HomeFROKOST Egg Shakshuka med Fetaost

Shakshuka med Fetaost

Posted in : Egg, Egg, FROKOST, Grønnsaker, Grønnsaker, Hovedretter, Lunsjretter, Vegan/Vegetar on by : tantemat

Tantemat har vært ute og reist og fått shakshuka servert til frokost. Det var en litt annerledes start på dagen enn det som er vanlig hjemme, men ikke desto mindre var det kjempegodt og måtte prøves ut på eget kjøkken.

Opprinnelig er shakshuka en Nord-Afrikansk grønnsaksragu som serveres med egg og eventuelt merguez, en krydret pølse fra samme område, men Tantemat har valgt å lage den slik den ble servert, nemlig som en tomatsaus med grønnsaker, fetaost og egg. I utgangspunktet er den da vegetarisk, men den som ønsker det kan altså tilsette pølse.

I denne oppskriften knekkes eggene i tomatsausen og bakes ferdig i den, men du kan også velge å steke eller posjere eggene og legge dem oppå ved servering. Med godt (surdeigs)brød og smør til, blir dette en mettende rett som kan serveres til frokost, lunsj eller middag, og den egner seg godt når man skal ha gjester. Da kan du gjøre ferdig tomatsausen frem til der eggene skal tilsettes for eksempel dagen før, så er mye unnagjort på forhånd og du sparer tid når retten skal serveres!

SHAKSHUKA MED FETAOST

TID: Ca. 45 minutter

Til: 4 personer:

Du trenger:

 • 1 grønn paprika
 • 1 liten/middels stor gul løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 pk (400 gr) knuste tomater
 • 2 ss olivenolje
 • 1/2 rød chili (kan utelates)
 • 1/2 ts paprikapulver
 • 1/2 ts malt spisskummin
 • 1/2 ts malt koriander
 • 1-2 ts salt
 • 1/2-1 ts sort, malt pepper
 • 60 + 20 gr Fetaost
 • 4 egg
 • Eventuelt 200-300 gr stekt pølse, for eksempel merguez, chorizo eller en annen type pølse som du liker

Til servering:

 • 1/2 dl hakket persille til å strø over
 • Brød + smør

Slik gjør du:

Rens paprikaen for frø og hvite hinner og kutt den i mindre biter. Rens og hakk løken og finhakk hvitløken. Fjern frøene fra chilien og finhakk den.

Hvis du har kjøpt Fetaost i ett stykke, kan du kutte den i ca. 1,5 cm terninger.

Ha oljen i en stekepanne på middels varme og la løk og hvitløk surre under omrøring til det blir blankt, 2-3 minutter. Ha i paprika og la det surre videre i ca. 10 minutter. Pass på å røre innimellom.

Øk varmen noe og ha i tomater, chili samt paprikapulver, spisskummin og koriander. La dette forsiktig boblekoke uten lokk i ca. 10 minutter, så sausen reduseres og blir mindre flytende. Rør jevnlig, så den ikke setter seg fast i bunnen.

Når du synes konsistensen er passe, smaker du til med salt og pepper. I utgangspunktet gjør tomatene at smaken er litt «rå», så det er viktig at du har i nok salt for å få frem sødmen, men ikke så mye at sausen blir salt. Sort pepper skal spisse smaken, uten at den skal bli sterk!

Når sausen er smakt til, rører du inn 60 gr av Fetaosten.

Bruk baksiden av en sleiv og lag fire groper i sausen. Knekk et egg i hver av dem, slik du ser på bildet under.

Reduser varmen noe, og legg på lokk. Løft på lokket innimellom og sjekk varmen, sausen skal kun helt forsiktig boblekoke og eggene stivne, noe som vil ta ca. 10 minutter. Når det gjøres på denne måten, altså med eggene bakt i sausen, får du egg med fast plomme. Hvis du heller ønsker flytende plomme, kan du steke eller posjere eggene for seg og legge dem oppå ved servering, som forklart under TIPS nederst i dette innlegget. Sausen skal likevel koke i tilsammen ca. 20 minutter, noe som også blir forklart under TIPS.

For den som ønsker pølse til, kan den skjæres i skiver og stekes i olje mens tomatsausen kokes. Hold dem varm inntil videre.

Ved servering fordeler du resten av Fetaosten over shakshukaen og gir den et dryss med persille eller annet grønt. Har du posjert eller stekt eggene ved siden av, legges de oppå, sammen med eventuelle pølsebiter. Spis godt brød og smør ved siden av, og du har et deilig og mettende måltid!

Vel bekomme!

TIPS: Hvis du ønsker egg med flytende plomme, kan du steke egg i stekepannen på vanlig måte, på en eller begge sider, og legge oppå ved servering. Eggene kan også posjeres, så ta en kikk på lenken Posjert egg med kantareller og potetmos, der fremgangsmåten er forklart og vist med bilder mot slutten av innlegget.

Tomatsausen bør som sagt kokes i ca. 20 minutter tilsammen, også hvis du velger å tilberede eggene for seg for å legge oppå etterpå istedet for å bake dem i sausen. Det betyr at du først koker sausen uten lokk i ca. 10 minutter som forklart ovenfor for å få passe konsistens, så smaker du den til, legger lokk på og koker den videre i ca. 10 minutter. Koketiden er viktig fordi den er med på å fremheve sødmen og den gode smaken i tomatene.