HomeLunsjretter Egg Kantarell-pytt-i-panne med stekt egg

Kantarell-pytt-i-panne med stekt egg

Posted in : Egg, Grønnsaker, Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Tantemat er en ivrig sopplukker som gjennom årene har lært at det alltid vil variere hvilke typer sopp man kan finne, men kantareller kommer stort sett hvert eneste år. Ofte finner man dem også i store mengder, og har dermed gode muligheter for å variere med måten å servere dem på. Denne gangen får du oppskrift på kantarell-pytt-i-panne, en smakfull og mettende lunsjrett. Oppskriften er rikelig for 2 personer, så det går an å legge til to brødskiver og to egg og servere den til fire også, men det avhenger selvfølgelig av hvor sulten du og din(e) spisegjest(er) er.

Tidsbruken angitt er basert på at du har ferdig forvellede kantareller, hvis ikke må du beregne tid for det også. Om du ikke har forvellet kantareller før, kan du se under TIPS på slutten av innlegget Smørstekte kantareller hvordan du gjør det. Og om du ikke plukker kantareller selv, er de å få kjøpt på butikken når det er sesong.

 

 

 

 

KANTARELL-PYTT-I-PANNE MED STEKT EGG

TID: Ca. 30 minutter (forutsatt at kantarellene er ferdig forvellet)

Til 2-4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1 pk bacon (ca. 130 gr)
 • 2-3 kokte poteter (ca. 100 gr)
 • 1 middels stor rødløk (ca. 100 gr)
 • Minst 2 ss smør til å steke i bacon etc. i
 • 100 gr kantareller (ferdig forvellet). (Hvis du tar utgangspunkt i ferske kantareller, tilsvarer det ca. 200 gr.)
 • 1/3-1/2 ts salt
 • 1/4-1/2 ts sort pepper
 • 1-2 ts nypresset sitronsaft
 • 2 ss smør til å steke soppen i
 • Ca. 1 1/2 dl hakket persille + litt ekstra til å strø over til slutt
 • 6-12 små, søte tomater (3 stk til hver)
 • 2-4 egg
 • 2-4 skiver brød, enten landbrød eller loff. Det bør helst ikke inneholde hele frø eller nøtter.
 • Minst 2 ss olje til å steke brødet i (gjerne Odelia rapsolje, den spruter ikke)

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 65ºC, slik at du kan holde bacon etc. varmt etter hvert som det stekes.

Hvis du ikke har ferdig forvellede kantareller bør du rense og forvelle dem først, slik at de står klar til å stekes litt senere.

Skjær baconskivene i ca. 2 cm strimler. Skrell potetene og kutt dem i ca. 1 cm biter. Rens løken og kutt den i ca. 1/2 cm terninger. Hakk persillen. Del tomatene i to.

 

 

 

Stek brødskivene, slik at de er klar til å legge pytt-i-pannen oppå: Varm opp en (jern)stekepanne til sterk varme og ha i 2-3 ss olje. Legg i brødskivene og stek dem gylne på hver side. Bruk gjerne en stekespade til å presse dem ned i pannen med, så går det raskere. Ha i mer olje om pannen blir tørr, så de får fin farge. Legg dem over på rist for avkjøling når de er ferdig.

Reduser varmen til noe over middels og ha 2 ss smør i pannen. Stek baconstrimlene til de er gylne og ha dem over i et ildfast fat. Bruk helst en hullsleiv slik at mest mulig av fettet blir igjen i pannen. Sett fatet med bacon i stekeovnen slik at det holder seg varmt mens du fortsetter å steke de andre ingrediensene.

Tilsett mer smør om nødvendig og la rødløken surre i ca. et halvt minutt under omrøring. Ha den over i fatet med bacon.

Tilsett 2 spiseskjeer smør hvis pannen er tørr. Krydre kantarellene med minste angitte mengde salt og pepper og stek dem til de har trukket til seg smøret. Smak til med sitronsaft og eventuelt mer salt og pepper. Ha dem i fatet med bacon og løk.

Tilsett mer smør hvis pannen er tørr og stek potetterningene til de har fått en gyllen farge. Ha dem i det ildfaste fatet sammen med de andre stekte ingrediensene. La fatet stå i stekeovnen slik at alt holdes varmt.

Ha mer smør i pannen om nødvendig og stek eggene. Du velger selv hvordan du vil ha dem stekt, på én eller begge sider, med hel eller knust plomme. La gjerne tomatene få være med i det siste minuttet, sødmen utvikles og de smaker bedre når de blir varmebehandlet.

Mens eggene stekes har du persillen sammen med de stekte ingrediensene og blander godt sammen. Legg brødskivene på tallerkener og fordeler blandingen over. Topp med stekt egg, pynt med tomatene og ha et dryss med persille over.

Så er det bare å kose seg med en smakfull lunsj med deilige kantareller, enten de er egenplukket eller kjøpt på butikken!

 

 

Vel bekomme!