HomeUrter og blomster Olivenurt på terrassen

Olivenurt på terrassen

Posted in : Urter og blomster on by : tantemat

For et par år siden fant Tantemat en spennende krydderurt på et hagesenter, og kunne ikke motstå fristelsen til å ta den med hjem! Olivenurten (Santolina virides olivia) var ganske liten og beskjeden, men duftet og smakte umiskjennelig av oliven, som navnet indikerer! Ifølge opplysningene som fulgte med kunne den plantes ut i hagen i deler av landet med mildt klima, men kunne også dyrkes i krukke på terrassen. Sistnevnte passer for Tantemat, så den ble plantet i god jord i en større potte og plassert ut. Den trivdes og vokste og ble på høsten satt ned i kjelleren for overvintring. Der står lyset på på dagtid, slik at den får døgnrytme, og temperaturen går aldri under 6 plussgrader.

Både i fjor vår og i år ble urten pottet om i ny, god jord i en større krukke og satt ut på terrassen igjen. Der har den fått stå under åpen himmel og får både sol og masse regn, og stortrives med det! I løpet av særlig siste sesong har den vokst veldig, så det blir mye urt å bruke! Bladene er rike på eteriske oljer og det sies at den smaker best når den brukes frisk, for eksempel hakket til å bruke i salater eller drysse over varm mat, men Tantemat synes den også egner seg til å varmebehandles, gjerne sammen med oliven for å forsterke smaken. Den første matretten den ble testet ut i var i en oliven- og olivenurtsalsa sammen med andre gode «middelhavsingredienser», servert til torsk og nypoteter. (Oppskriften finner du under lenken Torskefilet med olivenurtsalsa). Det gikk veldig bra, så nå er det bare å ta fantasien til hjelp og prøve å finne andre måter å bruke den på etter hvert. Det er alltid morsomt å prøve ut nye ingredienser og smaker!

På bildet under ser du nærbilde av olivenurten. Grenene er litt vedaktige, så de grønne bladene må raspes av grenene og eventuelt hakkes før bruk. Den kan ligne litt på rosmarin og har også navnet Santolina rosmarinifolia, og som med rosmarin er den også blitt brukt medisinsk. Hvis du er nysgjerrig på å vite mer om denne urten, er det fritt frem for å google og se hva du finner av spennende opplysninger! Lykke til i din utforskning!