Sursøtsyltet strandarve

Posted in : Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Ingredienser fra naturen, Tilbehør, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , ,

Strandarve, også kalt strandens agurk, er 5-15 cm høy og vokser i løs sand på strender langs hele norskekysten, ofte som store, grønne tepper. Bladene er ganske tykke og saftige, smaker litt som salt agurk og egner seg godt til sylting. Det er fort gjort, for det er enkelt å plukke og rense den, og den er klar til bruk straks laken er avkjølt etter å ha blitt helt over plantene. Sursøtsyltet strandarve har en frisk smak og kan brukes der du ellers bruker sylteagurk, for eksempel som tilbehør til kjøtt- eller fiskeretter, spekemat, patéer eller annet. Om du ikke spiser alt på en gang er den holdbar noen uker i kjøleskapet, selv om fargen og smaken vil tape seg noe etter hvert.

Strandarve bør plukkes sent i mai eller tidlig i juni, før den blomstrer, etter det vil den bli hardere og mer treaktig. Det sies at den ikke kan forveksles med andre planter, men når man plukker ville vekster for å spise må man alltid være 100% sikker. Bruk for eksempel søkeordet strandarve på Google, så får du opp mange lenker med gode bilder og omtale av den. Helt på slutten av dette innlegget finner du et nærbilde som viser strandarvens karakteristiske, firkantede utseende, når du ser den rett ovenfra, samt et bilde av hvordan den vokser på stranden.

 

SURSØTSYLTET STRANDARVE

TID: Den tiden det tar å plukke, rense og skylle strandarve, pluss maks. 15 minutter samt tid for avkjøling.

Du trenger:

 

 

  • Ca. 3 dl strandarve, lett sammenpakket
  • Et syltetøyglass som rommer 5 dl
  • 1 dl hvitvinseddik
  • 3 dl vann
  • 20 gr sukker
  • 1 liten ts sorte pepperkorn
  • 1 liten ts korianderfrø
  • 10 gr finsalt

Slik gjør du:

Skyll strandarven grundig for å bli kvitt all fin sand, det er ikke behagelig at det knaser i tennene når du skal spise! Klipp bort rottrådene, hvis du har fått med det. Legg hele stengler med blader i glasset, som helst bør være kokt på forhånd. Se TIPS mot slutten av dette innlegget hvordan du gjør det.

Ha eddik, vann, sukker, pepperkorn, korianderfrø og salt i en kasserolle og kok opp. Rør til sukker og salt er oppløst, og hell laken i glasset med strandarve. Glasset bør være varmt når du skal helle laken i, så unngår du at det sprekker. Legg et «plastgitter» på toppen slik at det holder strandarven nedi laken når lokket skrus på. La stå til laken er avkjølt, og så er den sursøtsyltede strandarven klar til bruk!

Nyt denne delikatessen fra stranden der du ellers ville brukt sursøtt tilbehør, så som til burgere, kjøtt, spekemat, på posteier, pateer, som topping på en kremet fiskesuppe, eller hvor som helst ellers der du synes den passer!

 

Vel bekomme!

 

 

TIPS: Koking av glass og lokk forlenger holdbarheten til innholdet i glasset. Legg glass og lokk i en kasserolle med så mye kaldt vann at det dekker. Sett kasserollen på platen og la det få et oppkok. Bruk gjerne en pølseklype eller lignende til å ta dem opp av vannet med, så unngår du å brenne deg. Legg strandarven i glasset etter at det er kokt, og hell den varme laken over mens glasset ennå er varmt, så unngår du at det sprekker. «Plastgitteret» som du legger på toppen bør også ligge i det kokende vannet en liten stund før du legger det i glasset med strandarve.

 

Nedenfor ser du bilder av strandarve slik den vokser i sanden. Som du ser kan det være ganske mye sand på den, så pass på å skylle den grundig så du slipper at det knaser i tennene når du spiser den. Husk at du bør unngå å trekke opp hele planten med rottråd, men klippe den av slik at det fremdeles er litt stengel med grønne blad nederst, så vil den vokse videre. Strandarven er best å bruke til mat før den blomstrer, det vil si i slutten av mai eller tidlig i juni, etter det vil stengelen bli hardere og treaktig.