HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Forsommersalat med vakre villblomster

Forsommersalat med vakre villblomster

Posted in : Blomster og blader, Ingredienser fra naturen, Salater, Skudd, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Det finnes mange vakre, ville blomster og blader som er spiselige, så hvis du er ute og går tur i skog og mark har du en fin anledning til å plukke med deg noen til å sette farge og smak på en salat! Hvilke spiselige planter du kan finne vil variere med hvor du bor, men i oppskriften nedenfor samt på bildene til slutt i dette innlegget ser du hvilke typer Tantemat fant i Oslomarka i første halvdel av juni. Du kan gjerne smake på dem du finner – forutsatt at du er 100% sikker på at de er spiselige – slik at du har en formening om hvordan de vil passe i salaten, men husk at mange forskjellige smaksvarianter sammen kan bli spennende, selv om her enkelt av dem kanskje ikke smaker så mye eller akkurat slik du kunne tenkt deg. Uansett vil en salat med blomster i se vakker ut og gi glede bare av den grunn!

Dette er i utgangspunktet en enkel, grønn salat med få ingredienser utover ville blomster og blader, men den kan bygges ut med ytterligere ingredienser, slik du vil se i oppskriften nedenfor.

NB! Når du plukker ville vekster må du være 100% sikker på at du får med deg riktig plante! Gå gjerne inn på rolv.no eller Urtekilden, så vil du finne fine bilder og mye nyttig informasjon. I tillegg kan det være lurt å skaffe seg bøker om temaet. Tantemat har mange forskjellige, men er kanskje mest glad i å bruke boken Norges spiselige planter og bær av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo.

Å plukke ville, spiselige vekster er en morsom og givende hobby som også vil gi deg masse sunn og god mat, og er vel verdt å bruke tid på. Dessuten får du fine turer i naturen, noe som gjør godt for både kropp og psyke. Husk bare at du bør unngå å plukke blomster som vokser ved sterkt trafikkerte veier og langs stier der det går mange mennesker og hunder. Lykke til med utforskingen av naturens goder!

Helt mot slutten av dette innlegget kan du se bilder av blomstene som er brukt i salaten. I tillegg er det også brukt toppskudd med blomster av løkurt, som du kan se bilder av nederst i innlegget Løkurtolje og -puré. Under TIPS, helt til slutt i dette innlegget, kan du se hvordan du best oppbevarer plantene når du er ute og plukker og hjemme etterpå. Husk at både blomster og blader smaker best og ser finest ut når de er nyutsprunge og friske, så plukk dem så tidlig som mulig.

 

 

 

 

FORSOMMERSALAT MED VAKRE VILLBLOMSTER

TID: Den tiden det tar å plukke og skylle ville blomster og blader pluss 10-15 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 1 stor issalat eller 1-2 crispisalathoder (kan erstattes av andre typer salat, men den bør være ganske nøytral på smak, da fungerer den best som «bakteppe» for de ville plantene)
  • 2-4 vårløk
  • 6-7 cm agurk
  • 1 liten rødløk
  • 5-6 små, søte tomater
  • 1 liten neve eller 2 av spiselige, ville blomster og blader
  • Tilsett gjerne sukkererter, asparges, rød/gul/oransje paprika, som vil gi mer sødme, om du føler for det
  • 4-6 ss dressing (se lenken Enkel vinaigrette med balsamicoeddik)

 

Slik gjør du:

Hvis du ikke allerede har en vinaigrette stående, bør du starte med å lage den først. (Lag gjerne en stor porsjon som du senere kan ha for hånden når du måtte ha bruk for det. Oppbevares i kjøleskap eller svalskap.)

Skyll ville blader og blomster forsiktig, og la dem gjerne stå i et glass vann inntil de skal brukes. Pass på å fjerne eventuelle stygge deler. Du kan blande dem inn i salaten med de andre ingrediensene, men om du legger dem oppå salaten helt til slutt kommer farger og utseende bedre frem.

Skyll salatbladene godt og kjør dem i en salatslynge eller klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Riv eller skjær dem opp i passende biter.

Skyll agurken og del den i ca. 3 mm skiver som du igjen deler i to. Rens vårløken og skjær den i ca. 1 cm skiver. Skrell rødløken og skjær den i tynne båter eller skiver. Skyll tomatene og del dem i to.

Bland sammen salatblader, agurk og vårløk og vend inn vinaigrette. Legg salaten på et fint serveringsfat og fordel tomatene og rødløken over.

Fordel ville blomster og blader oppå salaten til slutt.

 

Server forsommersalaten til fisk eller kjøtt, for eksempel laks, kylling eller skinke, eller til stekt halloumi om du vil ha en vegetarisk rett. Tilsett gjerne sukkererter, asparges, rød, gul eller oransje paprika for mer sødme, om du ønsker det.

Til denne salaten passer det med for eksempel Løkurtaioli eller Ramsløkaioli, eller en grønn pesto. Du kan finne oppskrift på mange forskjellige ved å søke på pesto på Tantemat.

Så er det bare å nyte forsommerens vakreste salat, med spiselige gaver fra naturen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

På de to bildene nedenfor ser du de spiselige plantene som brukes i denne salaten. De er tatt henholdvis nedenfra og ovenfra, slik at du ser dem fra to vinkler. (For mer detaljerte bilder bør du sjekke med rolv.no eller en flora.)

 

 

 

 

ØVERSTE RAD (første bilde), fra venstre mot høyre:

Gjøksyre: Blader og blomster med stengel er spiselig.

Engfiol: Blader og blomster er spiselig.

Skogfiol: Blader og blomster er spiselig.

Bekkekarse: Blader, blomster og stengel er spiselig.

Gjetertaske: Blad, blomster, frøkapsler og frø er spiselige. (På bildet ser du stengel med frøkapsler. Tantemat rasper av frøkapslene der stengelen er tykk, og spiser den øverste delen av stengelen, som er tynnere og mykere, med frøkapslene på.)

NEDERSTE RAD, fra venstre mot høyre:

Skogstjerneblom: Toppskudd med blad og blomster er spiselig.

Markjordbær: Blader og blomster er spiselig. (Det er ikke lett å finne ut av om bladene og blomstene til markjordbær er spiselig, men Tantemat har funnet i bøker at bladene er spiselige, og i en blogg (Mat & Urter) at blomstene er spiselig. Dessuten har Tantemat selv mange ganger spist både blomster og blader med god appetitt, uten at det har hatt noen uheldige virkninger.)

Knollerteknapp: Unge bladskudd og blomster er spiselige

Berberis: Unge blader og blomster er spiselig. Blomsterklasene er nydelig pynt, men stilken er tykk og seig, så rasp blomstene av når du spiser.

Granskudd: Spiselige som de er.

Husk at alle planter smaker best og har finest konsistens når blomstene er nyutsprungne og bladene er unge og friske!

 

TIPS: Spiselige planter som du plukker med deg vil fort bli slappe og visne når de ikke lenger har tilgang til vann, så for å holde dem så fine som mulig til du har kommet hjem fra tur, er det lurt å ta med seg en plastpose med en spiseskje vann i som du kan legge dem i etter hvert som du plukker. Blås opp posen og sett en klype på, som du ser på bildet under, og rist litt på den så vannet fordeles i posen. I oppblåst pose vil du også unngå at plantene blir klemt sammen. De kan oppbevares i oppblåst pose en dag eller to i kjøleskapet , selv om de vil tape seg litt. Hvis du skal bruke dem relativt raskt etter at du er kommet hjem, kan du kutte av den nederste delen av stengelen og sette dem i et glass med kaldt vann frem til de skal brukes.