HomeHovedretter Gryteretter/ovnsretter Makaronigrateng med pølser og grønnsaker

Makaronigrateng med pølser og grønnsaker

Posted in : Gryteretter/ovnsretter, Hovedretter, Pasta, Pølser on by : tantemat

Pasta og pølser er populær mat, særlig hos de yngste i familien, men variasjon er alltid morsomt, så kombiner dem gjerne i en grateng! Med grønnsaker på bunnen som gir fin farge og ekstra god smak, og revet ost smeltet sammen med makaronien, er dette en middag som hele familien kan like! Gratengen er veldig forsiktig krydret og «mild og snill», men det er enkelt å etterkrydre på egen tallerken for den som ønsker det. Spis gjerne gratengen som den er, eller server en frisk salat eller kokte grønnsaker til. For barna, og sikkert for mange voksne også, kan det smake med ketsjup ved siden av, men for den som ønsker mer «trøkk» kan Chilimarmelade anbefales, eventuelt en ketsjup med «voksensmak»!

Som sagt er dette i utgangspunktet en mildt krydret rett, så om du ønsker den mer smaksrik kan du bruke en annen og mer krydret type pølse enn kjøttpølser, i tillegg til å bruke mer salt og pepper. Motsatt kan du, hvis du vil at den skal være så forsiktig og ren i smaken som mulig, la være å steke kjøttpølsene før du legger dem i formen. Prøv deg gjerne frem med å lage den etter oppskriften her første gangen, og så kan du eventuelt senere gjøre endringer etter egen lyst og smak.

MAKARONIGRATENG MED PØLSER OG GRØNNSAKER

TID: Ca. 1 time

Til: 4-6 personer

Du trenger:

 • 300 gr (ca. 4 dl) makaroni
 • 3 dl matfløte (18%)
 • 1 dl helmelk (eller du kan erstatte matfløte og melk med 4 dl helmelk)
 • 4 egg
 • 1/2 ts salt
 • 1/3 ts sort eller hvit pepper
 • 650 gr kjøttpølser (eller en annen type pølser som du liker) + 2 ss smør
 • 1 purreløk + 2 ss smør
 • 8 små, søte tomater, evt. 3 store
 • 150 gr Norvegia eller annen type gulost
 • 50 gr modnet Norvegia eller Jarlsberg (kan erstattes med vanlig Norvegia eller en annen type gulost)

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen (over- og undervarme) til 200oC.

Smør en ildfast form som rommer minst 2,5 liter med smør.

Kok makaronien etter anvisning på pakken. Sil av vannet og sett den til side inntil videre.

Mens makaronien kokes, gjør du klar de andre ingrediensene:

Skyll purreløken godt og del den i to på langs og deretter i 1/2 cm biter.

Del små tomater i to. Store tomater skjæres i 1/2 cm skiver.

Fjern eventuelt skinn fra pølsene og skjær dem i ca. 1/2 cm skiver.

Riv begge ostetypene på den grove delen av rivjernet. Hold dem adskilt. Den modnede osten skal strøs oppå gratengen.

Surr purreløken i smøret ved noe over middels varme til den har falt sammen, ca. 1-3 minutter. Fordel den utover bunnen i det ildfaste fatet.

Ha smøret til pølsebitene i kasserollen som du stekte purreløken i, og stek dem på god varme inntil de har fått fin farge. Rør i dem innimellom slik at de blir jevnt brunet. Trekk kasserollen fra platen. (Steking av pølsene kan utelates om du vil ha mildere pølsesmak.) Legg pølsebitene oppå purreløken i det ildfaste fatet.

Fordel tomatene oppå pølsene.

Visp sammen matfløte, melk, egg, salt og pepper.

Bland revet gulost (150 gr) med den kokte makaronien. Fordel dette oppå grønnsakene og pølsene i det ildfaste fatet. Slå egg- og melkeblandingen i fatet. Trykk ingrediensene lett ned slik at de dekkes av egg- og melkeblandingen. Strø den modnede osten (50 gr) på toppen.

Sett fatet på midterste rille i stekeovnen og stek gratengen i 30-35 minutter. Etter 30 minutter kan du ta fatet ut av ovnen og sjekke om egg- og melkeblandingen er stivnet ved å stikke en skje ned i gratengen og skyve den litt til side. Er den fremdeles flytende må gratengen steke videre i 5-10 minutter før du sjekker igjen om den er ferdig stekt. Hvis det ser ut til at den blir for mørk på toppen, kan du legge matpapir over de siste minuttene.

Ta gratengen ut av ovnen når den er ferdig stivnet og la den hvile i 3-4 minutter før servering. Sett formen på bordet slik at hver enkelt kan forsyne seg selv, og sett også frem salt og pepper slik at den som vil kan krydre på egen tallerken!

Server gjerne en frisk salat eller kokte grønnsaker etter eget ønske ved siden av, og sett frem ketsjup og/eller chilimarmelade for enda mer smak!

Vel bekomme!