HomeIngredienser fra naturen Bær Svartsurbær- og eplesyltetøy med kanel

Svartsurbær- og eplesyltetøy med kanel

Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen, Pålegg, Syltetøy on by : tantemat Stikkord: , , ,

Syltetøyet som du her får oppskrift på kan brukes til mye forskjellig, for eksempel på en brødskive, som tilbehør til ost, topping på grøt eller frokostblanding, som kakefyll eller til å blande i yoghurt. Det er i utgangspunktet ikke veldig søtt, så ha gjerne i mer sukker om du føler for det. Svartsurbær er ganske syrlige og litt bitre, så noen velger å la dem få et opphold i fryseren i minst et døgn først, slik at de blir litt mildere i smaken. Tantemat har ikke gjort det, og synes det går like bra, men her går det altså an å prøve seg frem til hva en foretrekker.

Hvis du ikke allerede er kjent med de supersunne svartsurbærene, eller aronia, som de også kalles, kan du ta en kikk på det som står i innledningen til Tantemats innlegg Råsaft av svartsurbær med ingefær og sitron eller Svartsurbærsyltetøy med konjakk, og på nettet vil du finne gode bilder og utfyllende kunnskap om bærene og alle deres gode egenskaper om du søker på rolv.no/svartsurbær.

Mot slutten av dette innlegget kan du se et bilde av nyplukkede svartsurbær med begynnende høstfarge på løvet. Når man først blir oppmerksom på dem vil man se at de vokser «nesten over alt», og de er enkle både å plukke og rense, så benytt gjerne denne høsten til å bli kjent med disse små sunnhetene som er så lett tilgjengelige og som du også kan spise som de er, for eksempel i en smoothie.

 

 

 

 

SVARTSURBÆR- OG EPLESYLTETØY MED KANEL

TID: Den tiden det tar å plukke, rense og skylle svartsurbær, pluss 40-50 minutter.

Gir ca. 12 dl syltetøy

 

Du trenger:

 

 

  • 1 kg rensede og skyllede svartsurbær
  • 500 gr syrlige epler
  • 2,5 dl vann
  • 1/2 dl sitronsaft
  • 1 kanelstang
  • 400 gr sukker + eventuelt mer
  • 28 gr fruktpektin, grønn pose (tilsvarer 5-6 ts. Kan utelates)

 

Slik gjør du:

Skrell eplene og fjern blomst, stilk og kjernehus. Del dem i mindre biter.

Ha svartsurbær, eplebiter, vann, sitronsaft, kanelstang og sukker i en kasserolle og bland det godt sammen. Kok opp, demp varmen slik at det bare småkoker og la det koke i 10-30 minutter, til både bærene og eplebitene er møre (eplebitene kan være «tungkokte», se TIPS 1 nederst i dette innlegget). Pass på å røre med jevne mellomrom så det ikke setter seg fast i bunnen. Smak på syltetøyet og ha i mer sukker om du synes det er for lite søtt, og pass på å røre til det er helt oppløst. Når du smaker på syltetøyet vil du kanskje kjenne at det er litt bitterhet eller tørrhet i bærene, særlig om du ikke har fryst dem først, men det vil du ikke merke når du bruker det på en brødskive eller på annen måte.

Hvis du synes syltetøyet er litt tynt, kan du tilsette fruktpektin som tykningsmiddel (men husk at syltetøyet vil bli litt tykkere når det er avkjølt). Rør inn pektinet og la det koke i 1 minutt (eller følg bruksanvisningen på pakningen).

Ta kasserollen av varmen og fjern kanelstangen før du fyller syltetøyet på steriliserte glass (se TIPS 2 nederst i dette innlegget). Skru lokket tett på, sett dem opp ned på et underlag som tåler varme og la dem stå slik til de er helt avkjølt. Når du gjør det på denne måten dannes det et vakuum som øker holdbarheten.

Bruk syltetøyet som foreslått i innledningen, eller prøv deg frem og bruk det der du synes det måtte passe!

 

 

 

TIPS 1: Da Tantemat kokte syltetøyet ble eplebitene ikke møre, noe som kan skyldes typen epler som ble brukt eller hvor store biter de var skåret i, så løsningen ble å bruke stavmikser til å mose dem med. Hvis de du bruker blir møre, er ikke mosingen nødvendig, men du kan selvfølgelig velge å gjøre det likevel, om du ønsker at syltetøyet skal være mer som en mos. Husk å ta ut kanelstangen før du eventuelt bruker stavmikseren.

TIPS 1: Sterilisering av glass: Legg helt rene glass og lokk i en kasserolle og fyll på kaldt vann til de er dekket. Kok opp og reduser varmen slik at det ikke lenger boblekoker, og la glass og lokk ligge noen minutter i vannet. Når syltetøyet er ferdig tar du opp ett glass om gangen (bruk gjerne pølseklype, siden de er veldig varme), fyller det og setter lokket på med én gang. Om du ikke får plass til alle glassene i kasserollen samtidig, kan du legge nye nedi etter hvert som du tar opp noen, bare pass på at de får ligge så lenge at de blir skikkelig gjennomvarme før du tar dem opp for å fylle dem. Dypp også øsen du bruker samt syltetøytrakten, hvis du bruker det, i det kokende vannet først. Steriliseringen er veldig viktig for holdbarheten av syltetøyet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *