HomeHovedretter Ovnsbakt lammebog

Ovnsbakt lammebog

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , ,

En saftig lammestek, servert med sesongens sopp og bær, er en av høstens mange gleder. Det finnes flere måter for tilberedning, men Tantemat foretrekker alltid ovnsbaking ved forholdsvis lav temperatur og over noe lengre tid enn det som vanligvis brukes, for å få den så mør som  mulig. Det krever planlegging, men resultatet er verdt å vente på, og mens steken står i ovnen har du god tid til å gjøre klart tilbehøret og dekke et koselig bord.

Tilbehør som smaker spesielt godt til lam er skogsopp, for eksempel Smørsurrede kantareller med løk og hvitløk. Kanskje plukker du dem selv, men hvis ikke er de å få kjøpt på butikken. Som fruktig tilbehør kan du servere Rårørte tranebær. De finnes i massevis på norske myrer, men kan erstattes med tyttebær, som er kjent for de fleste. Poteter er en selvfølge til denne høstmiddagen, men erstatt gjerne de vanlige, kokte med en kremete og fyldig Potetgrateng med løkurtpuré.

Sausen til steken er basert på Jacobs lammekraft og laget etter oppskriften på pakken, men et alternativ er å bruke kraften som dannes i fatet med lammesteken, eventuelt jevnet og smakt til med salt og pepper. Ønsker du en ekstra grønnsak ved siden av, i tillegg til tomatene og løken som bakes sammen med steken, passer det både farge- og smaksmessig godt med brokkoli. Ta en kikk på TIPS 1 til slutt i dette innlegget, så ser du hvordan du koker den al dente, det vil si at den har tyggemotstand.

Utgangspunktet for denne lammesteken er en utbenet lammebog som er kjøpt ferdig krydret og bundet opp, men siden de ofte er forsiktig krydret, har Tantemat hatt på litt ekstra pluss salt for at det skal bli skikkelig smak.

 

 

 

OVNSBAKT LAMMEBOG

TID: Ca. 2 timer og 30 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 

 • 800 gr – 1 kg bogstek (eller lårstek) uten ben, (ferdig) bundet opp
 • 1 ts tørket rosmarin
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts sort pepper
 • 2 ss olje til å brune steken i (gjerne Odelia rapsolje til steking, den spruter ikke)
 • 1 dl kaldt vann til å koke ut pannen med
 • 8 sjalottløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 12 små, søte tomater
 • 2 ss nypresset sitronsaft
 • 3-4 ss god olivenolje til å ha over steken etter bruning

 

Slik gjør du:

Varm opp ovnen til 140ºC.

Knus rosmarin i en morter og gni steken inn med det, salt og pepper. Denne steken er kjøpt ferdig krydret, så hvis den du bruker ikke er det, kan du doble mengden pepper.

Varm opp en (jern)stekepanne eller gryte til sterk varme og ha i stekeoljen. Brun steken godt på alle sider og ha den over i et ildfast fat. Hell det kalde vannet i pannen/gryten og la det koke litt inn samtidig som du skraper bunnen med en tresleiv eller lignende, så du får med all den gode smaken i bunnen. Hell det over steken.

Rens sjalottløkene for skall og ha dem hele i fatet med kjøttet. (Se under TIPS 2 til slutt i dette innlegget hvordan du enkelt kan skrelle løk.) Skyll tomatene og legg dem hele sammen med steken. Rens hvitløksfeddene, del dem i to eller flere biter og ha dem også i. Drypp nypresset sitronsaft og olivenolje over kjøttet. Sett på lokk eller dekk tett til med 2 lag aluminiumsfolie.

Sett fatet på midterste rille i stekeovnen og la steken bakes i 2 timer. Ta den ut og la den hvile i 15-30 minutter med lokket på. Hvis du skal servere gratinerte poteter ved siden av, bør de settes inn i ovnen for gratinering imens.

Før servering fjerner du tråden som steken er bundet opp med og skjærer den i ca. 1,5 cm tykke skiver. Om du skal servere i to omganger, kan du legge noen av skivene tilbake i fatet så de holdes varme frem til neste servering. Du kan med fordel la fatet stå i stekeovnen så lenge.

Legg opp skivene på serveringsfatet sammen med løk, hvitløk og tomater fra formen, og eventuelt brokkoli eller en annen grønnsak.

Server lammesteken med potetgrateng, saus eller sjy samt rårørte tranebær eller tyttebær som fruktig tilbehør. Pynt med spiselige blomster og blader hvis du har, eller dryss over noe hakket grønt, for eksempel frisk persille, timian eller rosmarin. Så er det tid for å nyte en av høstens beste middager!

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Brokkoli smaker best om den er kokt slik at den fremdeles har litt tyggemotstand. Det kan du gjøre på to måter:

 1. Del brokkolien opp i buketter. Skrell stilken og del den i ca. 1/2 cm skiver. La buketter og skiver koke 1 minutt i lettsaltet vann (1 ts salt til 1 liter vann). Ta dem opp med hullsleiv og server. Hvis du skal servere hovedretten to ganger, gjør du dette også til neste servering.
 2. Kok opp lettsaltet vann i en kasserolle. Trekk kasserollen fra platen og legg i brokkolibukettene. La dem ligge til de har passe konsistens, ca. 2-3 minutter eller mer, det kjenner du med en spiss kniv. Med denne metoden kan brokkolien ligge en god stund i vannet før den blir overkokt, og du kan koke for begge serveringene og la det du ikke bruker i første servering ligge i vannet inntil videre.

 

TIPS 2: Løk kan ha et tynt skall og være vanskelig å skrelle noen ganger, så da er det lurt å myke det opp slik at det blir lettere å få av. Kok opp vann i en kasserolle som er stor nok til å romme løken. Trekk kasserollen fra platen, legg løken i og la den ligge 1/2-1 minutt. Hell av vannet, og så er det lett å dra skallet av!