HomeHovedretter Ovnsbakte kyllinglår med ramsløkolje

Ovnsbakte kyllinglår med ramsløkolje

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Kyllingkjøtt er lyst og delikat og noe alle liker! Baking i stekeovnen på lav varme gjør lårene ekstra møre og saftige, så selv om denne middagen tar litt tid er den verdt å vente på. Samtidig er langtidsbaking ganske praktisk, fordi det betyr at du kan «glemme» maten mens den står i ovnen og gjøre andre ting istedet. Grønnsakssalsaen som serveres som tilbehør gjør du raskt klar for baking den siste halvtimen kjøttet står i ovnen, og oppskriften finner du under lenken Ovnsstekt grønnsakssalsa med ramsløkolje og Fetaost.

Fellesnevneren for både kjøttet og grønnsakene er at de bakes med ramsløkolje, og kanskje er du en av dem som har plukket ramsløk denne våren og allerede har olje stående klar til bruk. Hvis ikke finner du lenke til oppskrift på oljen i ingredienslisten nedenfor. Av den kan du også lage ramsløkaioli, som passer veldig godt som tilbehør til denne middagen. Oppskriften finner du under lenken Ramsløkaioli. Den holder seg godt i kjøleskapet og kan lages minst et par dager i forveien.

Denne retten er beregnet til 2 personer, men kan enkelt oppskaleres om du skal lage til flere!

OVNSBAKTE KYLLINGLÅR MED RAMSLØKOLJE

TID: Ca. 3 timer og 10 minutter (+ ca. 30 minutter ekstra for ovnsbaking av grønnsakssalsaen etterpå).

Til 2 personer

Du trenger:

  • 2 kyllinglår, ca. 260 gr hver (bruk gjerne økologiske, de er litt større og har bedre struktur og smak, synes Tantemat)
  • Ca. 1 ts salt
  • Ca. 1/2 ts sort pepper, helst nykvernet
  • 1 ts tørket estragon
  • 3 + 2 ss ramsløkolje (oppskriften finner du under lenken Ramsløkpuré og ramsløkolje)
  • 2 ss nypresset sitronsaft

Slik gjør du:

Tørk kyllinglårene godt med kjøkkenpapir og pensle eller gni dem inn på begge sider med 3 spiseskjeer ramsløkolje. Dryss over salt og pepper. Knus tørket estragon mellom fingrene og dryss over. Drypp 2 spiseskjeer ramsløkolje og sitronsaft over.

Legg lokk på det ildfaste fatet eller dekk det tett til med to lag aluminiumsfolie, sett det inn på midterste rille i kald ovn og still ovnstemperaturen på 130ºC over- og undervarme. La kjøttet bakes i 3 timer. Den siste halvtimen kjøttet står i ovnen, kan du gjøre klar grønssakssalsaen, den skal inn i ovnen etter at kjøttet er ferdig. Klikk på lenken angitt i innledningen til dette innlegget, så ser du hvordan du gjør det.

Når kyllinglårene er ferdig bakt tar du fatet ut av ovnen og lar det stå med lokket på slik at kjøttet får hvile. Legg gjerne et håndkle over for å holde på varmen. Still inn stekeovnstemperaturen på 240ºC, over- og undervarme, og vent til temperaturen er nådd før du setter inn grønnsakssalsaen for baking i 20 minutter. Fatet med salsaen skal ikke ha lokk over. Ta den ut av ovnen når den er ferdig, ta lokket av fatet med kyllinglårene og sett det inn i stekeovnen slik at kjøttet får en siste, liten oppvarming.

Ved servering kan du velge å legge opp kyllinglår og grønnsakssalsa på et serveringsfat, eller servere dem i fatene de er ovnsbakt i. Gi gjerne middagen et dryss av noe grønt, hvis du har, det både ser fint ut og smaker godt! Kraften som har dannet seg i fatet med kyllinglårene kan du gi et lite oppkok og servere i en sausekopp ved siden av. Kjenn om du synes den trenger litt salt og pepper for å heve smaken. I tillegg er ramsløkaioli deilig tilbehør, og husk å sette frem (flak)salt og pepperkvern, slik at den som vil kan etterkrydre på egen tallerken. Så er det bare å kose seg med nydelig, mørt kjøtt og smakfull grønnsakssalsa med en vårlig smak av ramsløk!

Vel bekomme!