HomeHovedretter Fisk Torsk i form med hvit saus og grønnsaker

Torsk i form med hvit saus og grønnsaker

Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Her får du oppskrift på en middag med både fisk, saus og grønnsaker i samme form, og med deilig, smeltet ost på toppen. Forberedelsene tar litt tid, siden sausen lages fra bunnen av og det brukes ferske grønnsaker, men om du er i «tidsklemma» så finnes det også en raskere måte å gjøre det på, som består i å bruke en ferdig grønnsaksblanding i bunnen og å bruke saus fra pose. Tantemat foretrekker alltid å bruke friske råvarer og minst mulig halvfabrikata, men i en travel hverdag er det lov til å «jukse» litt. Dessuten hevdes det at kvaliteten på frosne grønnsaker ikke står tilbake for ferske, særlig nå på våren når fjorårets grønnsaker faktisk ikke er så ferske lenger. Det samme gjelder for fisk, der den frosne sies å være av like god kvalitet som den i ferskvaredisken. Dessuten er det også et spørsmål om pris, for frosne torskefileter, uten skinn og ben, er faktisk rimeligere enn de ferske.

Til denne middagen synes Tantemat det smaker veldig godt med brød og smør ved siden av, for eksempel surdeigsbaguette, men både ris og kokte poteter er et godt alternativ. Du bestemmer selv hva som passer best for deg og dine, og hva som passer inn tidsmessig!

Du trenger et ildfast fat på ca. 24 x 36 cm smurt med ca. 1/2 ss smør til å bake middagen i.

TORSK I FORM MED HVIT SAUS OG GRØNNSAKER

TID: 1 time 30 minutter (eller ca. 45 minutter med «posevarianten»)

Til: 4-6 personer

Du trenger:

Til: Torskefilet

 • 800 gr fryst torskefilet (bør halvtines før bruk)

Til: Hvit saus

 • 30 gr smør
 • 30 gr hvetemel
 • 1 dl vann
 • 1/2 terning fiskebuljong
 • 6 dl matfløte (evt. halvparten hver av matfløte og helmelk)
 • Ca. 1 ts salt
 • Ca. 1/2 ts hvit pepper

(Istedenfor hjemmelaget hvit saus kan du bruke en passende hvit saus fra pose. Lag den etter anvisningen på posen.)

Til: Grønnsaker

 • 200 gr gulrøtter
 • 200 gr blomkål (Istedenfor gulrøtter og blomkål kan du bruke 400 gr fryst grønnsaksblanding. Den bør isåfall halvtines før bruk.)
 • 1 bunt vårløk
 • 100 gr fryste grønne erter (bør halvtines før bruk)
 • 1/2 kinesisk hvitløk
 • 1 ts smør
 • 1 ts sitronsaft
 • 1 ts tørket, knust timian
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts sort pepper

Til: Topping:

 • 150 gr mild hvitost (Tantemat bruker Maasdam, men du kan bruke vanlig gulost eller Jarlsberg istedet)
 • Ca. 150 gr små, søte tomater
 • Noen kvaster frisk timian

Slik gjør du:

Start med å lage den hvite sausen:

Kok opp vannet med buljongterningen og visp slik at den løser seg opp. Sett til side inntil videre.

Smelt smøret i en kasserolle på lav varme og visp inn melet. Spe med buljong, litt om gangen, og visp kraftig mellom hver gang slik at du får en jevn og klumpfri røre. Spe inn matfløten på samme måte. La sausen få et oppkok og demp varmen slik at det såvidt boblekoker. La koke i 10 minutter for å få bort råsmaken av melet, og visp med jevne mellomrom slik at sausen holder seg jevn og fin og ikke setter seg fast i bunnen. Trekk kasserollen fra platen og smak til med salt og hvit pepper. Det er en fordel at sausen smaker litt salt, siden både fisk og grønnsaker har sødme og dermed vil nøytralisere mye av saltsmaken.

Legg lokk på kasserollen og sett den til side inntil videre.

Så er det tid for grønnsakene (som du kan starte med allerede mens sausen koker):

Sett stekeovnen på 180oC.

Skrell gulrøttene og skjær dem opp i ca. 1 cm terninger.

Del blomkålen opp i mindre buketter/biter.

Skyll og rens vårløken og skjær stilkene opp i 1 cm biter.

Finhakk hvitløken.

Forvelling av blomkål og gulrøtter (NB! Hvis du bruker frosne grønnsaker fra pose, er det ikke nødvendig å forvelle dem, men de bør være minst halvtinte før de blandes med de andre grønnsakene):

Kok opp 1 liter vann i en kasserolle og løs opp 1 ts salt i vannet. Ha i blomkålen, vent til vannet har kokt opp og la den koke i 1 minutt. Ta den opp med hullsleiv.

Ha gulrøttene i vannet, vent til det har kokt opp og la dem koke i 2 minutter før du heller av vannet.

Smelt 1 teskje smør i en kasserolle på god varme og ha i hvitløk og halvtinte erter. Rør rundt til du ser at ertene er tint og trekk kasserollen av platen.

Knus tørket timian i en morter.

Bland sammen blomkål, gulrøtter, vårløk og erter med hvitløk. Ha i salt, pepper, sitronsaft og timian og bland godt sammen.

Skjær den halvtinte torskefileten i passe serveringsstykker.

Riv osten på den grove delen av rivjernet.

Legg grønnsaksblandingen i bunnen av det smurte, ildfaste fatet. Fordel torskestykkene utover og trykk dem litt ned i grønnsaksblandingen.

Fordel den hvite sausen over det hele. Den blir tykkere når den har stått en stund, men i fatet vil den bli blandet med væske fra grønnsaker og fisk slik at det ikke betyr noe.

Dryss den revne osten jevnt over det hele og legg tomatene oppå. Fordel kvaster av frisk timian innimellom.

Sett fatet inn på midterste rille i stekeovnen og la det bakes i 20-30 minutter. Du kan kjenne om fisken er ferdig ved å stikke en gaffel i den. Gaffelen skal møte litt «treg» motstand, men du vil kjenne det om den fremdeles har en frossen kjerne og må stå litt til.

Så snart middagen er ferdig bakt er det bare å sette fatet direkte på bordet så hver enkelt kan forsyne seg selv. Som tilbehør til denne retten passer det godt med brød og smør, eller du kan servere ris eller kokte poteter til. Og husk, som alltid, å sette frem (flak)salt og pepper(kvern), så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken om de ønsker det.

Så er det bare å nyte en god og sunn «alt-i-ett» fiskemiddag!

Vel bekomme!