20 juni, 2023
Grønn salat fra terrassen med roser og jordbær
Posted in : Salater, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: blomkarseblader, jordbær i salaten, ringblomstblader, rosekronblader, sommersalat
Hvert år har Tantemat potter med ringblomst, blomkarse og forskjellige urter på terrassen, og blader og blomster fra disse er ypperlige til å bruke i en grønn salat. I hagen byr rosene på vakre, rosa kronblader som både pynter opp og tilfører god smak, og når årets nye jordbær er i salg er det fristende å ta med dem i salaten også. I tillegg til sin flotte, røde farge tilfører de nydelig syre og sødme.
Vinaigretten til denne salaten er laget med Roseeddik, som du enkelt kan lage selv, men hvis ikke kan du bruke en hvitvinseddik istedet. Det er en fordel å lage vinaigretten først, slik at den kan stå og smaken utvikle seg. Oppskriften finner du nederst i dette innlegget.
Denne salaten passer spesielt godt til stekt eller bakt laks eller til stekt kyllingfilet. Hvis du foretrekker å spise vegetarisk, kan du servere den til stekt halloumi.
GRØNN SALAT FRA TERRASSEN MED ROSER OG JORDBÆR
TID: Ca. 20 minutter
Til 4 personer
Du trenger:
- 1-2 crispisalat, avhengig av størrelsen, eller en hel issalat
- 2 never blandede blader av urter, for eksempel mynte, sitronmelisse, persille
- 2 never blader fra ringblomst og og blomkarse
- 1 liten neve rosekronblader av rynkerose eller andre hageroser (kun fra roser som ikke har vært sprøytet)
- 1 liten rødløk
- 4-5 cm slangeagurk
- 1/4-1/2 kurv jordbær
- Spiselige (ville) blomster til pynt, hvis du har, for eksempel prestekrage og blomster fra isop
- 4-5 ss vinaigrette med roseeddik (se oppskrift nederst i dette innlegget)
Slik gjør du:
Skyll alle salat- og urteblader godt og kjør dem i salatslynge eller klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Fjern eventuelt den hvite delen av rosebladene, den kan smake bittert. Skyll rosebladene og klapp dem tørre med kjøkkenpapir.
Skjær agurken i ca. 3 mm tykke skiver og del dem i to eller fire. Skrell løken og skjær den i tynne skiver eller båter.
Rens jordbærene og del dem i to eller fire.
Ha alle grønne blader i en bolle og vend inn vinaigretten. Legg salaten på et serveringsfat og fordel de andre ingrediensene oppå. Pynt med rosekronblader og blomster, og så er den klar for servering!
Vel bekomme!
Vinaigrette med roseeddik:
- 0,5 dl roseeddik eller hvitvinseddik, 5%
- 0,5 dl av din beste, extra virgin olivenolje
- 1/4 ts sort pepper
- 1/4 ts salt
- 3/4-1 ts sukker
Slik gjør du:
Visp alle ingrediensene til vinaigretten godt sammen. Smak om du vil ha i mer av salt, pepper eller sukker. Den skal være frisk og syrlig, samtidig som smaken skal avrundes noe med sukkeret.