HomeForretter Fisk Gravet makrell med rømme og vårløk

Gravet makrell med rømme og vårløk

Posted in : Fisk, Forretter, Makrell on by : tantemat

Makrellfisket foregår fra mai til november, men det er på høsten den er på sitt aller beste, da har den mindre mat i magen og er fast i fisken. Den er rik på omega 3 samt vitamin D og en rekke andre næringsstoffer og helsemyndighetene oppfordrer oss til å spise den for helsens skyld, men en like god grunn er at den rett og slett smaker fantastisk og er veldig anvendelig!

Det vanligste er nok å koke, steke eller grille den, men ved graving forvandles den til en delikatesse! Det krever få ingredienser og er dessuten utrolig enkelt, og så har du gleden av å kunne by dem du er glad i på mat som du selv har laget! Server den gjerne som forrett, eller spis den som et velsmakende lite måltid når som helst du måtte få lyst på noe godt!

Denne gravede makrellen blir ganske salt, men rømme og vårløk som tilbehør balanserer smakene fint, og lagt oppå et stykke flatbrød blir det en deilig og knasende sprø opplevelse! Og det blir aldri feil med et glass tørr hvitvin til!

Skulle du, mot formodning, få rester av den gravede makrellen, kan du ta en titt på TIPS nederst i dette innlegget om hvordan den kan oppbevares.

NB! Husk at villfisk som makrell bør ha vært fryst i minst ett døgn før graving, for å drepe eventuelle parasitter! La den tine i kjøleskapet (ca. 12 timer) før tilberedning.

GRAVET MAKRELL MED RØMME OG VÅRLØK

TID: 10-15 minutter + et døgn til graving

Til 6 personer

Du trenger:

Til: Graving av makrellfiletene

  • 2-4 makrellfileter med skinn (350-400 gr)
  • 2 ss salt
  • 2 ss sukker
  • Et lite dryss nykvernet, hvit pepper

Tilbehør:

  • 2 dl oppskåret vårløk (den grønne delen)
  • 1 boks lettrømme
  • Korni flatbrød

Slik gjør du:

I fiskedisken ligger makrellen rund, det vil si at den ikke er sløyet (renset for innmat), og for den som er vant til å håndtere fisk er det ikke noe problem å rense og filetere den, men hvis ikke kan du be en av de ansatte om å gjøre det for deg. Allikevel vil det gjenstå nødvendig finpussing som du må gjøre hjemme hos deg selv, som å fjerne ben og trimme/renskjære filetene slik at de ser delikate ut!

Bruk en spiss kniv og skjær bort stripen med ben som ligger midt i makrellfileten, fra øverst og nesten helt ned til sporden. Den nederste delen av fileten, ned mot sporden, er mørk og ulekker, så skjær bort den også, samt ben som eventuelt sitter igjen langs kantene. Skjær også bort den tynneste delen langs buken. På bildet av ingrediensene ovenfor ser du hvordan filetene er trimmet/finpusset. Tørk dem godt med kjøkkenpapir.

Bland sammen sukker og salt. La kjøttsiden av filetene få et forsiktig dryss av hvitpepper. Plasser to av filetene i en passe stor plastpose med kjøttsiden opp, fordel sukker- og saltblandingen over og legg de to siste filetene oppå, med kjøttsiden ned, slik du ser på bildet under.

Sug eller press ut mest mulig av luften i posen og lukk den tett med en klype. For å være sikker på at det blir helt tett kan du trekke en ny pose utenpå og lukke denne også tett med en klype. La posen med makrellen ligge i kjøleskapet til neste dag, ca. 24 timer. Vend den minst en gang i løpet av denne tiden. Sukker- og saltblandingen vil etter hvert lake seg slik at fisken blir marinert.

Etter 24 timer er makrellen passe gravet. Ta den ut av marinaden og tørk den med kjøkkenpapir. Begynn øverst på fileten, der hodet har sittet, og skjær den opp i tynne skiver på skrå, som vist på bildet under, slik at de får litt størrelse.

Legg dem utover et serveringsfat og dekk tett til med plastfolie frem til servering. Hvis den ikke skal serveres straks, kan du sette den inn i kjøleskapet inntil videre.

Tilbehøret:

Skyll vårløken godt, skjær den grønne delen opp i 0,5 cm biter og ha dem i en skål.

Ha rømmen over i en skål og strø noe av vårløken over.

Ved servering setter du frem fatet med den marinerte makrellen, rømme, vårløk og Korni flatbrød, slik at hver enkelt kan forsyne seg selv, og så er det bare å nyte knasende sprøtt flatbrød med gravet makrell, rømme oppå og vårløk strødd over!

Gravet makrell med rømme og vårløk passer utmerket som en lett forrett, eller bare som noe godt å kose seg med en gang du har lyst på det. Tantemat synes det blir enda bedre med en tørr og god hvitvin til, gjerne en Petit Chablis fra J. Moreau & fils eller Brocard, eller du kan be en av de flinke ansatte på Vinmonopolet om hjelp til å finne en som passer for deg!

Vel bekomme!

TIPS: Makrellen tåler å ligge 2-3 dager i kjøleskapet etter at den er ferdig gravet. Ta den ut av marinaden og tørk den godt med kjøkkenpapir. Legg den i en ren plastpose, pass på å få ut mest mulig av luften og lukk posen tett med en klype. Den kan også fryses en kort periode på denne måten, men kan bli tørr og få dårligere smak om den blir liggende lenge. Det best er alltid å spise den mens den er nylaget!