HomeHovedretter Kjøttkaker og brun saus uten løk, og makaronistuing

Kjøttkaker og brun saus uten løk, og makaronistuing

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kvernet kjøtt/kjøttdeig, Pasta, Sauser, Tilbehør, Varme sauser on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Kjøttkaker med brun saus og makaronistuing er en god, gammel middagsklassiker som både store og små kan like, men hva gjør man når en i familien ikke tåler løk? Da blir det både kjøttkaker og saus uten, men med litt mer krydder i kakene for å oppveie for det.

Oppskriften på kjøttkakene er ganske stor, nok til 7-8 personer, men det du ikke skal spise samme dag er det bare å fryse ned, så blir middagen enklere ved en senere anledning! Oppskriftene på brun saus og makaronistuing er til fire personer. (For den som vil forenkle middagslagingen, går det an å bruke brun saus laget på pose fra butikken, men pass på at den ikke inneholder løk, om noen er allergiske mot det!)

Når du skal lage denne middagen bør du starte med kjøttkakene og deretter lage sausen som de så skal koke ferdig i. Makaronistuingen lager du mens kjøttkakene kokes. Den er forresten god som tilbehør til andre middagsretter også, som du kan se under TIPS til slutt i dette innlegget.

Tantemat foretrekker poteter som tilbehør, gjerne også noe syrlig og fruktig som for eksempel tyttebærsyltetøy, Rårørte tranebær eller Tranebærchutney med portvin. Det er ikke bær til å lage noe av å finne i marka når denne oppskriften legges ut i februar, men kanskje har du noe stående fra fjorårets sesong, eller du kan kjøpe tyttebærsyltetøy på butikken!

KJØTTKAKER OG BRUN SAUS UTEN LØK, OG MAKARONISTUING

TID: Beregn ca. 1 time tilsammen til kjøttkaker, saus og makaronistuing.

Kjøttkaker:

Til: 7-8 personer

Du trenger:

 • 800 gr kjøttdeig
 • 3 dl H-melk (evt. 2 dl fløte og 1 dl vann)
 • 2 egg
 • 3 kokte mandelpoteter (ca. 140 gr)
 • 1/3 ts malt ingefær
 • 1/3 ts malt allehånde
 • 1/2-1 ts malt sort pepper
 • 2-3 ts salt
 • Smør til å steke i (Tantemat stekte noen av kjøttkakene i andefett, men synes de blir penere brunet med smør)

Slik gjør du:

Skrell de kokte potetene og knus dem fint med en gaffel. Knekk eggene i en stor bolle og visp dem lett sammen. Bland inn melk, knuste poteter, ingefær, allehånde og minste mengde angitt av salt og pepper.

Ha kjøttdeigen i en foodprocessor eller kjøkkenmaskin med eltekrok og spe med melk- og eggeblandingen, ca. 1/3 om gangen, og kjør noen minutter til deigen er seig og godt blandet. Stek en liten prøvekake, ca. 2-3 minutter på hver side, og kjenn om du vil ha i mer salt og pepper. Du kan også ha i litt mer melk om du ønsker en løsere konsistens. Når du synes både smak og konsistens er passe, er det klart for å steke kakene:

Når man skal forme kjøttkaker, er det en fordel å gjøre det ved hjelp av en spiseskje dyppet i kaldt vann, så hell opp et glass så du har det stående klart. Det er også lurt å sette frem en tallerken som er penslet med olje, så du kan legge ferdig formede kjøttkaker på den til du har nok til å fylle en stekepanne.

Slik gjør du det:

Fukt venstre håndflate (forutsatt at du er høyrehendt) med kaldt vann og dypp spiseskjeen i kaldt vann. Ta en toppet spiseskje av den ferdig spedde kjøttdeigen og legg den i venstre hånd. Bruk så spiseskjeen til å forme en rund kake med og legg den over på den oljede tallerkenen etter hvert. Fortsett til du har mange nok kaker til å fylle stekepannen. Stek en panne om gangen og kok den ut med vann etterpå, som forklart nedenfor. Mens én panne med kjøttkaker stekes, former du kaker til å fylle neste stekepanne med.

Press kjøttkakene litt flatere med stekespaden når du legger dem i (jern)stekepannen, la dem steke på god varme i 1-2 minutter på hver side til de blir fint brune og legg dem over på et fat etter hvert som de blir ferdige.

Når en panne er ferdig stekt koker du den ut ved å helle i ca. 1 dl kaldt vann samtidig som du skraper bunnen med en (tre)sleiv for å få med all den gode smaken som ligger der. La vannet koke litt inn og hell det gjennom en sil over i en kasserolle, slik du ser på bildet under. Denne kraften skal etterpå være med og brukes som basis for den brune sausen.

Når alle kjøttkakene er ferdig brunet, er det tid for å lage sausen.

Brun saus:

TID: 5-10 minutter. Etterpå skal den koke i 20-30 minutter med kjøttkakene i.

Til 4 personer

Du trenger:

 • 6 dl kraft (det vil si kraft etter utkokingen av pannen + kaldt vann)
 • 1 terning kjøttbuljong
 • 30 gr smør
 • 30 gr hvetemel
 • Ca. 1 ts salt
 • Ca. 1/2 ts sort pepper
 • (Sausen kan også smaksettes med litt ketsjup, sennep eller hakkede grønne urter, om du ønsker det)
 • (Evt. noen dråper sukkerkulør til å få mørkere farge på sausen, om du ønsker det)

Slik gjør du:

Mål opp kraften etter utkokingen av pannen og fyll opp med vann til det er 6 dl tilsammen. Ha det i en kasserolle sammen med buljongterningen. Kok opp og visp slik at terningen oppløses i vannet. Sett til side inntil videre.

Smelt smøret i en gryte på litt over middels varme. Tilsett hvetemelet og visp/rør hele tiden mens blandingen brunes, så den ikke blir brent. Når smør- og melblandingen har fått en fin og jevn brunfarge tilsetter du kraften/buljongen i en jevn stråle mens du samtidig rører godt så det blir en jevn og klumpfri saus. OBS! Vær forsiktig så du ikke brenner deg, det oppstår varm damp når du tilsetter kraften!

La sausen få et oppkok, legg i kjøttkaker og la dem koke forsiktig med lokket halvveis på i 20-30 minutter. Ta opp kjøttkakene og smak til sausen med salt og pepper. Smak også gjerne til med litt ketsjup, sennep eller hakkede urter, om du ønsker det, og hvis du ønsker mørkere farge på sausen, kan du ha i noen dråper sukkerkulør. Legg kjøttkakene tilbake i sausen, gi det et oppkok, og så er de klar til å serveres.

Mens kjøttkakene koker i sausen, lager du makaronistuingen:

Makaronistuing:

TID: Ca. 20 minutter

Til 4 personer

Du trenger:

 • 150 gr makaroni
 • 20 gr smør
 • 20 gr hvetemel
 • 1/2 liter H-melk
 • Ca. 1/2 ts salt
 • Ca. 1/3 ts sort (eller hvit) pepper

Slik gjør du:

Kok makaronien etter anvisning på pakken og hell av vannet. Sett den til side inntil videre, med lokket på, så ikke makaronien får tørr overflate.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme. Dryss i hvetemelet og rør rundt slik at det blir en jevn blanding. Hell i melken, litt om gangen, og rør godt rundt så det ikke danner seg klumper. Fortsett til all melken er tilsatt. La sausen koke forsiktig i 5 minutter under jevnlig omrøring, så den ikke setter seg fast i bunnen. Smak til med salt og pepper, tilsett makaronien og la det få et oppkok. Smak om du vil ha i mer salt og/eller pepper, og så er makaronistuingen klar for servering! (Hvis du tar en titt på TIPS nederst i dette innlegget, kan du se hva annet du kan bruke stuingen som tilbehør til, utenom kjøttkaker!)

Server kjøttkakene med brun saus og makaronistuing samt eventuelt poteter og fruktig/syrlig tilbehør av tyttebær eller tranebær. Ellers passer det også godt med kokte grønnsaker som brokkoli eller gulrøtter til, enten i stedet for eller i tillegg til poteter, det er opp til deg og hva du liker!

Vel bekomme!

TIPS: Makaronistuingen er kjempegod også som tilbehør til fiskekaker i brun saus! Og hvis du rører inn 1/2-1 dl revet, gul ost (mild eller modnet) i den varme stuingen til den smelter, er det nydelig som tilbehør til pølser! Eller du kan strø revet ost oppå stuingen.