HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Mjødurtpannacotta med jordbær og mjødurtblomster

Mjødurtpannacotta med jordbær og mjødurtblomster

Posted in : Blomster og blader, Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter, Melk og fløte, Urter/planter, Ville planter/urter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Fra ca. midten av juli og utover i august blomstrer mjødurten, og av de skjøre, små blomstene som dufter så godt kan du lage en deilig sommerdessert! Ta gjerne noen blomster i munnen og tygg på dem, så vil du kjenne at de smaker nærmest som bitter mandel, men et fløteuttrekk vil kun gi en mild, fin smak som egner seg utmerket til en pannacotta. Med jordbær som tilbehør og friske blomster som pynt, blir desserten like pen å se på som den er god!

Det beste resultatet får du med hvite, nyutsprungne blomster (de blir mer gule etter hvert som de står), da dufter og smaker de best. Til denne desserten trenges det ca. to store håndfuller av dem, ferdig renset, så plukk med deg nok til at du kan velge ut bare de aller fineste. Husk å riste dem godt eller banke dem forsiktig mot bakken eller en vegg før du tar dem med hjem, for å få ut de små insektene som liker seg innimellom blomstene.

NB! Som med alle ville planter bør man være 100% sikker på at man vet hva man plukker! Om du ikke allerede er godt kjent med mjødurten vil Tantemat anbefale at du kjøper en bok om spiselige vekster fra naturen, så får du all den informasjonen du trenger. En bok som Tantemat bruker mye er «Norges spiselige planter og bær», av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo. Den har tydelige bilder og gode beskrivelser av plantene samt mye annen informasjon som er nyttig for den som plukker ville vekster i naturen. Det finnes selvfølgelig mange andre gode bøker også, så ta deg gjerne en tur i en bokhandel og se om du kan finne en du er fornøyd med. For enda mer utfyllende informasjon om mjødurten og bruk av den, kan du google rolv.no/mjødurt. Rolv.no har også et avsnitt som omhandler advarsler og bivirkninger, som du bør lese. Mjødurt inneholder nemlig salisylater, som enkelte kan være overfølsomme for og derfor bør unngå.

Helt til slutt i dette innlegget kan du se Tantemats bilde av blomstrende mjødurt.

 

 

 

 

MJØDURTPANNACOTTA MED JORDBÆR OG MJØDURTBLOMSTER

TID: Den tiden det tar å plukke mjødurt, pluss ca. 1 time og 45 minutter pluss 4-6 timer for pannacottaen til å stivne

Til 6-8 personer

 

Du trenger:

 

 

Til: Mjødurtpannacotta

  • 50 gr rensede mjødurtblomster
  • 1 pk kremfløte (3 dl)
  • 1 pk matfløte (3 dl)
  • 1 dl sukker
  • 3 plater gelatin

Til:Jordbær/pynt

  • 1/2 kurv jordbær, eller tilsvarende mengde markjordbær, om du er så heldig å finne det
  • 2 ss mjødurtsukker (se lenken Mjødurtsukker), eller 2 ss melis blandet med 1/2 ts vaniljesukker
  • Mjødurtblomster
  • Noen fine blader av mynte eller sitronmelisse

 

Slik gjør du:

Mjødurtpannacotta

Rist mjødurtblomstene godt i tilfelle det ennå er noen små insekter igjen i dem. Bruk hendene og rasp av blomstene. Unngå å få med tykke stilker, de kan gi besk eller bitter smak.

 

 

Hell kremfløte og matfløte i en kasserolle, gjerne en med slip-let-belegg så du unngår at fløten brenner seg fast i bunnen, ha i de rensede blomstene og la det såvidt få et oppkok. Løft kasserollen av platen, legg på lokk og la det stå slik og trekke i 1 time. Sil deretter blomstene fra fløten.

 

 

Det er praktisk å sile fløten gjennom en grovere sikt først og deretter gjennom en som er finere, slik at fløten blir så «ren» som mulig, det gir en mer fløyelsaktig pannacotta.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.

Etter siling varmer du opp mjødurtfløten til det såvidt ryker av den, har i sukkeret og rører til det er helt oppløst. Ta gelatinplatene opp av vannet, en om gangen, og kryst dem mellom hendene for å få ut mest mulig vann. Ha dem i fløten og rør/visp til de er helt oppløst. Hell pannacottaen over i én enkelt, pen form eller eventuelt porsjonsformer som den kan hvelves ut av når den er stivnet, eller ha den i én stor serveringsbolle, alt etter hva som passer for deg. La den stå på kjøkkenbenken og avkjøles et kvarters tid før du setter den inn i kjøleskapet for å stivne, det tar 4-6 timer.

Hvis du skal hvelve pannacottaen ut av en stor form eller porsjonsformer, må du fylle rykende varmt vann i oppvaskkummen og dyppe formen(e) i vannet i noen få sekunder til du ser at pannacottaen såvidt begynner å smelte i kanten. Legg serveringsfatet oppå formen(e), som vist på bildet under, …

 

 

ta tak i fatet og formen samtidig med begge hendene og snu det raskt. Fjern formen(e).

 

Jordbær/pynt

Rens jordbærene og del dem i fire. Bland dem med mjødurtsukker, eventuelt melis blandet med vaniljesukker. Dette kan du med fordel gjøre ca. en halv time før servering, slik at smaken får stå og utvikle seg.

 

Til servering kan du legge jordbærene ved siden av pannacottaen på serveringsfatet og pynte med mjødurtblomster og mynte, eller du kan servere jordbærene i en skål for seg om det passer bedre.

Så er det bare å kose seg med en sommerlig dessert med smak av naturen!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

På bildet under ser du blomstrende mjødurt.