HomeHovedretter Fisk Torskefilet med olivenurtsalsa

Torskefilet med olivenurtsalsa

Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat

Olivenurt er et nytt og spennende bekjentskap for Tantemat, og som navnet tilsier har den duft og smak av oliven. Om du ikke har hørt om den før, kan du se bilder av Tantemats plante og lese litt om den ved å klikke på lenken Olivenurt på terrassen. I middelhavskjøkkenet brukes den frisk blant annet til å forsterke smaken av oliven i kalde matretter, men Tantemat synes den egner seg godt som varmebehandlet også.

I denne oppskriften brukes den i en salsa som serveres til torsk. Den er rask og enkel å lage og det går også raskt å tilberede torsken, så dette er en middagsrett som er super å lage en dag du har lyst på noe som ikke tar lang tid og som har masse god smak! Nykokte småpoteter er beste tilbehør når de er i sesong! Har de tynt skall kan de bare skrubbes godt før koking, eller de kan skrelles før eller etter. Generelt sett synes Tantemat poteter smaker best når de er litt overkokt og lar dem gjerne få minst 25 minutter når posen sier 15, men det er en smakssak. Uansett er det viktig at de er ferdig når fisken er klar for servering, siden det er de og salsaen som bør vente på den, og ikke motsatt, så start gjerne med å sette på potetene til koking først.

Denne oppskriften er beregnet til to personer, men er enkel å skalere opp om du skal servere til flere!

TORSKEFILET MED OLIVENURTSALSA

TID: Ca. 30 minutter

Til: 2 personer

Du trenger:

Til: Torskefileten

 • 500 gr torskefilet uten skinn og ben
 • Ca. 1 ss finsalt
 • 1 dl tørr hvitvin
 • Ca. 2 dl kaldt vann
 • (Eventuelt 3 dl kaldt vann og 2-3 ss nypresset sitronsaft istedenfor hvitvin og vann)

Til: Oliven- og olivenurtsalsaen

 • 1,5 dl kaldpresset (extra virgin) rapsolje (Tantemat foretrekker rapsolje, fordi den har en nydelig, nøtteaktig smak, men en god, extra virgin olivenolje kan brukes istedet)
 • 1 sjalottløk
 • 2 ss hakket olivenurt
 • 1/2 dl sorte, steinfrie oliven i tynne skiver
 • 1/2 dl hakkede, soltørkede tomater som har ligget i olje
 • 1/2 dl små kapers (ikke ta med lake)
 • Ca. 1 ts nypresset sitronsaft
 • Ca. 1/4 ts nymalt sort pepper
 • 8 små, søte tomater, delt i 4 eller 8
 • Eventuelt salt
 • 3-4 ss hakket olivenurt og/eller persille til å drysse over ved servering

Slik gjør du:

Generelt:

Start med å rense fiskefileten for ben, som vist på bildet nedenfor. Etterpå skal den ligge med salt i 10 minutter, det strammer opp fiskekjøttet og gir god smak. Torsken skal deretter småkoke/trekke i 10 minutter.

Mens fisken saltes og trekkes lager du salsaen. Både potetene og salsaen bør være ferdig når torsken er ferdig trukket slik at den slipper å vente, men om nødvendig kan du ta den opp av kokevannet, legge den over i et ildfast fat og sette den inn i stekeovnen på 65oC, slik at den holder seg varm frem til servering.

Torskefileten:

Bruk en skarp kniv og skjær ut stripen med ben som sitter i overgangen mellom ryggfileten og buken, slik du ser på bildet under. Fjern samtidig benet som sitter aller øverst i bukstykket.

Del deretter fisken opp i passende serveringsstykker, legg den over på et fat og dryss en spiseskje finsalt over. La fisken ligge med saltet i 10 minutter og skyll det så bort.

Kok opp hvitvin og vann (eventuelt vann med sitronsaft) og legg i fiskestykkene. Kasserollen bør være så vid at alle fiskestykkene kan ligge ved siden av hverandre, i ett lag. Demp varmen slik at fisken får trekke (det vil si at kokevannet syder, ikke boblekoker) i ca. 10 minutter., avhengig av tykkelsen. Hvis væsken ikke dekker fiskestykkene helt lar du dem trekke 5 minutter på den ene siden først, før du snur dem og lar dem få 5 minutter på den andre siden.

Hvis potetene og salsaen ikke er ferdig, kan du ta fisken opp av kokevannet og sette den inn i stekeovnen for å holde den varm, som forklart litt lenger opp i teksten.

Oliven- og olivenurtsalsaen:

Rens løken og finhakk den. Hakk olivenurten fint. Skjær olivenene i tynne skiver og de soltørkede tomatene i mindre biter. Skjær de friske tomatene i 4-8 biter, avhengig av størrelsen.

Ha rapsoljen i en kasserolle sammen med hakket løk og olivenurt og la det få et oppkok. Demp varmen slik at oljen bare såvidt småkoker og rør til løken har blitt blank, ca. et halvt minutt. Ha i oliven, soltørkede tomater og kapers. La det såvidt småkoke i ca. et halvt minutt. Bland inn sitronsaft og pepper. Smak om du eventuelt vil ha i litt mer, og om du vil ha i litt salt. Ha de friske tomatene i salsaen, bland godt og la den få et kort oppkok, og så er den klar for servering!

Server torskefileten med kokte nypoteter og olivenurtsalsa, dryss over hakket olivenurt og/eller persille, pynt med spiselige blomster hvis du har, og gled deg over en deilig fiskemiddag!

Vel bekomme!