HomeIngredienser fra naturen Potetgrateng med løkurtpuré

Potetgrateng med løkurtpuré

Posted in : Ingredienser fra naturen, Poteter, Tilbehør, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Hvis du, som Tantemat, har løkurtpuré til overs fra vårens plukking av ville vekster, er den fin å bruke til å gi god smak og farge til en potetgrateng. Ramsløkpuré kan du også bruke, og det fine med den er at du kan kjøpe den på butikken, om du ikke har laget den selv. Alternativt kan du ha i friske, hakkede urter, som for eksempel dill, persille, kjørvel eller gressløk. Har du ingen av delene kan potetgratengen lages uten disse smakstilsetningene, den er kremete og fyldig og blir veldig god likevel!

Som nevnt er ikke høsten tiden for å plukke løkurt- eller ramsløk, men neste vår dukker disse deilige urtene opp igjen, og da kan du benytte anledningen til å lage Løkurtolje og løkurtpuré  eller Ramsløkpuré og ramsløkolje, om du føler for det!

Denne potetgratengen smaker nydelig til Ovnsbakt lammebog og med Smørsurrede kantareller med løk og hvitløk som tilbehør.

 

 

 

POTETGRATENG MED LØKURTPURÉ

TID: Ca. 50 minutter

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

  • 1 kg mandelpoteter eller en annen melen potettype
  • 2,5 dl helmelk
  • 2,5 dl kremfløte
  • 2 sjalottløk eller en halv gul løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 3 ss løkurtpuré (kan erstattes av lik mengde ramsløkpuré eller 1-1 1/2 dl hakkede, friske urter som dill, gressløk, kjørvel eller persille, gjerne i blanding, eller kan utelates om du ikke har noen av delene)
  • 1/2 ss salt
  • 25 gr meierismør

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 250ºC.

Bland melk og fløte i en kasserolle.

Skrell potetene og skjær dem i ca. 1 cm tykke skiver.

Skrell og hakk løken og finhakk hvitløken.

Ha poteter, løk og hvitløk i melk- og fløteblandingen og rør inn saltet. Kok opp og la det småkoke i 12-15 minutter, eller til potetene er nesten helt møre. Rør forsiktig i potetene eller rist på kasserollen innimellom, for å unngå at de setter seg fast i bunnen.

Mens potetene koker, smører du et ildfast fat med størrelse ca. 24 x 24 cm.

Når potetene er kokt nesten helt møre, rører du inn løkurt- eller ramsløkpuré eller friske urter og heller blandingen i det ildfaste fatet. Fordel smøret i klatter utover……..

 

 

og sett fatet inn på midterste rille i stekeovnen. La det stå til gratingering i ca. 15 minutter, eller til overflaten har fått fin farge. Ta fatet ut og la det hvile i 15-20 minutter før servering.

Denne potetgratengen er kremete og fyldig og passer veldig godt til en stek av lam, kalv eller storfe!

 

 

Vel bekomme!