sett det i stekeovnen for å holde dem varm frem til servering.

Agurk

Bruk en kniv eller et siseleringsjern til å skrelle strimler av skallet slik at agurken blir stripete, som du ser på bildet ovenfor, da får den en morsommere «profil». Skjær den i ca. 3 mm tykke skiver.

Strimler av appelsinskall

Hvis du bruker en økologisk appelsin bør den først skylles. Hvis den ikke er økologisk bør den skrubbes godt med en stiv børste.

Bruk et siseleringsjern til å lage fine strimler av skallet. Kok opp litt vann, ha i skallstrimlene, la dem ligge i ca. 10 sekunder, sil av vannet, og så er de klar til bruk.

Servering:

Like før servering lar du appelsinsausen få et oppkok og rører deretter inn 2 spiseskjeer kaldt smør.

Server den stekte laksen sammen med appelsinsaus, agurkskiver og potetgull, pynt med strimlet appelsinskall og noe grønt, om du har, og nyt et deilig måltid.

Tantemat synes denne middagen kan serveres til fest også, og da smaker det med et glass tørr hvitvin til. Drikk gjerne den samme hvitvinen som du brukte i sausen, for eksempel en Petit Chablis fra J. Moreau & Fils., eller be en av de flinke ansatte på Vinmonopolet om hjelp til å finne en som passer!

Vel bekomme!