HomeLunsjretter Steinsoppizza med salami

Steinsoppizza med salami

Posted in : Lunsjretter, Pizza on by : tantemat Stikkord: , , , ,

I soppsesongen gjør Tantemat som italienerne: legger steinsopp på pizzaen og steker den på pizzastein for å få en deilig, sprø bunn. Hvis du ikke har brukt pizzastein før, kan du ta en kikk på TIPS helt til slutt i dette innlegget, så ser du hvordan du kan håndtere den på en praktisk måte. Steinen blir skikkelig varm, så sørg for å ha tykke grytekluter og gjerne en stor pizzaspade til å hjelpe deg med.

Å lage og steke pizzaen er fort gjort, men deigen trenger minst en og en halv time til heving, gjerne lenger også, så sett den i god tid.

Denne oppskriften er passe for 2 personer, så hvis du skal servere til flere enn det, kan du gjøre klar flere pizzaer og steke etter hvert.

STEINSOPPIZZA MED SALAMI

TID: 1 time og 30 minutter (eller mer) til heving av pizzadeigen, pluss 20-25 minutter.

Til 2 personer som lunsj

Du trenger:

Til: Pizzadeigen

 • 1 dl vann
 • 1/2 pk tørrgjær
 • 1/2 ts salt
 • Ca. 125 gr hvetemel (helst tipo 0 eller 00, men du kan også bruke vanlig hvetemel)

Til: Pizzasausen

 • 3/4 dl Heinz tomatketchup (Heinz er perfekt til pizzasaus fordi den er friskere og mindre søt enn andre typer ketchup)
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/2 ts sort pepper

Til: Pizzafyll

 • 100 gr forvellet steinsopp (angående forvelling av steinsopp, se lenken Rørsopper. Rensing, forvelling, generelt om bruk.)
 • 1/3 rødløk
 • 1/2 rød chili (kan utelates)
 • 4 skiver salami
 • 1 kule mozzarellaost
 • 6 små, søte tomater
 • 1 ss tørket oregano
 • Evt. sort pepper

Slik gjør du:

Deigen

Varm vannet til lunkent, hell det i en bakebolle, tilsett gjæren og visp til den er oppløst. Ha i saltet og visp til det er oppløst. Tilsett hvetemelet, litt om gangen, og arbeid det inn i væsken til du har fått en fast deig. Husk at det er forskjell på hvor mye fuktighet mel inneholder, så det kan være at du trenger enten mer eller mindre enn det som er angitt i oppskriften. Det mest praktiske er å ha deigen ut på kjøkkenbenken etter hvert, så blir det enklere å elte den sammen. Du trenger ikke holde på lenge, bare inntil den er blitt smidig og slipper underlaget, ca. 2-4 minutter. Trill deigen slik at den blir som en ball, ta et par dråper olje i hånden og smør inn deigen med den for å unngå at overflaten blir tørr. Legg deigen i bakebollen og dekk den med et lokk eller plast og eventuelt et håndkle over slik at den ikke blir utsatt for trekk. La den stå til heving på et lunt sted i minst 1 time og 30 minutter eller mer, til dobbel størrelse.

NB! Pass på å sette pizzasteinen på rist inn i stekeovnen for oppvarming 45 minutter før pizzaen skal stekes. Se TIPS, pkt. 1.

Mens deigen står til heving kan du gjøre klar pizzasausen og fyllet:

Pizzasaus

Skrell og finhakk hvitløken, ha den og pepper i tomatketchupen og bland godt sammen.

Pizzafyll

Skrell rødløken og del den i tynne båter eller hakk den. Fjern frø og hvite hinner fra chilien og skjær den i tynne strimler eller finhakk den. Del tomatene i to. Skjær osten i 7-8 skiver. Del salamiskivene i to og så i strimler.

Utkjevling og fylling

Ha den ferdig hevede pizzadeigen ut på melet bakebord. Kjevle den ut til en tynn leiv som passer til pizzasteinen du har, eller du kan bruke hendene til å trykke og strekke den ut. Strø jevnlig mel over og under, slik at ikke deigen setter seg fast i kjevlet/hendene dine eller bakebordet. Rist forsiktig av overflødig mel og legg pizzabunnen over på stekepapir på en stekeovnsplate eller en stor pizzaspade.

Stryk pizzasausen jevnt utover, men la det være igjen en kant ytterst som skal få farge og bli sprø, og legg på fyllet: Løk, steinsopp, salami, chili, ost og tomater. Dryss oregano over, og kvern gjerne over litt mer svart pepper, det gir en god, «varm» smak.

Steking

Ta risten med den oppvarmede pizzasteinen ut av ovnen, som forklart under TIPS, pkt. 2. Hell på stekeovnsbrettet eller pizzaspaden og la bakepapiret med pizzaen på skli over på pizzasteinen (TIPS, pkt. 3). Sett den inn i stekeovnen på midterste rille og sett alarmen på 1 minutt (se TIPS, pkt. 4). Da tar du risten med pizzaen på ut av ovnen og trekker ut bakepapiret mens du holder igjen pizzaen med en pizzaspade eller stekespade. Papiret må tas ut siden det er fare for at det ellers kan ta fyr inne i den varme stekeovnen. Pass på å lukke igjen stekeovnsdøren mens du holder på med dette, slik at ikke for mye av varmen forsvinner ut.

Sett pizzaen tilbake inn i stekeovnen og la den stekes videre i 5-7 minutter, til du ser at kanten har fått fin farge. Flytt pizzaen over på en fjøl (TIPS, pkt. 5) og skjær den opp i passende biter, og så er det tid for å kose seg med en deilig pizzalunsj!

Vel bekomme!

TIPS: HVORDAN BRUKE OG RENGJØRE PIZZASTEINEN!

 1. Før steking må pizzasteinen varmes opp. Legg den på stekeovnsristen og sett den inn i kald stekeovn. Sett ovnen på 275ºC og la steinen varmes opp i minst 45 minutter før den skal inn i ovnen med ferdig fylt pizza for steking.

2. Når steinen er ferdig oppvarmet og skal ut igjen for å legge på pizzaen, er det mest praktisk at du tar ut risten med pizzasteinen på, slik at du slipper å håndtere steinen direkte. Husk å bruke tykke grytekluter!

3. Når pizzaen skal over på pizzasteinen, heller du på stekeovnsplaten eller pizzaspaden og lar bakepapiret med pizzaen på, gli over på pizzasteinen.

4. Etter 1 minutt skal pizzaen ut av stekeovnen igjen for å dra ut bakepapiret, ellers er det fare for at det kan ta fyr på grunn av den sterke varmen. Ta ut stekeovnsristen med pizzasteinen, hold igjen pizzaen med for eksempel en pizzaspade eller stekespade og dra ut papiret. Sett pizzaen tilbake inn i stekeovnen og la den stekes i 5-7 minutter, til den har fått fin farge på kanten rundt. Husk å lukke stekeovnsdøren imens, så ikke ovnen mister for mye varme. (Tantemat ser at andre bloggere lar pizzaen med bakepapiret ligge i ovnen i inntil 3 minutter, så hvis det er vanskelig å få dratt ut bakepapiret kan du forsøke å sette den inn igjen et minutt eller to før du prøver igjen.)

5. Bruk en pizzaspade eller lignende og løft pizzaen over på en fjøl før du deler den opp. Husk at du aldri må dele pizzaen på pizzasteinen, da kan steinen gå i stykker.

6. La pizzasteinen ligge på stekeovnsristen til den er blitt helt avkjølt før rengjøring.

7. For enkel rengjøring lar Tantemat pizzasteinen ligge noen minutter i lunkent vann til pizzarester på den er blitt gjennombløtet, og bruker en vanlig oppvaskbørste til å skrubbe den ren med. Klapp overflaten tørr med kjøkkenpapir og la den ligge åpent i et par-tre timer slik at den blir ordentlig gjennomtørket før du pakker den bort igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *