HomeIngredienser fra naturen Bær Svartsurbærgele med chili og sitronsaft

Svartsurbærgele med chili og sitronsaft

Posted in : Bær, Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Ingredienser fra naturen, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Svartsurbær, kanskje mer kjent under navnet aronia, er syrlige og litt bitre bær som gir nydelig saft, syltetøy og gele, eller vin eller likør for de mer viderekomne! De kan også spises rå, for eksempel i smoothies, eller brukes til å lage deilig råsaft av. Dette er ekstra sunne bær som man gjerne kan bruke mye av, og det fine med dem er at de er lette både å finne, plukke og rense, og dermed ganske arbeidseffektive i forhold til mange andre typer bær. Om du ikke kjenner til dem fra før, kan du finne en kort omtale av dem i Tantemats Råsaft av svartsurbær med ingefær og sitron eller Svartsurbærsyltetøy med konjakk, og på nettet vil du finne gode bilder og omfattende informasjon om dem på rolv.no/svartsurbær.

I dette innlegget får du oppskrift på en gele med chili og sitronsaft som smakstilsetning. Tantemat synes begge deler alltid gir ekstra god smak til det meste, men hvis du er redd for at chilismaken skal bli dominerende kan du fjerne frøene, eller bare ha i en halv chili i stedet for en hel!

Svartsurbær inneholder mye pektin og kan i utgangspunktet kokes til gele på vanlig måte uten tilsetning av fruktpektin, men fordelen med å bruke geleringsmiddel istedet er at man kan ha i mindre sukker. Da blir geleen mindre søt, og smaken av bærene samt chili og sitronsaft kommer mer til sin rett.

Geleen er frisk og velsmakende og kan brukes på et rundstykke med smør, ved siden av ost, for eksempel brie eller camembert, eller du kan ha den ved siden av storfe- eller viltkjøtt. Utover det er det som vanlig lov å prøve seg frem og finne nye bruksområder, for den som vil det!

 

 

 

 

 

SVARTSURBÆRGELE MED CHILI OG SITRONSAFT

TID: Den tiden det tar å plukke og rense bærene pluss ca. 2 timer

Gir ca. 12 dl gele

 

Du trenger:

 

 

Til: Saftkoking av bærene

  • 2 kg rensede, skyllede og godt avrente svartsurbær
  • 6 dl kaldt vann
  • 1 rød chili

 

Til: Koking av gele

  • 9 dl saft
  • 650 gr sukker (litt over 6 dl)
  • 1/2 dl nypresset sitronsaft
  • 42 gr Jam fruktpektin (grønn pose)

 

Slik gjør du:

Saftkoking

Skjær chilien (med eller uten frø), i små biter. Ha bær, vann og chilibiter i en kasserolle, kok opp og la det såvidt koke til bærene er blitt møre og blasse, ca. 1 time. Saften blir klarest hvis bærene ikke koker i stykker, så rør kun veldig forsiktig rundt i bærene et par ganger i løpet av koketiden så du har kontroll på at de ikke setter seg fast i bunnen. Øs så bærene opp i en finsiktet sil eller et sileklede og la dem stå og renne av seg. Unngå å presse på dem, det vil gi uklar saft. Antagelig får du ikke plass til alle bærene i silen/silekledet på én gang, så sil i flere omganger.

 

Koking av gele

Når all saften er silt fra bærene måler du den opp. Tantemat fikk 9 dl saft, og regnet seg frem til mengden sukker og pektin som var nødvendig ved å følge oppskriften for koking av gele som står på posen med fruktpektin.

Kok geleen som forklart på posen. Når du bruker grønn pose vil det si at du koker saften med pektin i 1 minutt først, tilsetter sukkeret deretter og rører til det er oppløst mens geleen koker. Tantemats gele ble passe stiv, men om din ikke blir det, kan du lese på posen for forklaring på hvordan du kan tilsette mer pektin for å få ønsket resultat.

Fyll geleen på steriliserte glass (se TIPS helt til slutt i dette innlegget), sett på lokket straks og la dem stå til de er helt avkjølt.

Kos deg med den sunne og velsmakende geleen som tilbehør til ost eller kjøtt, eller til noe annet som du synes den passer til!

 

 

Vel bekomme!

 

TIPS: Sterilisering av glass: Legg helt rene glass og lokk i en kasserolle og fyll på kaldt vann til de er dekket. Kok opp og reduser varmen slik at det ikke lenger boblekoker, og la glass og lokk ligge noen minutter i vannet. Når geleen er ferdig tar du opp ett glass om gangen (bruk gjerne en pølseklype til dette, så unngår du å brenne deg), fyller det og setter lokket på med én gang. Om du ikke får plass til alle glassene i kasserollen samtidig, kan du legge nye nedi etter hvert som du tar opp noen, bare pass på at de får ligge så lenge at de blir skikkelig gjennomvarme før du tar dem opp for å fylle dem. Dypp også øsen du bruker samt syltetøytrakten, hvis du bruker det, i det kokende vannet først. Steriliseringen er veldig viktig for holdbarheten av geleen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *