HomeDrikke Dram Bringebærdram

Bringebærdram

Posted in : Dram, Drikke on by : tantemat Stikkord: , , ,

Hvis du har lyst til å imponere med din egen, hjemmelagede dram til årets hyggelige sammenkomster i førjulstiden, kan du starte forberedelsene allerede nå på sommeren. Er du så heldig å ha bringebær i egen hage kan du legge de saftige, søte bærene på akevitt, og i god tid før jul vil du ha en frisk og fruktig dram med nydelig rødfarge! Det krever ikke mye arbeid, men desto mer tålmodighet, siden bærene må stå i minst 3 måneder for at mest mulig saft og smak skal trekkes ut. Deretter skal den siles og smakes til, og så har du en deilig bringebærdram som passer å servere til småmat eller tapas, eller som en drink før maten, gjerne med en isbit i.

Om du lager så mye at ikke alt blir drukket opp på én gang tåler den godt å stå, men smaken vil endre seg noe underveis. Neste gang du skal servere den bør du derfor ta den frem dagen før og smake på den, og om nødvendig justere smaken så du får den akkurat slik du vil ha den. Om den blir stående over lengre tid kan også fargen endre seg og gå mot brunt, men det betyr ingen ting for drikkbarheten!

BRINGEBÆRDRAM

TID: Den tiden det tar å plukke bringebær + 5 minutter, deretter 3-4 måneder pluss siling og tilsmaking.

Gir ca. 1/2 liter bringebærdram

Du trenger:

  • 1,5 kg modne, nyplukkede bringebær. Tantemat har brukt hagebær, men ville bringebær kan også brukes.
  • Ca. 1/2 liter brun akevitt, eller nok til at det dekker bærene
  • 1 ss sukker, gjerne brunt, om du har
  • Sukker og vaniljepulver eller frø fra vaniljestang til tilsmaking etter siling

Slik gjør du:

Ha bærene i et glass som passer til mengden. Strø en spiseskje (brunt) sukker på toppen. (Tantemat hadde ikke brunt sukker denne gangen, men foretrekker vanligvis det fordi det er noe rundere i smaken.) Hell på med akevitt til det dekker bærene. Sett lokk med gummiring på slik at glasset blir helt tett, og vend det noen ganger så sukkeret fordeles i glasset. Siden skal du vende på glasset hver gang du går forbi det! La bærene stå på akevitten i 3-4 måneder i et kjølig rom.

Siling av drammen:

Tøm akevitten med bærene i en fin sikt, slik du ser på bildet under, og la det stå og renne av til det ikke drypper lenger. Ha bærene over i en annen bolle og sil en ny omgang på samme måte. Fortsett slik til alle bærene er silt fra.

De avsilte bærene kan du la stå i et tett glass inntil videre. Selv om du nå har silt av så mye av drammen som du kan, vil det alltid samle seg mer nederst i glasset etter hvert som bærene blir stående og synker sammen, og denne kan du da sile fra og blande med den du silte av i første omgang. Dette kan du gjøre både én og flere ganger, det vil si hver gang du ser det har samlet seg noe på bunnen av glasset.

Hvis du har lyst til å bruke de «alkoholiserte» bringebærene til noe nyttig fremfor å bare kaste dem, finner du noen forslag under TIPS nederst i dette innlegget. Tantemat har funnet dem på nettet og synes de ser ut som de er verdt å prøve, men har foreløpig ikke testet ut noen av dem selv.

Etter at drammen er silt fra gjennom en fin sikt vil den fremdeles være litt grumsete, så for å få den så fri for bunnfall som overhodet mulig, bør den siles gjennom kaffefilter eller et fint klede til slutt, som du ser av bildet under. Dette er en ganske tidkrevende prosess og du må skifte filter ganske ofte, men Tantemat synes det er verdt den tiden det tar. Drammen blir klarere i fargen og hyggeligere å servere, enten det er til deg selv eller gjester. Uansett vil det alltid bli litt bunnfall, så hell forsiktig når du skal skjenke den i glass.

Tilsmaking av drammen:

Smak på drammen, og kjenn om du vil beholde den som den er, eller om du vil tilsette sukker og/eller vaniljepulver eller frø fra vaniljestang. Sistnevnte har en noe finere smak enn pulver, men bruk det du har for hånden. Tantemat tilsatte 2 spiseskjeer sukker og 1/4 ts vaniljepulver, rørte rundt til sukkeret var oppløst og satte drammen i en kjølig kjeller. Etter 10 dager ble den tatt frem igjen og smakt på, da skulle den serveres til gjester dagen etter. Ytterligere 1 ss sukker og 1/4 ts vaniljepulver ble da tilsatt, men dette avhenger av din smak og du må smaksette slik at resultatet blir som du vil ha det! Tantemat liker at den er frisk og fruktig, og tilsetter sukker og vaniljesmak kun for å avrunde smaken, ikke for at den skal bli søt, men dette er smak og behag! 

La bringebærdrammen stå kjølig natten over etter tilsmakingen, og så er den klar for å nytes, enten det er du selv som vil kose deg med noe godt i glasset, eller du vil servere den til forventningsfulle gjester i en glad førjulstid!

Vel bekomme!

TIPS:

  1. Hell billig rødvin over og la det stå i 2-3 uker eller mer. Sil og smak eventuelt til med sukker og/eller vaniljesukker.
  2. Søte med melis eller sukker og ha til is eller som fyll i kaker. Kan eventuelt varmes opp. Kan eventuelt kjøres i foodprocessor for glattere konsistens.
  3. Lage konfekt av dem, med marsipan og eller sjokolade utenpå.