HomeHovedretter Kyllinggryte med syltet ingefær og kantareller

Kyllinggryte med syltet ingefær og kantareller

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun on by : tantemat

Denne gryteretten er ikke veldig fargerik, men smaken er det ikke noe å si på! Syltet ingefær, som du enkelt kan lage selv, gir en varm, god og lett spicy smak som harmonerer godt med kyllingkjøtt og kantareller. (Lenke til oppskrift finner du i ingredienslisten nedenfor.) For å piffe opp utseendet litt har Tantemat drysset over persille og pyntet med vakre og fargesterke blomkarseblomster fra terrassen. Der trives de til langt ut på høsten og brukes ved enhver anledning der det passer med en deilig, pepperaktig smak. Blomster fra spiselige, viltvoksende planter kan også brukes når det er sesong for det, for eksempel løkurt, ramsløk, kløver, fioler, geitrams eller annet. Bare husk at du må være helt sikker på at du plukker riktig plante når du sanker inn for å bruke i eller på mat!

Tantemat synes kantareller er den soppen som passer best i denne gryteretten, og om du er en ivrig sanker har du kanskje noen liggende i fryseren etter dette årets fantastiske soppsesong, men andre typer kan også brukes, for eksempel riske eller kremle. Ellers kan det fremdeles være kantareller å finne på butikken, og hvis ikke kan du kan bruke sjampinjong istedet.

Kokt ris er et selvfølgelig tilbehør til denne kyllinggryten, men for den som ønsker et alternativ kan supersunne quinoa anbefales! En enkel, frisk salat av diverse babyblader, vendt med en vinaigrette, for eksempel Enkel vinaigrette med balsamicoeddik, smaker godt ved siden av.

Oppskriften er beregnet til 2-4 personer, avhengig av hvor mye kjøtt du har i.

KYLLINGGRYTE MED SYLTET INGEFÆR OG KANTARELLER

TID: Ca. 1 time og 30 minutter

Til 2-4 personer

Du trenger:

 • 2 ss smør
 • 2-4 kyllingbryst med eller uten skinn (små kalkunbrystfileter kan brukes istedet), (300-400 gr til 2 personer og 600-800 gr til 4 personer)
 • 2 sjalottløk
 • 2 ss hvetemel
 • 2 1/2 dl kyllingkraft (2 1/2 dl vann og 1 buljongterning)
 • 1/2 ts revet muskattnøtt
 • Ca. 1 ts salt
 • Ca. 1/2 ts sort pepper
 • 50 gr syltet ingefær (se lenken Syltet ingefær)
 • 100 gr forvellede/samkokte kantareller (se TIPS nederst i innlegget som du finner under lenken Smørstekte kantareller)
 • 5 dl yoghurt naturell
 • 50 gr mandelflak
 • Evt. 2-3 ss hakket persille til å drysse over og spiselige blomster til pynt

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 180oC.

Begynn med å koke opp vannet med buljongterningen slik at det står klart. Visp til buljongterningen er helt oppløst.

Ha mandelflakene i en tørr stekepanne og sett varmen på fullt. Rør i dem eller rist på pannen slik at de blir pent og jevnt brune. Ha dem over på et fat inntil videre.

Hakk sjalottløken.

La smøret smelte i en stekepanne (gjerne en med høye kanter som tåler å stå i stekeovnen) på noe over middels varme og brun kyllingfiletene på begge sider. Legg dem over på en tallerken (eller over i et ildfast fat om stekepannen ikke kan settes inn i stekeovnen).

Ha om nødvendig mer smør i pannen og senk varmen til under middels. Ha i løken og la den surre under omrøring i 2-3 minutter, til den blir blank. Strø over hvetemelet, bland godt og stek videre under omrøring i et minutt eller to. Tilsett kyllingkraften, litt etter litt, mens du rører godt slik at det blir en jevn blanding. Gi det et oppkok og tilsett så muskat, syltet ingefær, kantareller, salt og pepper og bland alt godt sammen. Legg kyllingfiletene tilbake i stekepannen eller ha blandingen over i det ildfaste fatet med kyllingen, avhengig av hva du bruker. Legg tett lokk på og sett stekepannen/fatet på midterste rille i stekeovnen og la retten bakes i 1 time.

Ta stekepannen/fatet ut av stekeovnen og løft ut kyllingbrystene. Bland yoghurten med sausen i pannen/fatet og smak om du vil tilsette mer salt og/eller pepper. Legg kyllingbrystene tilbake i pannen/fatet, legg på lokket og sett det tilbake inn i stekeovnen i 10 minutter, til yoghurtsausen er blitt gjennomvarm.

Før servering bør kyllingfiletene få hvile noen minutter for at kjøttsaften skal fordeles jevnt i kjøttet. Ta dem ut av pannen/fatet og la dem ligge på en skjærefjøl i 5 minutter. Legg imens lokket tilbake på pannen/fatet og la den stå i stekeovnen. Når kjøttet er ferdig hvilt skal det skjæres i ca. 1,5 cm tykke skiver, gjerne på skrå for å få litt størrelse på dem. Legg skivene tilbake i pannen/fatet, strø over de ristede mandlene samt hakket persille og pynt med spiselige blomster om du har, det tilfører frisk farge og god smak til retten!

Så er det bare å nyte en deilig kyllinggryte med kokt ris eller quinoa og eventuelt en enkel, grønn salat som tilbehør! Og ikke glem å sette frem (flak)salt og pepperkvern på bordet, så den som ønsker det kan etterkrydre etter egen smak og behag!

Vel bekomme!