Roseeddik

Posted in : Blomster og blader, Ingredienser fra naturen, Tilbehør, Urter og blomster, Vinaigretter on by : tantemat Stikkord: , ,

Å lage roseeddik er en enkel oppgave, og det går raskt å plukke rosekronbladene som skal til! Tantemat har laget eddik på kronblader fra viltvoksende rynkerose, som blomstrer fra juni og videre utover sommeren og høsten. Den er svartelistet av Artsdatabanken, så dermed er det helt i orden å plukke av den. Kronblader av hageroser kan også brukes, så lenge de ikke er sprøytet. Bruk gjerne roser med sterk farge slik at eddiken også får fin farge, og er de duftende vil du kanskje kunne kjenne at det dufter av eddiken også! Plukk helst kronbladene når rosene er helt nyutsprunget, da er de finest og dufter mest.

Roseeddik kan du bruke i vinaigretter eller i laken til agurksalat, og hvis du fyller den på en pen flaske eller karaffel, er det en fin gave å gi til en du setter pris på. Hvis du klikker på lenken Grønn salat fra terrassen med roser og jordbær, finner du oppskrift på en fargerik salat samt vinaigrette laget på roseeddik.

Egentlig er det ikke nødvendig med oppskrift på denne eddiken, det er bare å fylle et glass med rosekronblader, trykket lett sammen, og fylle opp med 5% eplecider- eller hvitvinseddik, men Tantemat har for enkelhets skyld likevel skrevet ned mengden og fremgangsmåten som er brukt.

 

 

 

ROSEEDDIK

TID: Den tiden det tar å plukke og rense rosekronblader + 5-10 minutter + at eddiken bør stå og trekke i 8-10 dager.

Gir ca. 4 dl.

 

Du trenger:

 

 

  • 70 gr rosekronblader
  • 4 dl eplecidereddik (eller annen 5% hvitvinseddik)

 

Slik gjør du:

«Luft» nyplukkede rosekronblader ved å løfte dem opp med hendene og så la dem falle ned på kjøkkenbenken igjen, på den måten får du renset ut småkryp og rusk som kan ha fulgt med. Legg rosekronbladene i et helt rent glass. (Både glass og lokk kan gjerne være kokt på forhånd og så avkjølt før du bruker det.) Trykk dem lett sammen og fyll opp glasset med eddik. Trykk rosekronbladene ned i eddiken.

 

 

Skru på lokket og la glasset stå i 8-10 dager. Tantemat satte det i et vestvendt vindu der det får sol, men det kan like godt stå på kjøkkenbenken.

 

 

 

Sil av rosekronbladene og fyll eddiken på passende små flasker eller karafler, og bruk den i vinaigretter eller i laken til agurksalat.

 

 

Vel bekomme!