HomeHovedretter Elggryte med kantareller og tyttebær

Elggryte med kantareller og tyttebær

Posted in : Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Kjøtt, Sopp, Vilt on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

På høsten kan du være heldig og finne elgkjøtt i butikken, og da er det tid for å lage en deilig gryterett. Denne er velsmakende og fyldig og inneholder både kantareller og tyttebær, som du kan plukke selv, eller du kan finne dem i butikken. De beste tyttebærene å bruke er «alkoholiserte tyttebær»,  som er igjen etter at du har laget Tyttebærakevitt, men hvis du ikke har det kan du bruke friske tyttebær i stedet. Alternativt kan du servere Rårørte tranebær, rårørte tyttebær eller Rognebærsyltetøy til vilt ved siden av. Uansett hva du velger vil bær tilføre fruktighet, friskhet og deilig smak til gryteretten. Som tilbehør passer det med kokte poteter eller en luftig Mandelpotetmos med hvitløk og saftige og grønne babyspinatblader vendt med Enkel vinaigrette med balsamicoeddik.

Elgkjøtt trenger noen ganger endel koketid for å bli mørt, så hvis du vil spare tid den dagen du skal servere denne gryteretten, kan du lage den istand dagen i forveien og oppbevare den i kjøleskapet til du skal bruke den. Noen gryteretter blir jo bare bedre av å bli oppvarmet!

ELGGRYTE MED KANTARELLER OG TYTTEBÆR

TID: Ca. 1 time og 30 minutter

Til 4 personer

Du trenger:

  • 1 kg ytrefilet eller flatbiff av elg
  • 6-8 ss olje til å steke i (gjerne Odelia raposolje til steking, den spruter ikke)
  • 2 pk bacon, tilsammen ca. 240 gr
  • 1 gul løk
  • 2 ss tomatpuré
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts sort pepper
  • 1 ts timian eller rosmarin
  • 1 terning kjøttbuljong
  • 1/2 liter vann
  • 2 dl creme fraiché med 35% fett
  • 1 1/2 dl «alkoholiserte» eller friske tyttebær
  • 200 gr ferdig samkokte/forvellede kantareller (tilsvarer ca. 400 gr ferske, rensede kantareller) (Hvis du ikke har samkokt/forvellet kantareller før, kan du ta en kikk på TIPS helt til slutt i innlegget Smørstekte kantareller hvordan du gjør det.)
  • 2 ss smør
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts sort pepper
  • 3 ts nypresset sitronsaft

Slik gjør du:

Kok opp vannet med buljongterningen slik at den oppløses, og trekk kasserollen til side inntil videre.

Skjær kjøttet i ca. 2 cm biter. Skjær baconet i 2 cm strimler. Skrell og hakk løken.

Varm opp en (jern)gryte til middels varme og ha i et par spiseskjeer stekeolje. La løken surre i oljen i et minutt eller to under omrøring, til den blir blank. Ta den over i en bolle ved hjelp av hullsleiv, så mest mulig av fettet blir igjen i gryten.

Øk varmen noe og ha i baconbitene. Stek dem i 3-4 minutter, til de begynner å få fin farge. Rør innimellom, så de blir jevnt stekt. Ta dem opp med hullsleiv og ha dem sammen med løken.

Sett opp varmen slik at gryten blir skikkelig varm. Ha i mer olje, om nødvendig, og brun kjøttbitene, ca.  1/3 om gangen, for å unngå at gryten kjøles ned for mye. Da blir kjøttet kokt istedenfor brunet. Pass på å røre innimellom, slik at de blir fint brunet på alle sider. Ha kjøttet over i bollen med løk og bacon etter hvert som det blir ferdig.

Så er det tid for å steke kantarellene, som skal has i gryteretten mot slutten av koketiden.

Demp varmen til noe over middels, smelt smøret i den samme gryten som du har brukt hittil og ha i kantareller, salt og pepper. La det surre inntil smøret har trukket inn i kantarellene. Ha i sitronsaft og la det surre videre i et minutt eller to. Ta dem opp med hullsleiv og ha dem i en bolle for seg. Sett den til side inntil videre.

Ha et par spiseskjeer olje i gryten og ha i tomatpuréen. La den surre i ca. 1/2 minutt. Pass på å røre hele tiden. Tilsett så kjøtt, bacon, løk, salt, pepper, timian eller rosmarin og buljong til det akkurat dekker. Om du ikke trenger all buljongen, kan du sette resten til side for eventuelt å fylle på senere, den må alltid stå akkurat over kjøttet. Legg lokket halvveis på gryten og la det såvidt småkoke i 15-25 minutter, eventuelt mer, til kjøttet er skikkelig mørt. Fyll på med buljong underveis om nødvendig. (Om det blir buljong til overs, kan den fryses ned til senere bruk i en saus eller suppe.)

Når kjøttet er godt og mørt tilsetter du kantarellene og creme fraiché og lar det koke forsiktig videre, uten lokk, til gryteretten har passe tykkelse, 30-50 minutter. Du kan også velge å koke den i kortere tid og så bruke maizenajævner til å tykne den med. Den strør du bare over og rører inn, til du synes konsistensen er passe. Du bestemmer selv tykkelsen og dermed hvor mye jævner du trenger.

Til slutt rører du inn alkoholiserte eller friske tyttebær, og så er gryteretten klar for servering! Strø gjerne over noe hakket grønt, og server med kokte poteter eller potetmos samt friske babyspinatblader vendt med vinaigrette. Ikke glem å sette frem rårørte tranebær eller tyttebær eller rognebærsyltetøy, enten du har hatt tyttebær i gryten eller ikke. Litt ekstra fruktighet ved siden av smaker alltid godt! Og det er lov å unne seg en god rødvin ved siden av! Prøv for eksempel en vin fra nordlige Rhone, som vil ha kraft nok til å matche retten, eller spør en av de flinke ansatte på Vinmonopolet om hjelp til å finne en som passer. En kraftig gryterett og en fyldig rødvin hører sammen og gir ekstra kos og varme på en kjølig og mørk årstid!

Vel bekomme!