HomeIngredienser fra naturen Bær Tranebærchutney med portvin

Tranebærchutney med portvin

Posted in : Bær, Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Ingredienser fra naturen, Tilbehør on by : tantemat

Tranebær får du kjøpt på butikken, men de er dyrket i utlandet og ganske dyre, så hvorfor ikke like godt benytte en fin høstdag til å ta en tur ut i naturen og sanke dem selv, helt gratis? Her sør i dette langstrakte landet, nærmere bestemt Oslomarka, kan de plukkes ute på eller i utkanten av en myr fra starten av oktober. De er best etter å ha fått en frostnatt eller flere, da det omdanner noe av stivelsen i bærene til sukker, men et opphold i fryseren gjør samme nytten. La dem tine i kjøleskapet, så er de klar til bruk.

Å sanke tranebær kan ta sin tid siden de vokser ett og ett på lange stengler, men om du har tålmodighet kan det være lurt å plukke med seg mer enn det du trenger bare til denne oppskriften og legge i fryseren, så har du friske bær til å lage chutney av ved en senere anledning også, eller du kan lage Rårørte tranebær. Ta gjerne en kikk på innlegget under lenken, så kan du, et stykke ned i det, se et bilde av tranebær slik de ligger litt nede i mosen.

Tranebærchutney kan du bruke som tilbehør til alt av kjøtt, men Tantemat synes den smaker ekstra godt til pinnekjøtt, med sin sødmefulle og fruktige smak.

TRANEBÆRCHUTNEY MED PORTVIN

TID: Den tiden det tar å plukke, rense og skylle bærene, pluss ca. 20 minutter.

Gir ca. 5 dl

Du trenger:

  • 500 gr tranebær
  • 1,5 dl portvin
  • 250 gr sukker (eventuelt mer)
  • 1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Ha tranebær, sukker og portvin i en kasserolle. Hvis du bruker vaniljestang i chutneyen, deler du den på langs og skraper ut frøene, og lar både stangen og frøene koke med fra starten. Pass på å røre med jevne mellomrom. Hvis du bruker vaniljesukker istedenfor vaniljestang, skal det røres inn helt til slutt, etter at chutneyen er ferdig kokt.

La chutneyen småkoke i 10-15 minutter, til bærene begynner å «poppe» og gå i stykker. Du kan gjerne hjelpe til underveis ved å bruke en sleiv til å knuse dem med. I og med at tranebærene er relativt sure, er det en fordel at flest mulig knuses slik at søtsmaken fra portvin og sukker fordeles jevnt. Smak på chutneyen og tilsett eventuelt mer sukker, og pass på å røre slik at det blir helt oppløst. Plukk opp vaniljestangen når chutneyen er ferdig kokt. Hvis du ikke bruker vaniljestang skal du nå røre inn vaniljesukkeret. Chutneyen bør ikke koke etter det, da koking med vaniljesukker kan gi besk smak.

Fyll chutneyen på kokte glass (se TIPS nederst i dette innlegget) og skru straks på lokket. Sett glassene opp ned og la dem avkjøles helt.

Tranebærchutneyen er klar til bruk straks den er avkjølt, men er holdbar i lang tid i uåpnet glass. Bruk den der du ellers ville brukt tyttebær, og prøv den gjerne som et fruktig og syrligsøtt tilbehør til pinnekjøtt!

Vel bekomme!

TIPS: For å gi lengst mulig holdbarhet bør både glass og lokk kokes først. Legg helt rene glass og lokk i en kasserolle i så mye kaldt vann at det dekker og la vannet få et oppkok. La dem ligge i vannet til du skal fylle dem. Bruk gjerne en pølseklype å hjelpe deg med når du skal ta glasset opp av vannet for å unngå å brenne deg.