HomeKaker og desserter Bær Vårlig dessert med rognbladskuddsaus og friske bær

Vårlig dessert med rognbladskuddsaus og friske bær

Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter, Skudd, Ville planter/urter on by : tantemat

Tantemat er opptatt av å bruke ingredienser fra naturen så snart anledningen byr seg, og allerede fra slutten av april her i sør, begynner rognens bladskudd å bli store nok til å plukke med seg for å lage noe godt av. Denne gangen ble de til en dessertsaus som får rognbladskuddenes karakteristiske smak av marsipan, noe som kanskje særlig de yngste i familien vil sette pris på! I oppskriften nedenfor finner du en lenke til hvordan du kan lage uttrekket som er basis for sausen. Det kan lages enten bare på kremfløte, eller med kremfløte blandet med matfløte og/eller melk. Desto mindre kremfløte, desto lettere blir sausen, og du velger selv hvilket av disse du foretrekker.

Har du vært riktig ivrig til å plukke bladskudd og har mer enn det du trenger til en porsjon saus, kan du eventuelt lage uttrekk til desserter som Creme brülee på rognbladskudd eller Pannacotta på bladskudd av rogn (vårens beste dessert). Rognbladskuddutrekk tåler godt å fryses ned, og så har du en smak av våren liggende klar til bruk utenom sesong også! Husk at det bør tines natten over i kjøleskap.

Som følge til vårens dessertsaus kan du bruke hva du vil av friske bær, som jordbær, blåbær, bringebær, rips eller bjørnebær. Granateplekjerner gir deilig, syrligsøt krønsj, og et dryss av revet marsipan over vil understreke marsipansmaken i sausen. For ekstra smak kan du også strø over litt hakket sjokolade, lys eller mørk, og pynte med sitronmelisse eller mynte.

VÅRLIG DESSERT MED ROGNBLADSKUDDSAUS OG FRISKE BÆR

TID: Ca. 30 minutter. Tid for å lage rognbladskudduttrekk finner du ved å trykke på lenken i oppskriften nedenfor.

Til 6-8 personer

Du trenger:

  • 6 dl rognbladskuddfløte (se hvordan du lager det under lenken Fløteuttrekk av rognbladskudd)
  • 100-120 gr sukker (se TIPS nederst i dette innlegget angående mengden sukker)
  • 2 ts (7 gr) Maizena maisstivelse
  • 6 eggeplommer

Noen gode råd før koking av sausen:

Begynn med å sette frem en bolle med sikt over, slik at du kan sile sausen straks den er passe tykk.

Til koking av sausen kan det være en fordel å bruke en kasserolle med Slip-Let-belegg, og gjerne en som er litt vid, da går prosessen med tykning av sausen raskere.

Det er viktig at sausen ikke skiller seg, så rør hele tiden med en slikkepott langs bunnen i kasserollen slik at ikke eggeplommene stivner i bunnen, og ta om nødvendig kasserollen av og på platen underveis for å kontrollere varmen.

Slik gjør du:

Visp eggeplommene, halvparten av sukkeret og maisstivelsen lett sammen.

Ha rognbladskudduttrekket i en kasserolle og varm det opp til kokepunktet. Tilsett den andre halvparten av sukkeret og rør til det har løst seg opp.

Hell det varme fløteuttrekket over de sammenvispede eggeplommene samtidig som du visper for å blande det godt sammen. Hell det tilbake i kasserollen og sett den på platen. Varm opp nesten til kokepunktet og demp så varmen tilbake til noe over middels etter hvert mens du hele tiden rører i bunnen med en slikkepott. Sausen er passe tykk når du løfter opp slikkepotten med saus på og kan dra en finger over uten at sausen flyter sammen igjen, som vist på bildet under. For en passe tykk saus, à la vaniljesaus, vil det ta 10-15 minutter, men dette kan variere etter temperaturen og vidden på kasserollen.

Straks sausen er blitt passe tykk siler du den gjennom en sikt for å være sikker på at du får en helt jevn og fløyelsaktig dessertsaus.

Sausen kan nytes lunken eller kald.

Tantemat har valgt å servere den med en bærsalat av jordbær, blåbær og bringebær samt granateplekjerner, og med litt revet marsipan og sjokolade over. Pynt gjerne med sitronmelisse eller mynte, det både smaker godt og ser pent ut!

Så er det bare å nyte sunne og fargerike bær og en deilig saus med smak av natur!

Vel bekomme!

TIPS: Tantemat bruker 120 gr sukker i denne oppskriften, noe som gir en ganske søt saus som passer godt til syrligsøte bær. Om du ønsker den mindre søt kan du ha i 100 gr sukker, og eventuelt justere med å drysse melis over desserten ved servering. Litt revet marsipan over desserten vil også bidra til å gjøre den søtere.