HomeForretter Rekecocktail

Rekecocktail

Posted in : Forretter, Reker og kreps, Skalldyr on by : tantemat Stikkord: , ,

Rekecocktail er en klassisk forrett fra 70- og 80-tallet som nå er i ferd med å få sin renessanse. Ikke så rart, den er enkel å lage, ser lekker ut og smaker utrolig godt! Tantemat har tatt utgangspunkt i en oppskrift fra Lise Finckenhagen (som lager nydelig mat) og gjort noen små justeringer, noe som for dressingens del betyr at den har fått mer chilisting og at rødløk er lagt til i selve salaten. Server den med hjemmelagede, tynne toast eller ferdig kjøpte Melbatoast som en knasende sprø kontrast, kryst over litt sitronsaft, og du har «verdens beste» forrett!

REKECOCKTAIL

TID: Ca. 30 minutter (beregn noe mer tid hvis du bruker ferske reker som skal renses)

Til 6-8 personer

Du trenger:

Til: Dressingen

 • 1 dl (ekte) majones
 • 1 dl lettrømme
 • 1 ts chili/hvitløk i olje (se TIPS nederst i dette innlegget. Evt. 1-2 ss chilisaus, f.eks. fra Heinz.)
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ts Worchestershiresaus
 • 1 ts tabasco (kan evt. utelates.)
 • 1 ss tørr dill (evt. 2 ss fersk, hakket dill)
 • 1 ts nypresset sitronsaft
 • 1/4 ts salt
 • 1/4 ts nykvernet sort pepper

Til: Salaten

 • 300 gr ferdig rensede reker (Tantemat har brukt fryste, men du kan like gjerne bruke ferske. Da vil du trenge ca. 700 gr med skall)
 • 1 stor hjertesalat
 • 1 avocado
 • 1/2 agurk (ca. 15 cm)
 • 1/2 liten rødløk
 • 1 boks sild-, rognkjeks- eller lodderogn (100 gr)

Til: Servering

 • Melba toast (Hvis du har tid kan du lage dine egne toast., Oppskrift finner du under lenken Tynne toast.)
 • 6-8 sitronbåter eller -skiver (1 til hver)
 • Evt. frisk dill

Slik gjør du:

Skrell og finhakk hvitløksfeddet.

Bland alle ingrediensene til dressingen godt sammen. Smak om du vil ha i mer salt, pepper, sitronsaft, chiliblanding, chilisaus eller tabasco, slik at du får en dressing som passer din smak! Den som ikke er så glad i chilisting, kan redusere mengden eller utelate chiliblanding og tabasco. Sett dressingen i kjøleskapet inntil videre. Dette kan du gjerne gjøre det i god tid før servering, slik at den får stå og utvikle smak.

Skyll hjertesalaten godt og strimle den.

Del agurken i to på langs og fjern den bløte kjernen. Skjær den opp i ca. 0,5 cm små terninger.

Skrell rødløken og skjær den i ca. 0,5 cm små terninger. Skrell og del opp avocadoen i noe større terninger. (Under lenken Hvordan skrelle avocado på en enkel måte kan du se hvordan du enkelt renser avokado.)

Bland sammen reker, agurk, rødløk, avocado og ca. tredjeparten av rognen.

Servering:

Fordel hjertesalaten på 6 asjetter eller i 8-10 (cocktail)glass. Fordel dressingen over, legg reke- og grønnsaksblanding på toppen og pynt med resten av rognen og eventuelt noen kvaster frisk dill.

Legg på en sitronbåt eller sitronskive til hver til å presse over, det frisker opp og høyner smaken, og sett frem masse sprø toast så hver enkelt kan forsyne seg etter eget ønske.

Til denne deilige forretten er det lov til å unne seg et glass god, tørr hvitvin! Tantemat synes en Petit Chablis fra Jean-Marc Brocard passer helt utmerket, men dette er en smakssak, så spør gjerne om hjelp på Vinmonopolet til å finne en vin som passer for deg.

Vel bekomme!

TIPS: Blandingen av chili og hvitløk som Tantemat her har brukt, er finhakket chili, uten frø, som har ligget på glass i olje sammen med hakket hvitløk. Har du noe tilsvarende i kjøleskapet ditt, kan du bruke det. Hvis ikke, vil det som er brukt her tilsvare ca. 1 ts finhakket rød chili, uten frø, og 1/4 ts finhakket hvitløk i 1 ts olivenolje. Det gjør at dressingen får en ganske god chilisting, så om du vil unngå at det blir for sterkt kan du velge å bruke mindre, evt. utelate den helt. Eller du kan bruke chilisaus fra flaske istedet. Det er viktig å smake seg frem med å blande i litt av gangen, så smaken blir slik du vil ha den. Vær også oppmerksom på at smaken vil utvikle seg noe når/hvis sausen blir stående en stund.