HomeFROKOST Brød Ekstra fiberrikt grovbrød (Arnes favorittbrød)

Ekstra fiberrikt grovbrød (Arnes favorittbrød)

Posted in : Brød, FROKOST on by : tantemat

Arne er en sprek og aktiv mann som liker å starte dagen med en solid frokost, og da utgjør noen skiver av et godt, grovt brød selve basisen! Hans favorittbrød er bakt med psyllium husk, noe som gir ekstra mye fiber og holder ham mett lenge. Dessuten gir det fin struktur og god smak til brødet og er bra for kroppen! Han baker det med glede selv, og liker å variere med pålegg som ost, pølse, leverpostei, syltetøy eller annet, alt etter hva som frister der og da!

Dette brødet er et «strekk-og-brett»-brød, som du vil se i oppskriften nedenfor. På få minutter rører du sammen ingrediensene om ettermiddagen/kvelden, og morgenen etter bruker du noen minutter til å strekke og brette brødet for så å etterheve og steke det. Om det passer bedre inn i din hverdag kan du selvfølgelig gjøre motsatt også, nemlig blande sammen ingrediensene om morgenen og så steke det om ettermiddagen/kvelden. Brødet bør ha en hevetid på minst 12 timer.

Det beste er å la brødet avkjøles helt før du skjærer i det, men det er også tillatt å skjære en skive mens brødet ennå er litt varmt og spise den med gul eller brun ost på. Når varmen fra det nybakte brødet gjør at osten nesten smelter smaker det bare helt fantastisk! For noen er dette gode barndomsminner fra den tiden da mor vanligvis bakte brødet selv, og det å få en varm, duftende brødskive med smeltende ost på var en stor nytelse!

EKSTRA FIBERRIKT GROVBRØD (ARNES FAVORITTBRØD)

TID: Ca. 15 timer, hvorav selve arbeidet, det vil si blanding, strekking og bretting utgjør ca. 20 minutter, og resten er heving, etterheving og steking.

Denne oppskriften gir ett brød som passer til en form som rommer 1,5-2 liter.

Du trenger:

  • 5 dl kaldt vann
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 ss flytende honning
  • 130 gr havregryn
  • 100 gr grovt rugmel
  • 70 gr linfrø
  • 20 gr Lys psyllium
  • 1 ts salt
  • 230 gr hvetemel + ekstra til strekking og bretting

Slik gjør du:

Hell vannet i en stor bolle, dryss i tørrgjæren og la det stå litt slik at den løses opp. Visp inn honningen slik at den oppløses.

Bland havregryn, rugmel, linfrø, lys psyllium og salt godt sammen og rør det inn i vannet med gjær og honning. Bland inn hvetemelet til slutt til en jevn og litt klissete deig.

Legg lokk og gjerne et klede over bollen og sett den til heving et lunt sted på kjøkkenbenken. Tantemat bruker å gjøre dette om ettermiddagen og la deigen stå til neste morgen, det vil si 12-16 timer, og så strekke og brette deigen som vist under lenken Hvordan strekke og brette brøddeig. (Du trenger kun å se på den delen av innlegget som omhandler strekking og bretting. For heving og steking skal du følge det som er angitt nedenfor i denne oppskriften.) Form deigen til et brød, legg det i brødformen og dekk til med lokk og/eller klede. (Ta gjerne en titt på lenken Hvordan få det ferdig stekte brødet enkelt ut av formen for tips om hva du kan gjøre for enkelt å få brødet ut av formen etter steking). La det etterheve i 1 time og 30 minutter.

Pass på å forvarme stekeovnen slik at den holder 250oC til brødet er ferdig hevet!

Sett brødet inn på midterste rille, og senk varmen til 200oC når du har satt det inn. Stek brødet i 55 minutter.

Ta brødet ut av ovnen og velt det ut av formen. Bank lett på undersiden av brødet med et par fingre. Et ferdig stekt brød vil gi en hul lyd. Sett det eventuelt inn noen minutter til om du er usikker. La det ferdigstekte brødet avkjøles helt før du skjærer i det (med mindre du ønsker å falle for fristelsen til å spise en brødskive med ost på mens brødet ennå er litt varmt, da!).

Pass på at det ligger med oversiden opp når det avkjøles, hvis det ligger opp-ned kan det klemmes sammen og få rårand.

Dette brødet kan spises med alle typer pålegg og smaker like godt enten det er til frokost, lunsj eller til å ha i matpakken. Det du ikke regner med å spise i løpet av et par dager kan fryses ned, eventuelt skåret i skiver, så kan du glede deg til ferskt brød senere også! Brød som har vært fryst får myk skorpe, så om du ønsker å få den sprøere kan du legge brødet inn i stekeovnen på 175oC i 5-10 minutter når det er tint.

Vel bekomme!