HomeHovedretter Kjøttdeig- og traktkantarellgryte med creme fraiche

Kjøttdeig- og traktkantarellgryte med creme fraiche

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kvernet kjøtt/kjøttdeig on by : tantemat Stikkord: , , ,

På den mørke årstiden synes Tantemat det er godt med mat som virkelig smaker, så denne gryten er smaksatt med (relativt) mye pepper og chili med frø. Når det gjelder pepper er det aller best å bruke hel pepper som du knuser i morter like før bruk for å få frem den gode, varme smaken, men det går fint med pepper fra kvern også. Chilien bruker Tantemat med frø for å få mest mulig sting og varme i gryteretten, men for den som ikke liker det kan den selvfølgelig utelates, eventuelt kan frøene fjernes, siden det er der smaken først og fremst sitter.

Denne gryteretten burde kanskje vært publisert på høsten, når det er traktkantareller å finne i skogen, men forhåpentlig er du en ivrig sanker og har sopp liggende i fryseren. Hvis ikke, kan du erstatte den med for eksempel østerssopp, som du får kjøpt på butikken, kjøtt- eller karbonadedeig, eventuelt halvparten av det og halvparten bacon. Ta en titt på TIPS 1 nederst i dette innlegget, så ser du hvordan du isåfall skal gjøre det.

Som du ser tar det et par timer å lage denne gryteretten, og det er fordi smaken blir ekstra god når maten får stå og putre på platen over lengre tid. Server den med båndspaghetti eller annen pasta til, samt parmesan eller annen god ost til å rive over. Enkelt og godt og verdt å vente på!

KJØTTDEIG- OG TRAKTKANTARELLGRYTE MED CREME FRAICHE

TID: Ca. 2 timer

Til: 4 personer

Du trenger:

 • 400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig
 • 200 gr samkokte/forvellede traktkantareller (eventuelt 300 gr fersk østerssopp, 200 gr kjøtt- eller karbonadedeig, eller 100 gr av det og 100 gr bacon. Se TIPS 1 nederst i dette innlegget angående hvordan du da må tilberede dette.)
 • 1 gul løk
 • 2 ss olje + 2 ss olje
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 rød chili (kan utelates)
 • 3 ss tomatpuré
 • 1-2 ts sort pepper
 • 1-3 ts salt
 • 2 ts oregano
 • 2 dl rødvin (helst en med litt kraftig smak)
 • 2 dl + 2 dl kaldt vann + evt. mer
 • 1 terning kjøttbuljong (som dessverre ikke har blitt med på bildet over ingredienser, men som Tantemat antar de fleste har liggende)
 • 3 dl lett Creme Fraiche (17%) eller rømme

Tilbehør:

400-500 gr båndspaghetti, spaghetti eller annen pasta

Parmesan eller annen god ost til å rive over

Slik gjør du:

Hakk løken og finhakk hvitløken. Finhakk chilien. (Tantemat liker å ta med frøene for å få et godt sting og mye smak på denne retten, men om du ikke er så glad i chili kan du utelate den, eventuelt bruke den uten frø. Mesteparten av smaken sitter nemlig der.)

Hakk traktkantarellene i mindre biter.

(Hvis du har byttet ut traktkantareller med bacon, skal det nå stekes gyldent i 1 spiseskje olje, før det tas ut av gryten og løkes skal surres.) La den hakkede, gule løken surre i 2 spiseskjeer olje i en (jern)gryte på noe over middels varme til den er blank, 2-3 minutter. Skyv løken ut mot kanten av gryten og øk varmen til høyeste trinn. Ha i 2 spiseskjeer olje, legg kjøttdeigen/karbonaden i midten av gryten og la den ligge i ro en liten stund før du begynner å dele den opp i mindre biter med en sleiv. (Grunnen til at den må ligge i ro litt først, er at den er kald og dermed kjøler ned grytebunnen. Hvis du da begynner å dele den opp og røre rundt med en gang, risikerer du at den blir kokt heller enn stekt.) Etter hvert deler du den opp mer og mer og blander den med løken som ligger på sidene. Fortsett slik i ca. 5 minutter til du har fått en jevn, grynete masse, mens du stadig rører. Demp varmen noe og tilsett 1 teskje pepper, oregano, chili, hvitløk og tomatpuré og fortsett å røre til dette er godt blandet, 3-4 minutter.

Ha i rødvin, 2 dl vann, buljongterning og traktkantareller (eventuelt samkokt østerssopp eller bacon som er stekt gyldent, se TIPS 1 nedenfor) og gi det et oppkok. Legg lokket på gryten uten at det dekker helt, og demp varmen slik at det forsiktig boblekoker. Sett alarmen på 30 minutter om gangen, og rør jevnlig slik at maten ikke brenner seg fast i bunnen. Fyll på mer vann (2 dl) etter den første halvtimen og la det koke i 30 minutter til, mens du passer på å røre innimellom. Hvis kjøttdeiggryten nå begynner å bli tørr, kan du tilsette litt mer vann, men i løpet av de siste 30 minuttene er det meningen at den skal koke seg nesten helt tørr, slik at den får en passe flytende konsistens når creme fraiche skal blandes inn helt til slutt.

Når kjøttsausen er passe innkokt, det vil si at den er ganske tørr, men at ikke all væsken er kokt inn, trekker du gryten fra platen og tilsetter creme fraiche og smaker til med salt og eventuelt mer pepper. Sett gryten tilbake på platen og la gryteretten få et kort oppkok, og så er den klar til å serveres! (Ta en kikk på TIPS 2 nederst i dette innlegget om hva du bør gjøre i tilfelle det blir rester av gryteretten.)

Tantemat liker å ha båndspaghetti til denne retten, men du kan bruke den typen du selv liker, enten det er vanlig spaghetti, skruer, sløyfer eller annet. Et lag med revet parmesan eller annen god ost på toppen er prikken over i-en! Så er det bare å kose seg med en smaksrik og varmende gryterett, gjerne med et glass rødvin til, som gjerne kan være av samme type som den du brukte i gryteretten!

Vel bekomme!

TIPS 1:

 • Hvis du vil bruke fersk østerssopp istedenfor traktkantareller, må de først renses, deles opp i mindre biter og samkokes. Grunnen til at det bør beregnes mer fersk sopp enn ferdig samkokt, er at vann kokes ut av soppen under prosessen og at vekten dermed reduseres.) Børst dem rene med en liten børste, skjær bort nedre del av stilken og del dem opp i mindre biter. Legg dem i en kald stekepanne, ha i to spiseskjeer vann og 1 teskje olje og sett platen på fullt. Etter hvert vil soppen begynne å slippe vann. Rør forsiktig rundt til alt vannet er fordampet, og så er soppen klar til å brukes på samme måte som traktkantarellene i oppskriften.
 • Hvis du vil kan du erstatte traktkantarellene med 200 gr kjøtt- eller karbonadedeig og følge oppskriften uten å tilsette sopp.
 • Hvis du vil erstatte traktkantarellene med halvparten (100 gr) kjøtt- eller karbonadedeig og halvparten (100 gr) bacon, begynner du med å dele opp baconet i 2 cm strimler og steke bitene gylne i 1 ss olje før prosessen med å surre gul løk. Ta baconet ut av gryten med hullsleiv for å unngå å få med fettet, og tilsett det i gryten igjen etter at kjøtt- eller karbonadedeigen er brunet, altså samtidig med vann og vin.

TIPS 2: Hvis det blir rester av denne gryteretten, kan de oppbevares i kjøleskap eller fryser, men når den så skal varmes opp igjen bør den bare få et raskt oppkok, siden innholdet av creme fraiche gjør at den vil skille seg om den blir stående og koke en stund.