HomeHovedretter Pasta med steinsopp og spekeskinke à la carbonara

Pasta med steinsopp og spekeskinke à la carbonara

Posted in : Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Pasta, Pasta, Sopp, Sopp, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , ,

Tantemat har masse deilig steinsopp i fryseren, og selv om den er kjempegod på pizza, er det også morsomt å finne andre måter å bruke den på. I denne oppskriften brukes den i stedet for guanciale eller pancetta i den velkjente retten pasta carbonara, derav navnet. Sopp inneholder nemlig mye proteiner, og fungerer dermed fint som erstatning for kjøtt. Det gir mye av den samme umamismaken, men fordi guanciale eller pancetta er speket, har Tantemat også tilsatt litt spekespinke for å få inn noe av den samme, gode saltsmaken. Det går an å bruke andre alternativer også, som du kan se under TIPS til slutt i dette innlegget. For den som ønsker en vegetarisk rett er det bare å utelate spekeskinken!

Denne pastaretten inneholder både egg og ost er dermed ganske mektig, så til lunsj vil den holde til fire personer, og som middag til 2-3 personer.

PASTA MED STEINSOPP OG SPEKESKINKE À LA CARBONARA

TID: Ca. 20-30 minutter (kortere tid om du bruker fersk pasta)

Til 4 personer som lunsj, 2-3 personer som middag

Du trenger:

 • 200 gr tørr eller fersk pasta (tagliatelle eller spaghetti)
 • 3 liter vann og 3 spiseskjeer salt til å koke pastaen i
 • 150 gr samkokt/stekt steinsopp (angående samkoking/steking av steinsopp, se lenken Rørsopper. Rensing, forvelling, generelt om bruk.) (Hvis du ikke har steinsopp, kan du bruke kantareller eller piggsopp istedet)
 • 60 gr spekeskinke (Tantemat har brukt Serranoskinke, men du kan bruke en hvilken som helst annen type, evt. salami eller bacon. Se TIPS nederst i dette innlegget.)
 • 2 ss olivenolje
 • 2 mellomstore egg
 • 50 gr revet parmesan eller pecorino (eller norske oster av tilsvarende kvalitet, for eksempel Fanaost)
 • 1 – 1 1/2 dl av kokevannet fra pastaen

Til servering:

 • Svart pepper til å kverne over
 • Revet ost til å strø over, gjerne samme type som den du bruker i pastaen
 • Evt. noe hakket grønt på toppen (flatbladet eller vanlig persille eller basilikum)

Slik gjør du:

Begynn med å koke opp vannet til pastaen, så går prosessen med å koke pastaen raskere når du kommer så langt. La saltet løses opp i det kokende vannet. (3 spiseskjeer høres kanskje mye ut, men det er viktig at kokevannet har god saltsmak fordi noe av det skal vendes inn sammen med egg og ost og lage en glatt og fin saus til slutt). Sett kasserollen til side inntil videre.

Riv osten på den fineste delen av rivjernet. Pisk eggene sammen. Bland osten i eggene, pisk det godt sammen og sett til side inntil videre.

Del skinkeskivene i to på langs og deretter i 1,5 cm brede strimler. De har en tendens til å klebe seg sammen, så prøv å skille dem fra hverandre så godt du kan, for å unngå at de samler seg klumpvis når du senere skal blande dem inn i pastaretten.

Ha oljen i en romslig kasserolle og stek steinsoppen på over middels varme i ca. 7 minutter, til den har fått fin farge. Det er enklest å få til om du lar den ligge mest mulig i ro og bare rører i den innimellom for å snu den og unngå at den blir brent. Trekk kasserollen av platen når soppen er blitt godt brunet og legg på lokk for å holde på varmen.

Kok pastaen etter tidsanvisningen på pakken. Hell av kokevannet, men ta vare på 1 1/2 dl av det, det skal brukes til sausen.

Sett kasserollen med steinsoppen tilbake på platen, sett den på fullt så soppen varmes godt opp igjen og trekk den så fra platen. Hell all pastaen og skinkeskivene i kasserollen. Tilsett eggeblandingen og sving på kasserollen eller rør i den med spaghettigafler eller en sleiv så alt blandes godt sammen. Tilsett kokevannet fra pastaen, litt om gangen, og fortsett å blande til osten har smeltet og du får en glatt og fin saus. Det kan være at du synes at sausen blir tynn, men egg- og osteblandingen gjør at den raskt blir tykkere.

Pastaretten er nå ferdig og bør serveres med én gang, mens den er varm og god! Dryss gjerne litt hakket, friskt grønt over for både smak og farge ved servering!

Sett frem revet ost til å drysse over samt sort pepper til å kverne over for den som har lyst på det!

Tantemat tar gjerne et glass enkel, italiensk rødvin eller en rødvin laget av druen Pinot Noir til denne retten, men hvitvin passer også, om du foretrekker det. Spør gjerne en av de flinke ansatte på Vinmonopolet om råd, om du er i tvil.

Vel bekomme!

TIPS:

 • Som et alternativ til å tilsette spekeskinken samtidig med pastaen, går det an å skjære den opp i enda mindre biter enn angitt i oppskriften over og la dem steke sammen med soppen de siste par minuttene.
 • Tantemat synes det passer veldig godt med skinke i denne retten siden den har god saltsmak, men samme mengde salami eller bacon kan brukes istedet. Isåfall bør de deles i små biter, og bacon bør stekes sammen med steinsoppen fra starten av, mens salami kan steke sammen med soppen i de 3-4 siste minuttene.
 • Hvis du ønsker at retten skal være vegetarisk, kan du lage den bare med steinsopp. Da bør mengden økes til 200 gr, og det kan være en fordel å tilsette for eksempel 1/2-1 ts salt og ca. 1/2 ts sort pepper under stekingen for å gi den ekstra god smak.