Syltet ingefær

Posted in : Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Tilbehør on by : tantemat

Fersk ingefær er nydelig å bruke som den er i en wok, suppe eller gryterett, men egner seg også utmerket til å sylte! Den varme og litt sterke smaken fremheves og blir samtidig rundere og gir roten et større bruksområde. Tantemat liker å ha den som tilbehør til fisk eller kjøtt, eller å bruke den som ingrediens i en salat eller som smakstilsetning i gryteretter, men det finnes sikkert mange andre gode måter å bruke den på også, så her er det bare å prøve seg frem!

Den syltede ingefæren har lang holdbarhet, men den holder seg enda bedre om du koker glass, lokk og redskaper før glassene skal fylles. Hvordan du gjør det kan du se under TIPS helt til slutt i dette innlegget.

SYLTET INGEFÆR

TID: 45-60 minutter

Du trenger:

Til: Laken

  • 1 dl hvitvinseddik (5 eller 5,5%)
  • 1/2 dl nypresset sitronsaft
  • 2 dl sukker
  • 3 dl vann
  • 2 ts hel sort pepper
  • 1 fedd hvitløk

Til: Sylting

  • 400 gr fersk ingefær
  • 1 sitron, det ytterste, gule laget av skallet

Slik gjør du:

Hvis du ikke bruker økologisk sitron bør du skrubbe og skylle den godt og tørke den. Hvis du bruker økologisk, holder det å skylle den godt før du tørker den.

Bruk en rotskreller/aspargesskreller og skrell av det ytterste, gule laget, det skal være med og gi god smak og er også deilig å spise.

Press deretter saften ut av sitronen, det skal utgjøre 1/2 dl.

Ingefærrøtter kan være ganske «knortete», så del dem opp ved å brekke av delene som stikker ut, slik du ser på bildet under, på den måten blir det lettere å raspe av skallet. Den enkleste måten å gjøre det på, er å bruke en teskje, slik du kan se under lenken Hvordan skrelle og finkutte ingefær på en enkel måte.

Bruk deretter skrelleren til å lage «spon» av ingefæren. Tantemat har laget spon til å fylle ett av glassene, og så skåret resten av ingefæren i små terninger, ca. 1/2 x 1/2 cm, men det er opp til deg om du vil gjøre det på samme måte eller om du vil lage bare spon eller bare terninger. Det betyr ingen ting for smaken, men kan være morsomt å variere med, avhengig av om du skal servere det som tilbehør eller bruke det i en salat eller ha det i en gryterett, for eksempel. I sistnevnte tilfelle kan det være en fordel med terninger.

Når du er ferdig med å dele opp ingefæren, er det tid for å koke opp laken:

Skrell hvitløksfeddet og del det i to. Ha alle ingrediensene til laken i en kasserolle og la den få et oppkok. Fyll (kokte) glass med ingefærspon eller -terninger og fordel det gule skallet fra sitronen i glassene. Hell over kokende lake, og la det gjerne bli med noen pepperkorn i hvert glass. Tørk av kanten hvis du har sølt, sett straks lokk på og sett glassene opp ned på et underlag som tåler varme. La dem stå til de er helt avkjølt, og så er de klar til bruk, men de blir enda bedre om de får stå og trekke smak en dag eller to!

Spis den syltede ingefæren som nydelig tilbehør til fisk eller kjøtt, eller bruk den i salater eller som smakstilsetning i gryteretter.

Vel bekomme!

TIPS: Slik koker du glass, lokk og redskaper for å øke holdbarheten til innholdet:

Legg glass og lokk i en kasserolle og fyll på så mye kaldt vann at det står over. La det få et oppkok og sett platen på lav temperatur så det ikke lenger boblekoker. Ta glassene opp av vannet etter hvert som de skal fylles, og ta lokket opp og skru det på straks et glass er fylt. Husk å tørke av kanten først hvis du har sølt. Redskapene du bruker, som for eksempel trakt eller øse, kan du dyppe i det kokende vannet før bruk.

Til å ta glass og lokk opp av vannet kan det være lurt å bruke en pølseklype eller lignende til å hjelpe seg med, så du unngår å brenne deg. Sett glassene opp ned på et underlag som tåler varme, og la dem avkjøles helt før du snur dem og setter på merkelapper.

Hvis det ikke er plass til alle glassene som skal fylles i kasserollen samtidig, legger du nye nedi etter hvert som du tar et glass opp av vannet.