HomeHovedretter Fisk Linsesuppe med laks

Linsesuppe med laks

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret, Suppe on by : tantemat Stikkord: , , ,

En varm og næringsrik suppe er alltid velkomment, og samtidig enkelt å servere og spise. Ha ferskt brød og smør til, og du har et deilig og mettende måltid! Med ingredienser som laks og linser får man i seg masse gode proteiner i tillegg til sunt kostfiber, viktige mineraler og vitaminer. Er du nysgjerrig på mer konkrete opplysninger om næringsinnholdet er det enkelt å gjøre et søk på Google, så får du opp mange lenker med nyttig informasjon.

Linser har kort koketid, og laksen trenger kun et lite oppkok for å beholde en saftig kjerne og ikke bli tørr. Det som tar mest tid med denne middagen er å kutte grønnsakene smått, men mye av det får du gjort mens linsene kokes. Eventuelt kan du gjøre det dagen før for å spare tid, men husk å ha dem i skåler og dekke godt til med plastfolie før du setter dem i kjøleskapet til de skal brukes!

Ett av krydderne i suppen er safran, som Tantemat har kjøpt rimelig på en av sine reiser til eksotiske land. Her hjemme er prisen en helt annen, og selv om det gir en egen dimensjon til smaken er det ikke en absolutt nødvendig ingrediens. Smak heller suppen godt til med sort pepper og sitronsaft om du ikke vil spandere på deg dyrt krydder!

LINSESUPPE MED LAKS

TID: Ca. 1 time

Til 4 personer

Du trenger:

 • 600 gr laksefilet uten skinn og ben (Tantemat har brukt Salmalaks, men det går fint an å bruke en vanlig laksefilet istedet. Bare husk å ta av skinnet og å være nøye med å få ut de mange små benene som sitter midt i fileten fra hodet og et stykke nedover.)
 • 2 ts finsalt
 • 400 gr tørre grønne linser (samt 1 1/2 liter vann og 2 ts salt til å koke dem i)
 • 50 gr stangselleri
 • 1 liten gulrot (ca. 80 gr)
 • 1 stor sjalottløk (ca. 40 gr)
 • 2 fedd hvitløk
 • 3 ss olivenolje
 • 1 stor tomat (ca. 100 gr)
 • 1 ts tørket rosmarin
 • 1,2 liter fiskebuljong (vann og 2 terninger fiskebuljong)
 • 1/2 gr safrantråder (kan utelates)
 • 1 ts malt sort pepper
 • 1/2-1 ts salt
 • 2-4 ts nypresset sitronsaft
 • 1/2 dl hakket, flatbladet persille

Tilbehør:

 • Ferskt landbrød og godt smør, gjerne også minst 1 sitronbåt til hver enkelt til å presse over suppen

Slik gjør du:

Skyll linsene i kaldt vann.

Kok opp vannet og ha i saltet og de skyllede linsene. Hvor lang tid det tar å koke linsene kan variere fra 10 til 20 minutter, så sjekk allerede etter 10 minutter om de er ferdige. De kan gjerne ha litt tyggemotstand, siden de også skal koke sammen med buljong og grønnsaker etterpå. Sil av vannet når linsene er ferdig kokt og sett dem til side inntil videre.

Kok opp vannet med buljongterningene og visp slik at de oppløses. Sett til side inntil videre.

Fjern eventuelt skinn og ben fra laksefileten og skjær fisken i ca. 2 cm terninger.

Rens og finhakk hvitløken. Rens sjalottløken, skrell gulroten og skyll stangsellerien godt. Skjær dem i så små terninger som du klarer, ca. 3-4 mm.

Flå tomaten og fjern frøene. (Se eventuelt under lenken Hvordan skålde, flå og dele opp tomater på en enkel måte hvordan du gjør det.) Skjær tomatkjøttet i 3-4 mm terninger.

Knus rosmarinen i morter.

Legg safrantrådene i et par spiseskjeer lunkent vann.

Ha oljen i en lav, vid panne eller kasserolle og la løk, hvitløk, gulrot og stangselleri surre på medium varme i ca. 10 minutter, med jevnlig omrøring, til de blir myke. Tilsett rosmarin og tomater og la det surre et par minutter til.

Hell buljongen over grønnsakene og ha i de kokte linsene, safrantrådene med bløtevannet og pepper. La det småkoke uten lokk i 10 minutter. Rør inn mesteparten av den hakkede persillen, men la det være igjen litt til å strø oppå suppen til slutt. Smak til suppen med sitronsaft og eventuelt mer salt og pepper.

Bland de to spisesskjeene med finsalt sammen med laksebitene og vend dem forsiktig ned i suppen (de går lett i stykker om du rører for kraftig). Gi suppen et raskt oppkok, dryss over resten av persillen, og så er middagen klar!

Server suppen med ferskt (land)brød og godt smør, og sett eventuelt frem sitronbåter som hver enkelt kan presse over! Så er det tid for å nyte en sunn og god hverdagsmiddag!

Vel bekomme!